Coronavirus stiri: 8213
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 931

Iluzionistul Mihail Kovali, despre magie și marele său vis

13 mai. 17:34 (reactualizat 18 mai. 19:07)   Interviuri
4818

Este plin de perspective, a uimit o lume întreagă, dar alege să rămînă acasă, pentru că aici se simte mai liber decît în orice altă țară. Este vorba despre iluzionistul și mentalistul Mihail Kovali, pentru care R. Moldova este țara plină de oportunități.

În cadrul unui interviu marca „Nicăieri nu-i ca acasă”, tînărul iluzionist a recunoscut că a avut propuneri de a se stabili într-o altă țară, dar faptul că aici se poate dezvolta în libertate l-a făcut să renunțe la orice tentație. Care este marele vis al lui Mihail Kovali și cum a reușit să ne impresioneze, lăsîndu-ne fără cuvinte, vedeți în materialul de mai jos:

Vedeți mai jos varianta scrisă a interviului:

-Salutare, prieteni și bine v-am găsit la o nouă ediție a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” marca Noi.md. În cadrul interviului de astăzi vom avea mai multă magie și asta pentru că alături de mine este iluzionistul și mentalistul Mihail Kovali, pe care-l salut cu drag. Bine ai venit!

- Salut, Anastasia!


- Citisem despre tine lucruri foarte curioase, că ești fascinat de magie încă din copilărie, bunica fiind cea care îți arăta tot felul de trucuri. Este adevărat?

-Da, este adevărat! Îmi arăta un truc cu o bucată de șervețel pus pe degete pe care-l făcea să dispară și apoi să apară. Ea doar schimba degetele și eu nu am avut nicio idee cum făcea ea asta și mi se părea impresionant. Atunci am primit energia magică, îmi era interesant acest lucru.

-Bunica ta făcea asemenea trucuri doar ca să te facă pe tine mai fericit sau avea și ea cunoștințe în domeniul magiei?

- Nu cred. Ea din popor știa unele trucuri simple, unele cu cărți, fiind populare și acum. Ea nu este magician, nici tatăl meu nu este magician.

- Ești singurl din familie fascinat de magie?

- Apropo, tatăl meu este fost vameș și poate de acolo am o legătură cu magia. Nu știu exact.

- Tu ai făcut studii în acest domeniu?

- Eu am făcut studii singur. În acest domeniu trebuie să te dezvolți singur.

- După cîți ani de muncă asiduă ți-a reușit primul truc de magie?

- Mi-a luat cîteva luni. Peste cîteva luni eu deja arătam deja trucurile bine. Desigur, nu la un nivel foarte înalt, dar a fost bine. Pe scenă eu am ieșit după aproximativ un an de atrenamente făcute acasă. Eu le arătam părinților numerele mele, dar și în fața oglinzii.

- Tu ai avut chiar și propriul show de magie la Filarmonica Națională. În ce an a fost?

- În anul 2018 a fost un show pe care l-am făcut singur cu echipa mea. A fost o experiență frumoasă. Am avut sala practic plină - 500 de locuri din cele 700 au fost ocupate.

- Crezi că magia îi poate ajuta pe oameni astăzi, să poată ieși din zona de confort, să se mai relaxeze?

- Da, de aceea ies eu pe scenă, pentru că acesta este scopul meu principal. Acum, cînd au început aceste chestii rele în Ucraina, ne-am așezat cu prietenii și la început am discutat despre această situație, după care am început să le arăt trucuri și au început să uite deja de probleme. Orice magician este ca un doctor, mereu este ca un ajutor psihologic pentru fiecare om.

- Deseori ești invitat și pe la evenimentele private pentru a destinde atmosfera. Cît de des ești invitat acum?

- Eu practic mereu am de lucru, încă din anul 2015. desigur că am avut și pauze, dar din 2019 practic în fiecare săptămînă eu mereu am de lucru.

- Pandemia nu a fost o problemă pentru tine...

- Nu, pandemia nu a fost o problemă, cu excepția primelor trei - patru luni cînd toată lumea a stat acasă .

