Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

”În știință, graba este inadmisibilă. Ne dorim să scăpăm mai repede de COVID-19, dar riscăm să călcăm în străchini

14 apr. 2021,, 08:57 (reactualizat 17 apr. 2021,, 12:04)   Interviuri
11791 3

Rusia este una dintre puținele țări, care s-a isprăvit cel mai bine cu pandemia de coronavirus. Totuși, mai există destule probleme. Propunem atenției cititorilor un material publicat de ziarul rusesc «Литературная газета».

În prezent, nu există a sarcină mai importantă ca victoria asupra pandemiei de coronavirus COVID-19. Se fac eforturi colosale, țara s-a isprăvit bine cu primul val al epidemiei, elaborează și implementează vaccinuri contra infecției, perfecționează și testează noi remedii de tratament. Este un lucru foarte important în condițiile, în care situația privind extinderea virusului se complică în toate regiunile țării. Plus la faptul, că natura fenomenului încă nu este înțeleasă pe deplin nici de savanți, mai există și multe alte probleme. Interlocutorul nostru este Vladislav Lascavîi, doctor în medicina veterinară, academician al Academiei pentru securitatea alimentară, medic emerit din FR.

– Vladislav Nicolaevici, ați obținut succese mari în elaborarea medicamentelor pentru tratarea infecției de coronavirus (problemă, care nu a fost soluționată timp de 30 de ani) în creșterea porcilor. Recent, ați fost invitat la Consiliul Federației FR în contextul covidului ”uman”. Cum se leagă aceste lucruri? Cum putem avea încredere într-un medic veterinar, dacă vorbim despre morbiditatea oamenilor?

– Mai bine de 30 de ani am fost preocupat de infecția cu coronavirus la porci. În a.1984 am susținut teza de candidat, în 1998 – doctoratul. Agentul cauzal al acestei infecții la porci - ARN – conține coronavirus (la fel ca și virusul SARS-CоV-2). Boala era o problemă gravă pentru complexele de porcine, și măsurile luate de stat, cu regret, au dus la agravarea situației epizootice și o stare nefastă de morbiditate. La un moment dat, ministerul agriculturii din FR a luat chiar decizia de a lichida întregul efectiv de porcine în gospodăriile afectate.


Eu am elaborat un preparat eficient de lecuire și o metodă de profilaxie a infecției de coronavirus la porci. Acestea au fost aplicate cu succes în multe gospodării și complexe.

Pe parcursul tratării și profilaxiei specifice a infecției cu coronavirus la porci, eu am reușit să studiez principalele proprietăți ale agentului patogen, legitățile dezvoltării proceselor infecțioase și epizootice, corelația dintre ele, semnificația infectării orale și aerogene a animalelor, rezistența agentului patogen în mediul ambiant, metodele inactivării lui în funcție de regimul de temperatură și umiditate al încăperilor. Multe organisme vii, apropiate între ele, au mecanisme similare de dezvoltare a bolilor.

Dacă ne amintim de prima invazie a coronavirusului, este China de Sud, anul 2002 – 3 focare. Guvernul RPC și consorțiul guvernelor occidentale au alocat atunci milioane de dolari pentru crearea «antidotului». Între anii 2002 2014, din mărturiile analistului american Robert Francis Kennedy, au apărut peste 30 de vaccinuri. Patru au fost deosebit de promițătoare, ele au fost testate pe dihori. Ca răspuns la injectarea vaccinului, animalele au produs anticorpi puternici și de lungă durată, dar la infectarea repetată toate au pierit. Desprecenevorbeșteacestfapt ?

– În acea situație, potrivit lui Kennedy, savanții imediat și-au amintit că în anii 60 a avut loc ceva asemănător. Atunci fusese creat vaccinul contra VSRU (virusul sincițial respirator uman), care seamănă mult cu coronavirusul. Fără a-l testa pe animale, acesta a fost injectat unui număr de 35 de copii. Organismele acestora au reacționat strălucit și au produs anticorpi rezistenți, însă copiii care s-au infectat repetat, au suportat boala mult mai greu ca cei care nu au fost vaccinați. Doi dintre ei au decedat. Atunci a apărut paralela cu experiențele pe dihori, și concluzia despre răspunsul imunitar puternic. Adică, în timp ce organismul produce anticorpi după vaccinare, face impresia că el este apărat de această boală, dar la infectarea repetată boala decurge și mai acut.

Ceva asemănător a fost în Filipine: compania Sanofi Pasteur implementase reușit vaccinul Dengvaxia împotriva febrei Dengue, prin imunizarea copiilor fără a ține cont de riscuri și efectele secundare. Acest lucru a provocat numeroase decese și panica populației. La finele anului 2017 comercializarea vaccinului a fost stopată, persoanele responsabile – trase la răspundere. Putem spune, că pentru a evita o reacție exagerată a imunității, inițial vaccinul împotriva coronavirusului trebuie testat deplin pe animale. Același Robert Francis crede, că este straniu și nesăbuit să testezi vaccinurile deodată pe oameni.

Logic. E greu să nu fii de acord. Despre ce termene poate fi vorba?

– În opinia lui Vitalii Vasilievici Zverev, microbiolog sovietic și rus, specialist de frunte în biologia moleculară, academician al AȘR, conform tehnologiei un vaccin sigur și rezistent nu poate fi creat în mai puțin de doi ani. Pot fi reduse stadiile de producere, dar se va păstra un mare risc al complicațiilor, ca în cazurile despre care am mai spus. Zverev spune: virusul SARS-COV2, spre exemplu, provoacă o furtună de citokine, vaccinul trebuie să stimuleze un anumit răspuns imun, ceea ce este dificil să obții.

Cu tehnologiile existente în biologia moleculară, nu este dificil să elaborezi un vaccin, dar e nevoie de timp pentru a-l verifica. Căci se vaccinează oamenii sănătoși. Iar dacă vorbim despre bolnavi, aici deja este o chestiune de viață și moarte, și trebuie să elaborăm remedii eficiente și sigure pentru tratament.

– Care este abordarea, ce poate avea cea mai mare eficiență la elaborarea mijloacelor de profilaxie?

– Cunoaștem, că pentru crearea vaccinului contra SARS au fost investiți bani grei, însă el așa și nu a fost elaborat. Apropo, nici încercarea de a crea un vaccin contra coronavirusului porcinelor, de care eu am fost preocupat nemijlocit, nu a avut succes. Anticorpii apăreau, dar animalele piereau. Era evidentă ineficiența vaccinurilor bazate pe stimularea imunității prin activizarea producerii de anticorpi. Mai mult, a fost demonstrat sută la sută impactul nociv al acestor preparate asupra organismului animalelor. Fiziologic, organismul porcilor este cel mai apropiat de cel uman, de aceea cred că infecția cu coronavirus a porcilor cu un agent patogen care are multe în comun cu virusul SARS-COV2, poate servi drept model biologic pentru soluționarea problemei COVID-19. Asta și de pe poziții epidemiologice, a proceselor infecțioase, și de pe pozițiile elaborării remediilor pentru lecuire și profilaxie. Dar strategia aplicării vaccinurilor contra COVID-19, bazate pe stimularea producerii de anticorpi, este inacceptabilă. Utilizarea masivă a acestor vaccinuri fără careva cercetări serioase privind depistarea efectelor secundare poate duce la invalidizarea populației FR – în special, a oamenilor care suferă de diverse morbidități cronice.

E de menționat și faptul, că încă nu au fost elaborate vaccinuri contra unor așa boli infecțioase, ca hepatita C, SIDA, SARS-CoV, MERS-CoV, gripa aviară, gripa porcină. Anual, apar cca 40 de vaccinuri, dar ele nu ajung să fie testate clinic pe oameni, deoarece nu oferă suficientă siguranță și eficiență.

Plus la toate, eu și mai mulți dintre colegii mei am descoperit legătura dintre vaccinul anti-gripal și cazurile de infectare a oamenilor cu coronavirus.

– Dar numărul vaccinurilor contra COVID-19 crește mereu…

– Din punctul meu de vedere, colectivele care elaborează vaccinuri bazate pe stimularea producerii anticorpilor specifici, după cercetările de laborator trebuie să le aprobe prin experimente pe animale (contaminarea cu agentul patogen), care să demonstreze eficiența protejării de infecție. Și abia după aceasta să le testeze clinic în conformitate cu standardele OMS.

Sute de companii participă la cursa de creare a vaccinurilor, chiar dacă adesea nu înțeleg esența răspunsului imun. Graba în a scoate vaccinul pe piață poate chiar distruge omenirea ca specie. Graba este incompatibilă cu știința.

Revenind la discursul Dvs. în Consiliul Federației, el a avut efect? Știu că Veronica Scvorțova a primit cu atenție propunerile Dvs. Este o informație corectă? La ce să ne așteptăm?

– Discursul în Consiliul Federației a atras atenția Veronicăi Igorevna Scvorțova asupra preparatului nostru antiviral, care asigură izbăvirea omului de coronavirus timp de 5–7 zile. Ea ne-a propus cu amabilitate ajutor în efectuarea cercetărilor clinice și certificarea lui în FR. Sper, că grație eforturilor comune cu FMBA în frunte cu Scvorțova, în cel mai scurt timp rușii vor avea un remediu eficient și sigur în tratarea infecției cu COVID-19.

Din istoria coronavirusului

În timp ce acest număr era în stadiu de pregătire, în lume erau înregistrate cca 40 mln. de infectări cu coronavirus, și cca 1,2 mln. de decese. În 20 de ani ai secolului XXI coronavirușii, potrivit academicianului AȘR Felix Erșov, «și-au arătat dinții» în mod repetat. Apariția coronavirusului sindromului respirator acut (torsk) în a. 2002 a provocat izbucnirea SARS (numită «pneumonie atipică»). Din China de Sud, infecția s-a extins în cca 30 de țări. S-au infectat peste 8 mii de oameni, au decedat 774. În lume, mortalitatea de această boală a constituit cca 10%.

Al doilea virus (a.2012) a provocat epidemia MERS – sindromul respirator din Orientul Apropiat (SROA), numit pe parcurs «gripa cămilelor». El a afectat, în special, țările arabe. Numărul celor infectați nu a fost foarte mare, însă infecția a devenit mult mai mortală ca «pneumonia atipică» – au murit 40% dintre cei infectați.

Al treilea coronavirus, SARSCоV2, a provocat boala COVID19, care este periculoasă prin faptul, că spre deosebire de primele două a devenit o epidemie globală, care a cuprins întreaga lume. Astfel, apariția torsk a însemnat o nouă eră în transmiterea bolilor respiratorii acute între specii, extinderea lor rapidă, mortalitate sporită și urmări economice grave.

Astăzi cunoaștem peste 39 de specii de coronavirus, fiecare poate avea zeci și sute de tulpini. Există încă 10 specii – «candidați la coronavirus». Deocamdată, specialiștii verifică doar, dacă acestea pot fi considerate coronaviruși veritabili.


DOSAR

Vladislav Nicolaevici Lascavîi s-a născut în a.1947 la Sverdlovsk, în 1972 a absolvit Universitatea de stat din Saratov în numele lui N.G.Cernîșevschii, în 1980 – Institutul de stat zootehnic și veterinar din Saratov. Medic-veterinar emerit din Federația Rusă.

Din a.2011este academician al Academiei de securitate alimentară din FR. Vladislav Nicolaevici are un cerc larg de interese științifice, ce țin de problemele veterinare și medicale. Autor (coautor) al multor articole științifice, monografii, patente în domeniul medicinii și al medicinii veterinare.

Majoritatea cercetărilor sale de perspectivă sunt inedite, brevetate, susținute în FR și peste 35 de țări, inclusiv UE, China, India, RSA, Singapore, SUA, Japonia.

Potrivit informațiilor redacției noi.md, cu preparatul lui V. Laskavov au fost tratate mii de persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19. Cu mortalitate zero.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?