X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Petru Lucinschi: «Nu văd temei pentru panică»

15 mar. 2022,, 09:15 (reactualizat 15 mar. 2022,, 18:03)   Interviuri
7682 0

Vremurile neliniștite, în care ne-am pomenit, îi obligă pe unii să adune puzzle-ul «sare-hrișcă-macaroane», pe alții – să-și facă bagajele sau să iasă cu îndemnuri și declarații alarmiste. Dar există și cei care apreciază situația treaz și calm, și le propun și celorlalți să facă la fel. L-am rugat pe ex-președintele Republicii Moldova Petru Lucinschi, care are o bogată experiență politică, să-și expună opinia.

Dle Lucinchi, în zilele acestea mulți dintre compatrioții noștri ori «șed pe valize», ori deja au părăsit Moldova de teamă că conflictul armat de la hotarele noastre va afecta și țara noastră. Ce le puteți spune acestor oameni ? Este oare îndreptățită neliniștea lor ?

Și eu sunt deseori apelat, întrebat face sau nu să plece din țară măcar pentru un timp. Evident, dat fiind că în condiții acestui război statul nostru este unul la hotar cu linia frontului, apar tot felul de zvonuri cum că aceasta va ajunge și în Moldova. Oameni speriați, alarmați, neliniștiți. Pe oameni poți să îi înțelegi cînd ei citesc o mulțime de informații contradictorii, dar în realitate lucrurile par a fi prea exagerate.

De ce cred așa? Pentru a înțelege aceasta, putem compara situația de la noi cu cea din Ucraina. Disputa dintre Rusia și Ucraina durează de mai mulți ani. Cunoaștem, că Rusia are, în fond, două pretenții de bază. Prima – dorința formulată de Ucraina în mod repetat de a intra în NATO, consfințită legislativ și confirmată de membrii Alianței nord-atlantice. Rusia a luat-o ca pe o amenințare pentru securitatea proprie.

A doua pretenție a Rusiei ține de faptul, că după semnarea acordului de la Minsk Ucraina niciodată nu s-a așezat la masa negocierilor privind Donbasul.


Noi nu avem nici una dintre aceste probleme cu Rusia! E de menționat, că actuala conducere a Moldovei a ocupat o poziție foarte corectă și echilibrată. Și președinta, și șefa cabinetului, și ministrul de externe au subliniat mereu că avem un stat neutru și nu intenționăm să intrăm în NATO. Acum acest lucru ajută Moldovei să evite implicarea în conflictul militar.

Și cu Transnistria dialogăm mereu, reprezentanții oficiali ai Chișinăului și Tiraspolului au întrevederi și discută chestiunile curente. De aceea și din această parte nu există temeiuri pentru a introduce forțe armate rusești pe teritoriul nostru. Oricum, extinderea acțiunilor militare asupra încă unei țări ar fi absolut nechbzuită. Cu atît mai mult, că situația în Ucraina paremi-se se complică zi de zi și de ocamdată nimeni nu poate ști cum vor evolua evenimentele. Deoarece eu cred, că în cîteva zile bombardamentele vor înceta.

Noi, din partea noastră, facem tot ce se cuvine – primim refugiații, care fug de război. Prin acțiunile noastre, prin faptele noastre noi ne-am înălțat poporul foarte mult! Oamenii din diferite țări ne privesc cu admirație, a venit timpul în care moldovenii pot fi mîndri de sine.

Trebuie să recunoaștem – la această etapă toate forțele politice din Moldova s-au unit și demonstrează solidaritate. Asta ne face să credem, că după încheierea conflictului militar ne vom putea consolida eforturile pentru făurire.

Deci, nu intenționați să părăsiți țara, nici să faceți rezerve de sare și hrișcă. Da cu ce vă ocupați în aceste zile?

Exact, nu mă las furat de panica «sării», nici altora nu le recomand. Fac ceea ce face acum majoritatea compatrioților noștri: ajut refugiații. Am ajutat cu cazarea a șase familii de ucraineni, pot spune cu recunoștință: dacă mă adresam cuiva după ajutor, am avut parte doar de un răspuns binevoitor și receptiv. Acum, că aceste familii au fost plasate, urmăresc viața lor, le ajut să se adapteze în realitatea noastră. Plus la asta, am adunat haine calde și le-am transmis centrului de plasament a refugiaților de la Moldexpo.

Ajutorul constructiv și sincer, acordat celor care au nevoie de el, este cel mai bun lucru pe care îl putem face în prezent. Acum mai mult ca altă dată avem nevoie de solidaritate și capacitatea de a cugeta și acționa clar și calm.

A intervievat Svetlana Derevscicova

10
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?