- Trebuie să remarc faptul că tu ești cunoscut doar în R. Moldova. Recent, ai participat și în cadrul unui show de talente destul de cunoscut din România, acolo unde te-ai bucurat de succes și urmează să îți mai vedem evoluțiile în cadrul altor ediții. Spune-ne despre experiența ta la „Românii au talent”, pentru că despre asta vorbesc.

- La „Românii au talent” am participat și în 2018, a fost o emisiune destul de bună, pentru că am arătat acolo un număr personal, pe care l-am creat eu. Acum tot un număr personal am prezentat. Eu, deobicei, arăt trucurile altor magicienilor și le fac doar o renovare, făcînd cumva un truc noiu, dar la „Românii au talent”, nu știu de ce, dar eu mereu arăt numerele mele. Numărul pe care l-am prezentat acum, în 2022, a fost creația mea și mi-a luat aproximativ patru ani de regătire. Acest truc, din punctul de vedere al magicienilor, este imposibil de realizat, chiar dacă ești un magician profesionist. Eu am făcut ceva nou pentru lumea magiei. Mi-a scris mentalistul Cristian Gog, care a cîștigat „Românii au talent” în 2011 următoarele: „Iată a venit un mentalist care nu a arătat trucurile magice, dar a arătat mentalismul real”. Mă bucur că așa s-a întîmplat și mă bucur că el mi-a scris, pentru că eu mereu l-am apreciat și am știut că este un om foarte tare. Eu înțeleg că și eu am un nivel foarte tare, pentru că mi-au scris oameni foarte talentați.

- Asta voiam să te întreb, cine ți-a scris, ce mesaje ai primit în urma evoluției de acolo?

- Mi-a scris un om din România care are propriul magazin care vinde trucurile magice, cel mai mare magazin din București. Mi-a spus că eu sînt în top 3, al el în cap, în România și Moldova. Mă bucur foarte mult că așa s-a întîmplat și că munca mea este apreciată și în România.

- Și noi ne bucurăm. Ai pomenit de un pachet de cărți și aș vrea să ne arăți și nouă un moment de magie.

- Da. Tu ai un pachet de cărți. Filosofia jocului meu este că nu eu sînt un magician, dar omul face ceva interesant.

- Adică fiecare dintre noi este un magician, asta vrei să spui?

- Da! Și tu acum o să înțelegi despre ce este vorba. În primul rînd, eu o să-ți arăt un truc unde își voi demonstra că eu pot face ceva interesant, apoi tu o să ne arăți magie.

- Bine. Ce trebuie să fac?

- Dă-mi, te rog, acest pachet de cărți. eu nu am nimic în mîini. Mîinile mele sînt goale, eu voi deschide acest pachet atent. Scoatem jokerii, nu avem nevoie de ei și voi amesteca acest pachet cu cărți, chiar lîngă ochii tăi frumoși. Te rog, taie pachetul unde vrei. Aici?

- Da.

- Vrei să mai tai o dată?

- E suficient.

- Toate cărțile din pachet sînt diferite și ele au fost amestecate foarte bine, pînă la urmă. Tu vezi asta, nu?

- Da, văd!

- Anastasia, numește orice carte din pachet.

- Hai să-mi amintesc, că eu demult nu am mai jucat cărți.

- De la 2 pînă la 10 sau „valet”, „dama”, „krai”... dobă, pică, roșu, cruce.

- Hai să fie trei de cruce.

- Sigur?

- Da!

- Spune-mi, te rog, de cîte secunde am eu nevoie pentru a găsi trei de cruce în pachet?

- Șase.

- Șase secunde? Uite aici! Unu, doi, trei, patru, cinci, șase - trei de cruce!

- Doamne!

- Deci, este o carte din mintea ta, corect?

- Da.

- Uite, eu voi amesteca încă o dată și taie, dacă vrei. Te rog, alege cinci cărți.

- Să ți la arăt sau nu?

- Nu mi le arăta nici mie, nici la cameră. Nimeni nu trebuie să știe, doar tu. De unde vrei, nu contează. Cărțile nu sînt marcate, pentru că este un pachet cumpărat de tine. Pune cărțile ca un evantai și memoreză o carte. Ai memorat?

- Da.

- Pune-le în spatele tău. Deci, deobicei, un magician, iluzionist sau mentalist te roagă să alegi o carte și dacă tu ai ales o carte, e posibil ca el cumva să o vadă, dar eu te-am rugat să memorezi o carte. Pune,, te rog, cărțile ca un evantai încă o dată și numără tare de la 1 la 10.

- Unu, doi, trei, patru, cinci, șase, șapte, opt, nouă, zece.

- Acum spune tare: „valet”, „damă”, „crai”, „tuz”.

- „Valet”, „damă”, „crai”, „tuz”.

- „Doi de cruce” pune aici, nu este cartea ta pe care ai memorat-o. Pune aici „opt de dobă”, nu este cartea ta memorată. „Cinci de cruce” nu este cartea ta și „crai de pică” tot nu este cartea ta. La tine a rămas o singură carte pe care ai memorat-o și repet-o în minte. „Trei de roșu”, „trei de roșu”... Corect? Poți arăta la cameră. Asta este! Wow!

- Wow!

- Eu ți-am spus că și tu ești un magician. Eu am citit acum gîndurile tale, dar acum tu vei citi gîndurile mele. Foarte simplu! Ia telefonul meu și vezi că eu am o parolă aici.

- Da.

- Ține, te rog, telefonul și introdu patru cifre, oricare. Nu -s deblocat, corect? Pentru că tu nu știi parola mea. Dacă vrei, poți să mai încerci o dată.

- Alta?

- Da, alta sau tot aceeași, nu contează. Deci, nu poți debloca, pentru că tu nu știi parola mea. Acum, eu o să-ți transmit fiecare cifră din parola mea. Uite-te la mine și tu vei citi gîndurile mele. Prima cifră - o să fac un click și tu vei apăsa prima cifră. Uite-te la mine.

- Mă uit.

- Hai, prima cifră! Este?

- Da.

- Acum, a doua cifră. Chiar acum. Este, da? Acum, a treia cifră. Fii atentă! Uite-te la mine. Unui, doi, trei... Hai! Stai un pic. Nu e corect. Șterge, te rog, ultima cifră. Sînt două cifre și au rămas încă două. Arată, te rog, telefonul la cameră. Uite-te la mine. Acum, două cifre deodată o să tastezi. Unu, doi, trei... hai, te rog! Tu ești un mentalist!

- Excepțional!

- Tu ești un mentalist! Cum s-a întîmplat asta? Tu doar vezi că e un telefon obișnuit, a fost deblocat.

- Da, văd, dar nu am voie să mă uit în el, nu-mi permit. Eu ți-aș da premiul mare, dacă aș putea.

- Apropo, mi-a spus un om mare din România că numărul pe care l-am arătat la „Românii au talent”, pentru că a fost alcătuit foarte tare, trebuie să fie în finală.

- Excepțional, dar nu pot să-ți dau premiul mare. Tot ceea ce pot este să te admir și să te felicit pentru ceea ce faci.

- Apropo, mai am un bonus pentru tine. La sfîrșitul interviului o să-ți mai arăt un truc.

- Bine, așa că stați pînă la final! Tu ești fericit astăzi acasă? Crezi că în R. Moldova poți să te dezvolți și să creezi asemenea numere?

- Orice om care are ocupația lui și care este „bolnav” cu asta..., pentru că eu sînt un om bolnav, în realitate, cu arta mea și cu direcția pe care am ales-o. Orice om care are direcția lui și are idei concrete este fericit în orice țară, de aceea stau aici, pentru că sînt plin de lucru în Moldova și îmi place. La noi, în Moldova, este mai liber decît în altă țară. Eu am un prieten care lucrează în SUA. SUA este visul meu, eu foarte tare să ajung acolo, pentru că îmi plac Statele Unite și toate trucurile pe care le arăt eu au fost create în SUA încă în secolul XIX de professor Hophan și alții. Îmi place foarte tare SUA, dar prietenul meu îmi spune că ei acolo nu au libertate , mereu sînt restricții, dar el cînd vine în Moldova, totul e liber. Cu cinci ani în urmă, eu am vrut să plec.

- Asta voiam să te întreb, pentru că al cît de talentat ești, la sigur ai avut oferte de a te stabili în altă parte.

- Da, am vrut să plec. Am avut o dilemă: sau Rusia sau România. Este un pas greu dacă vrei să pleci în altă țară. Și mai este o chestie - aici, În Moldova, eu sînt Mihai Kovali, dar în afara țării eu sînt doar un magician. Numele tot este important, maia les dacă ești un artist. Tu trebuie să începi de la zero în altă parte.

- Dacă ai putea să transformi R. Moldova într-o țară magică, de unde ai începe?

- Din orașul meu natal, Ungheni.

- Dar ce-i lipsește R. Moldova ca să fie o țară magică, una în care să tot vrei să trăiești?

- Lipsește ordinea. Oamenii nu înțeleg că în orice domeniu, în orice lucru trebuei să fie ordine. Asta este cea mai mare problemă a țării.

- Care este cel mai mare vis al tău?

- Visul meu este realizarea unui proiect. Nu este legat cu Moldova sau cu o altă țară. El este legat de toată lumea, desigur că nu voi spune ce este asta, dar este ceva pe Internet, legat de iluzie, magie și este în producție acest proiect, eu cu consultantul meu lucrăm asupra acestui proiect. Va fi ceva foarte tare și e posibil ca peste cîțiva ani să fie realizat.

- Așteptăm rezultate. Într-un final, aș vrea să te întreb de ce pentru tine nicăieri nu-i ca acasă?

-Pentru că acasă e cald.

- Eu îți mulțumesc tare mult și la final ai zis că ne mai surprinzi cu ceva.

- Acum, îți voi arăta un truc foarte clasic. Este foarte vechi, dar foarte interesant. Eu îl arăt deja de 12 ani. Eu voi scoate din pachetul tău o carte - trei de romb. Ține te rog cartea, dar nu te uita la ea. Spune-mi, te rog, ce carte ai tu acum în mînă?

- Trei de romb.

- Precis?

- Da, tu așa ai zis.

- Întoarce, te rog. Totul e bine. Da, e trei de romb, arată la cameră. Pune te rog așa mîna. Eu mai am încă o carte - doi de romb. Uite, noi schimbăm doi de romb la trei de romb și facem așa... unu, doi trei. Nu te uita la carte. Ții minte unde-i trei și unde-i doi?

- Da. Trei - sus, doi - jos.

- Dar dacă va fi invers, va fi un efect interesant, cum crezi?

- Evident.

- Te rog, întoarce.

- Doamne! Așa carte nici nu era aici.

- Dar cealaltă carte? Wow! Deci, tu ai înțeles? În mîinile tale s-a întîmplat magie.

- Nu am înțeles. Deci, mîinile mele pot face și altceva?

- Posibil că tu poți face fix aceeași chestie numai cu lei. Leii se vor transforma în euro.

- Chiar la bani mă gîndeam, apropo.

- Încearcă acasă!

- Neapărat! Am să-ți scriu dacă mi-a reușit.

- Te uiți la acest scorpion și te gîndești la bani, da?

- Eu îți mulțumesc tare mult. Chiar ne-ai arătat imposibilul, după mine. Îți urez în tot ceea ce faci și sper să auzim vești bune despre tine.

- Mulțumesc.

- Prieteni, aceasta a fost ediția de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă”. Vă reamintim, în cazul în care doriți să deveniți și voi eroii rubricii noastre, așteptăm să ne scrieți pe adresa de email intreaba@noi.md sau pe rețelele de socializare. Aducem mulțumiri pentru găzduire salonului auto „Jaguar - Land Rover”. Pînă la noi întîlniri!

Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.

Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав