X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Igor Dodon: Cetățenii așteaptă ca politicienii să se ocupe de problemele lor și mai puțin de polemici și lupte politice

24 oct. 2019,, 17:55   Politică
15445 11

Rezultatul alegerilor locale din 20 octombrie, efectul acestora inclusiv în ceea ce privește colaborarea PSRM-ACUM, dar și alte subiecte de actualitate au fost abordate în cadrul unui interviu oferit site-ului Noi.md de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Alegerile locale s-au desfășurat fără surprize semnificative, cu rezultate care legitimează actuala majoritate guvernamentală, dar o și responsabilizează suplimentar. Sînteți mulțumit de rezultatul înregistrat de PSRM?

Mai întîi de toate, sînt mulțumit de modul în care s-au desfășurat aceste alegeri locale, pentru prima dată am avut alegeri cu adevărat libere, fără campanii murdare, fără acele presiuni care se făceau asupra candidaților în plan local, fără votanți transportați masiv cu autobuze, a fost o competiție electorală corectă și cred că acesta e un rezultat important pentru toate partidele, dar în primul rînd pentru evoluția democratică a țării.

Despre rezultatele alegerilor: cel puțin ceea ce avem în primul tur constituie o confirmare a evoluției care s-a înregistrat la parlamentare, inclusiv în ceea ce privește PSRM. Evident că sînt mulțumit să vad că partidul pe care l-am creat este nu doar cel mai reprezentativ în Parlament, dar și în teritoriu. Este partidul cu cea mai consecventă și consistentă evoluție din ultimii ani și cred că e bine că avem astfel de partide puternice, care reușesc să obțină încrederea unui număr atît de mare de cetățeni și se bucură de un suport constant din partea lor.

Acum important este ca partidele să formeze cît mai repede majorități în consilii și să se apuce de muncit serios pentru a rezolva problemele cetățenilor.


Apropo de acest lucru, se va păstra formatul alianței PSRM-ACUM și în teritoriu?

Asta urmează să hotărască partidele coaliției, am văzut ca doamna Greceanîi deja a lansat un apel la colaborare cu Blocul ACUM pentru formarea acestor majorități și apreciez inițiativa ei, cred că nu trebuie de întins prea mult, oamenii așteaptă rezultate concrete de la cei pe care i-au ales duminica, nu să se piardă în negocieri sau să înceapă lupte politice sau pentru funcții.

Cum apreciați rezultatul alegerilor din Chișinău?

Avem în sfîrșit șansa de a avea o capitală funcțională, cu un consiliu municipal a cărui activitate să nu mai fie blocată, avem pe de o parte PSRM care a obținut mai multe mandate decît a avut anterior, iar pe de altă parte Blocul ACUM, care a luat locul liberalilor în consiliu, locul celor care de atîta timp blocau activitatea și se ocupau doar de interese personale sau de grup. În ceea ce privește viitorul primar, urmează turul doi și cetățenii vor decide cui încredințează acest mandat, sper că vom avea un primar cu adevărat profesionist, care cunoaște în mod real problemele orașului și are soluții pentru rezolvarea lor.

Capitala nu are nevoie la conducere de oameni care să vină să învețe de la zero ce au de făcut, pășind din erori în greșeli, să le ia ani de zile pînă înțeleg ce se întîmpla în oraș. Chișinăul se află într-o criza profundă de administrare de atîția ani, de asta spun ca este nevoie ca viitorul primar și consiliul municipal să vină imediat cu acțiuni concrete pentru a scoate capitala din criza în care se află.

Este o situație în care nu au ce să caute dezbaterile geopolitice sau luptele politice, dar se așteaptă de la cei care vor să administreze Chișinăul să vina cu soluții eficiente și să le pună cît mai rapid în practică.

E cam greu fără geopolitică în Chișinău, știți că de fiecare dată în alegeri această temă a predominat, mai ales în turul doi. Chiar credeți că Ion Ceban și Andrei Năstase pot să se limiteze la o dezbatere strict legată de problemele orașului?

Eu spun ce am văzut că așteaptă cetățenii de la candidați și cum cred că ar trebui să fie această dezbatere. Realitatea sigur că poate fi și alta, vedem că încă din primul tur candidatul Blocului ACUM a încercat să atragă inclusiv președintele țării intr-o astfel de dezbatere geopolitică falsă, cu atacuri chiar murdare pe alocuri, care nu cred ca își au locul intr-o campanie electorală civilizată, dar mai ales atunci cînd sînt îndreptate împotriva unor oameni cu care ai un parteneriat politic și care ți-au încredințat chiar mandatul de viceprim-ministru și ministru. Eu înțeleg foarte bine competiția politică, dezbaterile de idei și soluții, dar dezaprob comportamentul lipsit de decțăta și, așa cum ați văzut, nu am reacționat la acele denigrări, am dorit să nu le amplific și să nu intervin în nici un fel în campania electorală.

Linia o tragem la final și atunci facem socotelile, atunci o să vedem care mai este nivelul de încredere și în ce măsura putem sau nu conta pe anumiți oameni pentru a face cu ei mai departe lucrurile importante la care s-a angajat coaliția de guvernare. Pentru că așa cum am mai spus, alegerile locale sînt doar o etapă în parcursul politic al partidelor, însă angajamentul asumat împreună de PSRM și ACUM în fața cetățenilor este cu o miză mult mai mare, una chiar vitală pentru viitorul Republicii Moldova. Pentru mine ca președinte, dar sînt sigur ca și pentru PSRM, alegerile locale nu sînt un final de drum pentru actuala majoritate politică, dar sînt abia începutul unui drum mult mai greu și cu provocări importante. Daca cineva a obosit și vrea să își încheie socotelile după alegerile locale, să o spună clar și să vedem ce trebuie făcut mai departe.

Așteptarea oamenilor cred că este deja la limită, s-a văzut în prezența redusă la vot. Care credeți ca a fost cauza principală pentru care am avut o prezență atît de scăzută?

Cred că poate fi privită și ca un avertisment dat clasei politice, or, cetățenii așteaptă ca politicienii să se ocupe mai mult de problemele lor și mai puțin de polemici și lupte politice. Vedem asta practic în toate sondajele de opinie apărute în ultima perioadă, nu întîmplător și eu insist permanent pe această teză, pentru ca asta îmi spun cetățenii cînd merg în teritoriu, că nu vad o preocupare reală și acțiuni ale Guvernului pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. E rău că oamenii stau acasă și nu merg la vot, dar e datoria politicienilor să lucreze pentru ei și să le cîștige încrederea, să înceteze să le mai rezolve problemele doar virtual, prin planuri puse pe hîrtie și prezentate pompos la tv și pe facebook, care apoi sînt uitate prin niște sertare.

Iată că a trecut mai bine de o lună de la cele 100 de zile de grație oferite Guvernului, și cam nimic nu s-a schimbat, dimpotrivă, remarcăm o pasivitate, chiar o indiferență ciudată în activitatea unor ministere. Se creează impresia că unii miniștri așteaptă să vină mai repede weekendul ca să schimbe fotoliul de la birou pe canapeaua de acasă, să-și continue relaxarea. După locale cu siguranța va trebui de făcut și se vor face schimbările necesare pentru a se guverna mai eficient.

Ca să exemplific: avem chiar în această perioadă situația cu aceste accidente în număr foarte mare, cu multe decese și oameni răniți, la care s-a răspuns cu un plan total neconvingător. Cu astfel de abordări o să ne trezim nu doar că nu mai ies oamenii la vot, dar nu o să mai fie în general oameni în țară. De aceea, cred că semnalul dat de prezență redusă la vot trebuie privit ca unul prin care cetățenii condiționează acest vot de o schimbare radicala a modului în care activează clasa politică, căreia practic i se spune clar că dacă mai vrea voturile cetățenilor, trebuie sa le rezolve problemele, să se ocupe de prioritățile lor reale, nu de unele imaginate prin birouri. Daca voi nu veniți la noi, nici noi nu mai venim să vă votăm, acesta ar putea fi mesajul cetățenilor.

Și ce se poate face să fie așa? Oamenii așteaptă și de la președinte să facă ceva în sensul acesta, nu doar să critice guvernul.

Oamenii au dreptate să ceară președintelui să facă ceva dacă Guvernul nu își face treaba. Și vă asigur, și îi asigur pe cetățeni, că președintele va face tot ce este necesar pentru ca guvernarea să muncească așa cum trebuie. Nu intru acum în detalii ca să nu stîrnesc dezbateri speculative, dar împreună cu echipa mea de consilieri lucram intens pe aceste direcții, iar la momentul oportun voi avea discuții pe aceste teme și cu cei din Guvern, cu PSRM, cu Blocul ACUM și cu toți factorii care au obligația să asigure o dezvoltare eficientă a țării. Noi nu doar spunem ce nu merge, dar vom veni și cu soluții. Toate acestea le vom face în scopul de a ajuta guvernul să aibă rezultate cît mai bune și să întărim încrederea oamenilor în capacitatea actualei majorități parlamentare de a conduce eficient țara.

Cei din ACUM percep astfel de afirmații ale Dvs. ca atacuri la adresa lor. Credeți ca puteți să-i convingeți să accepte aceste propuneri fără să vadă în spatele lor aceste critici?

Sîntem niște oameni care ne-am asumat conducerea țării cu toate greutățile și provocările unui asemenea angajament. Trebuie terminat cu sensibilitățile nejustificate și să se înțeleagă ca dacă își permit să ignore la un moment dat semnalele de alarmă trase de mine, nu o să poată ignora nemulțumirea cetățenilor, care iată s-a manifestat într-o anumită formă și prin prezența redusă la vot duminica.

O altă temă sensibilă în coaliție este reforma justiției și în special selectarea noului procuror general. Există zvonuri că între numele înscrise în concurs ar fi persoane pe care nu sînteți gata să le acceptați pentru această funcție. Cine sînt acele persoane?

Vă propun să nu mergem pe o direcție speculativă, nu am avut nicio luare de poziție pînă acum pe această temă și nici nu era cazul, pentru că din acea listă urmează să fie selectat un număr restrîns de persoane, apoi vedem cine sînt aceste persoane, dacă au calitățile necesare. Cred că prima sarcină a comisiei este să nu accepte niciun candidat care a avut sau are legături directe sau indirecte cu politicieni sau partide, să nu accepte pe lista scurtă candidați cu un trecut dubios sau fără o activitate practică relevantă pentru funcția de procuror general. Dacă vrem să avem cu adevărat un profesionist în fruntea Procuraturii Generale, un om care să ramînă independent pe parcursul întregului mandat, trebuie din start aplicate aceste filtre și altele.

În mass media sînt deja anumite campanii pro sau contra unor candidați. Cine credeți că face aceste campanii?

Nu exclud că unii candidați și-au organizat asemenea campanii sau le-au organizat cei care stau în spatele lor, în culise politice, și încearcă sa-i impună în această funcție. Da, din păcate e vorba de ingerință politică în aceste procese, vizibilă cu ochiul liber. Oricine poate vedea că în acea listă sînt persoane care nu au ce căuta acolo, nu îndeplinesc criteriile înaintate, sînt și persoane care încearcă să păcălească filtrele și să-și ascundă legătura cu anumite partide, unii dintre ei se fac a uita de acele legături, afișate cîndva public, dar eu aștept ca aceasta comisie să-și facă treaba profesionist, să administreze corect procedura de selectare și dacă va fi așa, voi sprijini cu toată deschiderea candidatul competent selectat.

Dacă însă cineva încearcă să facă jocuri politice sau de altă natură în spatele acestei comisii, voi avea o poziție extrem de tranșantă și nu voi permite ca vreun partid să preia această instituție. Tot felul de tehnologii de presiune mediatică și campaniile pe rețelele sociale cu care operează subtil unele forțe politice nu trebuie să afecteze desfășurarea corectă a lucrului comisiei de selectare. Vă asigur că niciun exponent al politicului nu va accede în funcția de procuror general. Procuratura nu are nevoie de staruri crescute în studiouri tv, ci de profesioniști onești.

Personal nu am nicio opțiune legată de o persoană sau alta, ci, repet, am doar așteptări să existe o selectare corectă a candidaților și să fie identificat un adevărat profesionist, un om integru. Și cred că nici voi nu faceți bine în mass media că promovați aceste încercări ale unora de a impune politic un candidat sau altul, fiindcă încurajați aceste jocuri de-a justiția televizată, încurajați unele experimente nocive cu democrația și statul de drept, așa că haideți să lăsăm comisia să-și facă treaba profesionist și să nu fie pusă nici un fel de presiune asupra ei. Vă asigur că orice influență din afară care să afecteze un rezultat corect, dacă se va adeveri o asemenea influență, va fi neutralizată prin procedurile asociate direct procesului de selectare a procurorului general.

Și în justiție reforma bate pasul pe loc. Ce împiedică o evoluție mai rapidă?

Nu poți reforma justiția în doua-trei luni, dar s-au făcut unii pași, avem un concept de la care se pornește , care trebuie însă îmbunătățit substanțial după recomandările Comisiei de la Veneția. Experții de acolo au venit cu sugestii care în mare parte sînt pertinente, despre unele dintre ele am vorbit și eu anterior, ele trebuie incluse și să avem în final o reformă cu adevărat eficientă în justiție. Pînă facem reforma e de remarcat că lucrurile în mod real au început să se miște, s-a activizat munca instituțiilor de drept pe dosarele de rezonanță și de interes pentru societate, iar acesta este un semnal că și pe zona justiției lucrurile se pornesc.

Are actuala coaliție viitor și după alegerile locale?

Ca președinte, mă preocupă ca Republica Moldova să aibă viitor, iar pentru asta sînt gata să fac tot ce ține de mine ca cetățenii să trăiască într-o țară liberă și prosperă. Sper că alegerile locale nu vor afecta angajamentul făcut de partidele componente ale coaliției și imediat după alegeri se va face o analiză lucidă a ceea ce a mers și a ceea ce nu a mers în aceste patru luni, apoi să se ia măsurile necesare și să se treacă serios la treaba. Asta așteaptă oamenii de la politicieni, nu supărări și polemici sterile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?