Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 962

Miodrag Popovic: "Dacă la Belgrad s-ar deschide un restaurant cu bucătărie moldovenească, ar exista un mare interes pentru el"

29 iul. 10:00 (reactualizat 30 iul. 18:00)   Interviuri
4116

Vara este perioada călătoriilor. Printre numeroasele oferte turistice, Serbia rămîne o țară pentru care interesul compatrioților noștri este în creștere.

La întrebările site-ului Noi.md a răspuns Miodrag Popovic, Directorul interimar al Organizației turistice din Belgrad.

În recentul său interviu acordat portalului nostru, Ambasadorul Serbiei în Republica Moldova a menționat că tot mai mulți turiști moldoveni aleg țara dumneavoastră ca destinație turistică. Ne puteți spune mai multe despre aceasta? În ce perioadă a crescut fluxul de călători?

Ținînd cont de faptul că pînă nu demult Serbia era o destinație turistică relativ necunoscută în Moldova, se observă o creștere considerabilă a numărului de turiști din țara dumneavoastră, în primul rînd datorită activității Ambasadei noastre la Chișinău, precum și a interesului generat de campaniile noastre online. Aceste campanii au fost intensificate în special în perioada pandemiei, cînd aceasta era unica modalitate de a comunica cu piețele.

Ce loc ocupă Moldova în fluxul total al turiștilor din țările CSI, comparativ cu anii precedenți?


Cei mai mulți turiști vin la noi din Rusia, urmată de Belarus și Ucraina. Turiștii din Moldova ne-au "descoperit" abia recent, astfel că în viitor ne așteptăm la un număr semnificativ de oaspeți.

Muzeul Național al Serbiei (Belgrad)

Dar cît de des vizitează turiștii sîrbi țara noastră și ce anume îi atrage?

Situația este aceeași și în privința turiști noștri în Moldova. Țara dvs. este vizitată în principal de oameni de afaceri, dar cu siguranță ar fi mult mai bine dacă ați fi reprezentați mai amplu pe piața noastră.

În Moldova se dezvoltă destul de activ turismul gastronomic. Există vreun restaurant cu bucătărie moldovenească în Belgrad?

Am avut ocazia să vizitez țara Dvs. de două ori și am fost deosebit de impresionat de oferta dvs. gastronomică. Din păcate, la noi nu a fost deschis nici un restaurant de-al dvs., deși ar exista un mare interes pentru el. Mai ales pentru vinurile voastre cunoscute.

Cetatea Petrovaradin (Novi Sad)

Dacă e să vorbim despre sectorul turismului, există anumite proiecte de interacțiune reciprocă cu Moldova?

Astfel de proiecte deocamdată nu există. Poate că aceasta este o modalitate bună de a începe cooperarea noastră.

Serbia este o țară foarte frumoasă,cu multe atracții turistice. Dar, în afară de aceasta, este renumită și pentru stațiunile sale balneare. De unde pot obțineconcetățenii noștri informații despre ele?

Cea mai bună și mai rapidă modalitate este de a obține informații pe Internet, unde veți găsi toate ofertele vestitelor noastre stațiuni balneare. Dacă va exista un interes suficient, cred că vom reacționa foarte repede și vom veni în țara dvs. pentru a prezenta stațiunile balneare, precum și întreaga noastră ofertă turistică.

Acum este perioadaconcediilor și a vacanței de vară. Care sînt ofertele Serbiei pentru odihna cu copiii, vacanțele de familie?

Oferta noastră turistică este orientată în primul rînd spre turismul de familie, de aceea, orice ați alege, indiferent de regiunea Serbiei, indiferent de ocupația pe care o veți alege, veți găsi întotdeauna o ofertă de familie.

Stațiunea Zlatibor

În ciuda faptului că turiștii moldoveni vizitează adesea Bulgaria, anul trecut Ambasada Bulgariei în Moldova a organizat un turneu pentru jurnaliștii moldoveni, în urma căruia au apărut numeroase articole, reportaje foto și video, bloguri video, în care se povestea despre cele mai atractive locații turistice ale acestei țări. Intenționați să organizați ceva asemănător și Dvs.? Vrem să știm cît mai multe lucruri despre țara dvs. și să o îndrăgim din toată inima!

În colaborare cu ambasada noastră în România, cu ambasadorul nostru Tomasevic, vom continua contactele constante și vom stabili împreună perioada și metoda de efectuare a vizitei în Serbia.

Cum reușește sectorul turistic sîrb să lupte împotriva rusofobiei? Această problemă impusă a afectat și țara dumneavoastră?

Exclusivitatea și fanatismul dăunează cu siguranță turismului. Noi, poporul Serbiei, datorită istoriei noastre dificile, ne sînt foarte bine cunoscute astfel de situații. Atitudinea noastră față de orice popor, în acest caz față de poporul Rusiei, nu se va schimba. Ca toți ceilalți, cetățenii ruși sînt întotdeauna oaspeți bineveniți în țara noastră.

Rămîn rușii printre liderii care îmbunătățesc nu numai indicatorii investiționali, ci și turistici ai Serbiei?

Oaspeții ruși au fost cei mai numeroși la Belgrad în primele cinci luni ale anului. Sperăm că această tendință va continua, în ciuda situației actuale.

În ce măsură acțiunile militare din Ucraina au afectat Serbia? Cît de util a fost sectorul turistic pentru refugiații din Ucraina, precum și pentru cei care au fost nevoiți să părăsească Rusia după 24 februarie?

Evenimentele actuale au consecințe mari pentru întreaga lume, inclusiv pentru noi. În ceea ce privește turismul, ele cu siguranță ne complică munca, precum și planurile noastre pentru viitor. La fel ca mai înainte, sîntem o țară care primește refugiați, în special cei afectați de conflicte armate, și în prezent avem refugiați din Ucraina, cărora le-au fost asigurate toate condițiile necesare pentru trai, dar cel mai important, ei au parte cu confort și compasiune. Noi, cei din Serbia, regretăm profund situația actuală, în special pentru că acest lucru se referă la națiunile pe care le considerăm foarte apropiate.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав