X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Nicolae Pascaru: ”Trebuie să curmăm dur și urgent sabotajul intern”

6 iul. 2020,, 21:48   Interviuri
11465 9

După ce în luna mai deputatul socialist Oleg Teterea și-a depus mandatul, următorul deputat al PSRM a devenit Nicolae Pascaru. Tînăr, activ, în opinia colegilor de fracțiune el este ”nu numai un sportiv, ci un adevărat luptător pentru valorile poporului nostru, un patriot al poporului moldovenesc”.

Nicolae este magistru în științe politice, politolog, jurist, antrenor-învățător, fondatorul Mișcării de tineret ”Voievod”. În perioada noiembrie 2019- iunie 2020 a activat în Consiliul Municipal Chișinău, în calitate de consilier din partea PSRM. La 18 iulie va împlini 45 de ani.

În interviul pentru Noi.md, deputatul a povestit despre prioritățile sale, despre dificultățile cu care se confruntă în activitate și despre faptul cum i s-a schimbat viața odată cu noul statut.

Mulți deputați în parlament dețin al doilea, dar și al treilea, și al patrulea mandat. Dvs. – primul. Care a fost prima reacție după ce ați aflat că ați devenit deputat? A fost ceva neașteptat?

Nu foarte neașteptat, pentru că, reieșind din evenimentele care au loc la noi, eu știam că degrabă voi fi următorul. Așa că nu am avut emoții în exces. Cred că mai mult s-au bucurat apropiații mei, prietenii, colegii din ”Voievod” și ”Opora Moldova”.


Anterior, am mai încercat să intru în politică, am candidat pentru funcția de deputat în circumscripția nr. 37 din Ialoveni. Nu am acces în parlament, era și de așteptat – eu știam că este unul dintre cele mai dificile raioane. A fost un fel de recunoaștere în luptă.

Dar experiența pe care am acumulat-o în ultimii zece ani în organizațiile neguvernamentale, mi-a prins bine. Am experiența analizei politice, căci am studii de politolog – am absolvit Academia de Administrare Publică de pe lîngă Președinte, mi-a fost interesant să aflu mai multe despre cele ce se petrec în politică. Am fost deseori invitat la televiziune, mi s-a cerut opinia în diferite probleme. Așa că, posibil, am devenit mai cunoscut decît unii deputați. Dar mă bucur că acum sînt auzit mai mult – am alt statut.

V-ați recomandat ca un conducător activ al societății ”Voievod”. În noua calitate, veți continua colaborarea cu colegii și adepții de idei?

Desigur! Pășind ”în sus”, ca să zic așa, mă uit unde aș putea reveni, căci nu mă consider un mare politician. ”Voievod” - este o mare parte din viața mea, noi facem un lucru mare și în sport, și în promovarea ideii naționale, și în dezvoltarea organizației în sine. Avem foarte multe proiecte interesante în diverse ONG-uri, eu conduc în continuare organizația, dar avem și un vicepreședinte foarte bun, în general – o echipă experimentată. Timp de 20 de ani activăm împreună în diferite proiecte, așa că în acest sens stau liniștit.

Din cauza carantinei, nu ați putut participa imediat la activitatea parlamentului. Ce ați făcut în acest răstimp?

Cum numai a început carantina, noi, adică organizația ”Voievod”, ne-am inclus în mișcarea de voluntariat. Am participat la diverse evenimente, am desfășurat sute de acțiuni. Am fost voluntari la dezinfectarea orașului, a locurilor publice și blocurilor de locuit. În prima lună de carantină, vă amintiți, populația era speriată de pericolul necunoscut și noi am vrut să arătăm prin propriul exemplu cum îl putem depăși – fiecare în casa proprie sau blocul multietajat poate face dezinfecția curților, a scărilor, a palierelor. Serviciile comunale erau supraîncărcate și nu reușeau peste tot, de ce locatarii nu ar ține situația sub control? Trebuie să spun că munca noastră a fost apreciată, oamenii telefonau și întrebau unde pot găsi dezinfectanți etc.

Am organizat mai multe ieșiri de binefacere în regiuni – distribuiam pachete cu produse. Monitorizam situația, ieșeam cu propuneri în guvern, ne adresam miniștrilor. Spre exemplu, organizația noastră ”Opora Moldova” a venit către dl Perju, ministrul Agriculturii, cu un șir de inițiative, propuneri de a interzice defrișarea pădurii pentru exportarea lemnului. Împreună cu organizația obștească Eco Dava am organizat sute de campanii și acțiuni în apărarea naturii.

Ne bucurăm că am fost auziți și că în toată Moldova au început controale, inclusiv cu participarea SIS. Acum parlamentul va ieși cu un nou proiect, care prevede interzicerea totală a exportului de pădure, dar și sădirea unui număr de 14 mln. De copaci pe an.

În plus, am solicitat Procuraturii Generale să investigheze starea sistemului de canalizare în r-nul Strășeni. Este o problemă serioasă: toate țevile de canalizare se varsă în iazul Ghidighici, trebuie să facem ceva cu aceasta.

Există un șir de probleme pe care le vom ține sub control. Cu noul meu statut, soluționarea lor va fi mai simplă, căci răspunsurile de la ministere, procuratură, diferite instanțe vin mai repede.

După primul Dvs. comentariu privind prioritățile și planurile imediate în funcția de deputat, unul dintre canalele-telegram scria: Noi contam, că Pascaru va veni cu proiecte de legi în apărarea moldovenismului: interzicerea unionismului, introducerea Istoriei Moldovei în școli, sprijinirea diasporei moldovenești din Ucraina, pedeapsa penală pentru propaganda nazismului, etc. Ba bine că nu! Noul deputat a spus în interviu, că va investiga furtul miliardului, problemele businessului mic și mijlociu, problemele politicilor pentru tineret. .. Păcat”. Ce ne puteți spune în acest sens?

Voi spune: să fie sănătoși.

Ei, dar serios vorbind, noi avem scopuri mai mari și lovim ținte mai largi, încercăm să rezolvăm problemele cele mai globale din cele existente. Iar apărarea și promovarea moldovenismului este munca noastră cotidiană. Desigur, o vom face în continuare. Acesta este sensul organizației noastre, unde nu ne-am fi aflat în cei 15 ani, am bătut mereu în aceeași țintă.

Care este, în viziunea mea, problema principală? La noi în tot acest răstimp s-a lovit intenționat în suveranitate, în istoria Moldovei, în limba moldovenească… Noi nu sîntem atît de independenți, cum ne-am fi dorit. Ne aflăm în mijlocul diferior actori geopolitici, care ne-au legat mîinile.

Nu este problema zilei de azi. Noi am pierdut foarte mult timp pentru a o combate, și am admis apariția unui număr mare de oameni interesați să distrugă statul nostru. Și care o fac sistematic.

Revenind la comentariul meu pentru mass-media, care a trezit nemulțumirea unui canal-telegram. De ce eu cred că investigarea miliardului furat este sarcina primordială? Trebuie să înțelegem că acești bani puteau fi folosiți în educație, medicină, alte sfere sociale. Ei ar fi putut merge spre editarea manualelor și a programelor de studii pentru tineret. Mai există un pachet întreg de măsuri de salvare a țării noastre, inclusiv – de susținere a businessmenilor pe timp de pandemie. Ce bine ar fi prins acești bani pentru salvarea businessului mic și mijlociu! Așa că înainte de a face alte lucruri, trebuie să rezolvăm această problemă globală.

Din păcate, avem un parlament foarte corupt. Asta nu este normal. Noi ne aflăm sub presiunea diferitor structuri. Și nu numai externe. O parte din deputații din parlament nici pe departe nu cunosc problemele oamenilor simpli. Miliardarii, oamenii care interacționează cu corporațiile mari, pe ei nu-i interesează cum trăiesc cetățenii care i-au ales, ei niciodată nu-i vor ajuta. Tot ce fac are un scop concret – salvarea corporațiilor lor. Tot ce face grupul Șor și Pro Moldova, este doar pentru a-și salva liderii-oligarhi, prin orice metode.

Mi-e milă de oamenii care i-au ales. Ei nici nu înțeleg că acea bucată de cașcaval sau salam gratis, acea pîine de doi lei îi va costa de mii de ori mai scump – prin majorarea prețurilor și tarifelor la serviciile comunale, pensiile mizere etc. Trebuie totuși să avem o mică, cel puțin, închipuire despre cultura politică. Să înțelegem, că escrocii ajunși în parlament frînează procesul de democratizare a țării, din toate puterile. Acum, fiind în parlament, mă conving tot mai mult de acest lucru.

Mai înainte aveam niște iluzii, niște închipuiri despre cum trebuie să privim formațiunile politice – ca pe o matriță a viitorului nostru stat. Dar fără soluționarea acestor probleme nu vom putea face nimic! Ce limbă moldovenească, istorie moldovenească sau moldovenism, dacă a fost distrusă centura financiară a Moldovei! S-a lovit în sfînta sfintelor – în haznaua Moldovei! Ne putem noi închipui ca pe timpul lui Ștefan Cel Mare haznaua statului să se afle nu la Suceava, dar la Istanbul?! Dar acum așa și este. În Banca Națională avem peste 3 miliarde de dolari, pe care în perioada pandemiei nu-i putem folosi așa cum găsim de cuviință. Dar e vorba despre banii noștri, ai fiecăruia dintre noi. De noi își bat Joc. Noi, ca națiune, trăim o mare rușine…

Cel mai interesant e că structurile și corporațiile internaționale care lovesc în statul nostru, tot ele vin cu inițiative. Decomunizarea, denaționalizarea, revizuirea istoriei. Pentru ei victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei nu mai este o victorie, ci o înfrîngere. Adică, ei ne prostesc, tot din banii noștri! Dacă văd că nu pot obține asta prin PR și propagandă, căci nu întotdeauna reușesc să ne prostească – spre exemplu, pentru actualul președinte a votat majoritatea, - ei încep să cumpere oamenii. Structurile mafiote nu au problema banilor, și cu ajutorul lor ei încearcă să-și rezolve trebușoarele.

Sincer vorbind, mă mir că ne mai ținem, că mai rezistăm presiunii. Echipa cu care lucrez eu se împotrivește cu mult greu acestor fenomene. Ați văzut – s-a încercat și se încearcă cumpărarea colegilor noștri. La mine au venit cu oferte de bani mari.

De ce n-ați anunțat procuratura?

Explic. Eu am anunțat organele competente, dar trebuie să înțelegeți – acești oameni folosesc metode cu care este foarte greu să lupți. Șantajul, banii, sursele de influență - pentru a îndeplini comenzile lor politice. Ei vă vor trimite o rudă, un prieten apropiat, pe care la fel se pun presiuni mari... Și cum îi poți declara la procuratură pe oamenii dragi și apropiați? Ei procedează ca niște agenți experimentați ai serviciilor secrete, recurg la cele mai sofisticate trucuri.

La noi există mulți oameni care sabotează deschis orice încercări de investigație obiectivă și cinstită. Furtul miliardului l-au investigat cinci sau șase procurori, care au făcut tot posibilul ca să ascundă urmele. Dar cu oamenii de afaceri ce au făcut? Vă amintiți de cazul lui Andrei Tranga? S-au ocupat de el 50 de procurori! L-au ținut ostatic, pentru a-l deposeda de afacere. Din fericire, nu le-a reușit.

Dar, în general, este groaznic. Pentru viitorul țării. Moldova este o țară bogată. Foarte frumoasă. Dar ce mult am pierdut deja! Și pentru a nu o pierde definitiv, poporul trebuie să înțeleagă: în alegeri nu trebuie să votezi cu cei care te fură.

Dar partidul Șor și grupul Candu nu par să aibă șanse se acceadă în viitorul parlament…

Nu se știe! Eu urmăresc situația din teritoriu și văd că ei contează pe o reușită. Și mă tem că au toate șansele să acceadă în parlament. De pe acum bagă bani grei în promovarea lor, în propagandă, în mass-media, în strategii politic. Muncesc sistematic.

Dacă totuși vor accede în parlament din nou, nu despre calitatea deputaților trebuie să vorbim, dar despre cea a alegătorilor. Dacă ei de fiecare dată aleg așa oameni, cine e de vină?

Da, de acord. Și anume de aceea eu mă aflu în această fracțiune și susțin președintele. În pofida tuturor presiunilor puse pe socialiști și pe Dodon, în pofida oricăror denigrări, azi anume aici este șansa de a salva Moldova.

Explic punctul meu de vedere. Dodon a ieșit deschis împotriva lui Plahotniuc. Dodon este unul din cei care l-au aruncat pe Plahotniuc de la putere și încearcă să distrugă sistemul acestuia. Ei nu s-au așteptat, și se împotrivesc cu înverșunare. Dar toate aceste ”scurgeri” de înregistrări cu Dodon nu costă nici o para chioară. Dacă luăm orice partid și săpăm sub el, vom vedea acolo multe lucruri noi și neașteptate pentru alegătorul nostru.

Dar eu am încredere în colegii mei din PSRM. Pe mulți îi cunosc demult, băieți adevărați, voinici, puternici, care luptă fără frică. Au luptat împotriva lui Plahotniuc, acum luptă cu moștenirea lui. Uitați-vă ce schimbări avem în acest an. Că pe businessmeni nu-i mai bagă la dubă, că nu mai există acea corupție enormă în structurile statului, că am reluat relațiile cu Rusia, că s-au mai liniștit organizațiile unioniste și neonaziste – asta nu se face de la sine. Oamenii trebuie să vadă și să înțeleagă. Bunicile să nu se lase cumpărate cu pîinea ieftină, dacă e ieftină – să o cumpere, să primească cadourile lui, care-s cumpărate pe banii furați de la pensionari, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l voteze pe Șor!

Ați participat la mai multe ședințe ale parlamentului. Ce impresii aveți? Atmosfera din interiorul legislativului este la fel cu cea pe care o vedem la televizor? Cum comunică deputații din diferite fracțiuni? Chiar sînt atît de ireconciliabili sau este un joc pentru public, iar în afara parlamentului sînt colegi și cunoscuți buni?

Clar că este o mare diferență între ceea ce vezi la televizor și ceea ce se petrece în sala de ședințe. Însă nu asta contează. Fiind în parlament, înțelegi responsabilitatea enormă a reprezentanților legislativului – pentru țară, pentru fiecare cetățean al ei. Și toate blestemele trebuie adresate nu parlamentului și guvernului, dar oamenilor concreți care scuipă pe această responsabilitate, pentru care ocupația principală este trădarea, mituirea, lobby-ul legilor favorabile lor.

Cum comunică diferite fracțiuni? Diferit. La tribună și în fața camerelor video, desigur, toată lumea este cinstită, bună și corectă. Avem artiști atît de talentați – Stanislavskii ar striga:”Cred!”. Dacă iese Candu și îi reproșează guvernului Chicu că în mai puțin de un an nu a ameliorat situația, iar noi cunoaștem faptele aceluiași Candu… Este un cinism nemaipomenit!

Totuși misiunea deputatului nu este goana după bani și putere. Este o misiune nobilă. Sensul ei – să ajute oamenii, să le facă viața mai bună. Dar la noi cum e: ți se aruncă un val de critici, iar tu încerci să salvezi pe cineva din acest incendiu. Nu pe oricine – pe cei care te critică! Același Dodon - în perioada stării de urgență nu a stat acasă cu familia, a mers prin țară, s-a convins personal că totul e normal. Sau Chicu, care a înnoptat la guvern o lună întreagă, nu a mers acasă deoarece muncea zi și noapte. Cine cunoaște acest lucru?! Și-mi pare rău dacă i se aruncă în față critici și nemulțumiri.

Dar și președintele, și cabinetul de miniștri, și fracțiunea noastră înțeleg responsabilitatea, înțeleg că țara trebuie salvată și muncesc în pofida tuturor criticilor.

Nicolae, ați venit într-un parlament în care exista o majoritate. Acum nu mai există. Ce s-a schimbat în fracțiunea Dvs.? Elaborați o altă strategie, reieșind din schimbarea situației?

Nu pot vorbi despre strategia ulterioară, dar eu îl cred pe președinte, cred în faptele lui, cred că va găsi ieșirea cea mai bună. Un lucru mă neliniștește: faptul că el acționează prea democratic, că are soveste și că iartă multe lucruri. Dar acești oameni nu au rușine! Ei nu au nimic sfînt, în privința lor trebuie luate alte măsuri, dure. Acest sabotaj intern trebuie curmat dur și urgent!

Lumea ne întreabă: de ce nu faceți una sau alta, că doar vă stă în puteri. Eu răspund: credeți-mă, nu putem orice. Este foarte greu. Și președintele nu poate orice. Lui îi vine și mai greu. De ce, credeți că adversarii lui spun: ”scopul nostru principal este demiterea lui Dodon”? Pentru că asta își dorește cel mai mult Plahotniuc. Așa că vedeți și Dvs. cine și pentru ce face asta.

Unii politicieni și experți cred că actuala componență a parlamentului nu exprimă adevărata aliniere a forțelor politice și starea de spirit din societate, deci - trebuie dizolvat. Ce credeți Dvs.? Nu v-ar părea rău să părăsiți fotoliul abia ocupat?

Nu, nu-mi va părea rău să plec, că doar nu m-am născut în parlament și voi găsi cu ce să mă ocup. Dizolvarea parlamentului, cred eu, nu este cea mai mare problemă a zilei. Avem probleme mult mai serioase, pe care trebuie să le rezolvăm. Pandemia, problema transnistreană, - trebuie să ne implicăm și să ameliorăm situația. Mai există și relațiile internaționale cu partenerii. Apoi – afacerile. Dacă acum pierdem businessul, pe urmă am putea pierde mult mai multe. Există un pachet de legi în sprijinul businessului, trebuie să le adoptăm urgent.

Ziceți că e nevoie de alegeri anticipate? Nu avem siguranța că după ele în parlament nu vor accede aceleași persoane odioase. Problema nu constă în alegeri – problema constă în mecanism, în sabotajul din partea multor instituții de stat. Dacă nu rezolvăm aceste probleme, nu creăm în țară o democrație adevărată, în care judecătoriile și procurorii, serviciile speciale, autoritatea de combatere a corupției să lucreze pe nota zece - nu vom putea merge mai departe. Ne vom împiedica de fiecare piatră.

Există o împotrivire enormă din partea dușmanului intern corupt. Cu el trebuie să luptăm.

Da, dacă va apărea posibilitatea alegerilor anticipate, trebuie să le acceptăm. Dar oamenii trebuie să înțeleagă că în mass-media, în propagandă, în denigrarea președintelui și a deputaților care se opun acestei caracatițe corupte, vor fi investite miliarde de lei. Alegerea trebuie să o facă, reieșind din înțelegerea acestui fapt. Ei nu trebuie să privească politica ca pe un show, cape un serial. Acest show se va reflecta ulterior în viața fiecăruia dintre ei și apropiații lor.

Mai înainte, nu mă gîndeam la asta. Acum am înțeles, că situația din parlament bate direct în fiecare cetățean. Fapt că acum președintele și premierul țin piept acestui val, acestui tsunami, care îi poate acoperi absolut pe toți, - nici nu știu cum de reușesc. Ce eforturi depun ei.

Și ultima întrebare. Cu obținerea noului statut, viața Dvs. s-a schimbat?

Nu prea, dacă nu țin cont de faptul că mi-a fost luat tot timpul, chiar și cel care altă dată era folosit pentru sport sau citit. Acum tot timpul meu este folosit pentru lucru. Deoarece eu lucrez în comisia pentru drepturile omului și relații interetnice, merg deseori în raioane, examinez petițiile oamenilor, venite la parlament. Sărmanii noștri oameni, atît de multă nedreptate și samavolnicie trebuie să suporte uneori! Nu-i pot ajuta pe toți, dar acolo unde există cea mai mică posibilitate să ajut – o fac la maxim.

Mai merg să discut cu alegătorii din raioanele ”mele” – Cimișlia, Nisporeni. Interesante raioane, cu oameni minunați. Mă strădui să petrec mai mult timp în teritoriu, ca să simt dispoziția oamenilor.

A intervievat Svetlana Derevscicova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?