Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Evghenii Primacov: În Moldova s-a format propria statalitate și ar fi straniu s-o dăruiești cuiva

7 iul. 2021,, 10:00 (reactualizat 7 iul. 2021,, 13:00)   Interviuri
6392 0

În iunie, curent, o delegație din Moldova a efectuat o vizită de studiu în Federația Rusă. În cadrul programului prezidențial «Новое поколение (Noua generație)», delegații au vizitat două orașe din Federația Rusă – Sankt-Petersburg și Moscova. În timpul vizitei în capitala nordică a Rusiei, delegații au participat la sesiuni și întrevederi oficiale organizate în cadrul Forumului economic internațional din Petersburg. Iar în timpul vizitei la Moscova au avut posibilitatea să comunice cu Evghenii Primacov, șeful Rossotrudnicestvo.

Evghenii Primacov a relatat despre programul, a răspuns la întrebările privind noile priorități în activitatea Agenției și posibilitățile colaborării dintre regiunile rusești și cele moldovenești.

Despre programul «Новое поколение»

Cu lansarea programelor de genul «Новое поколение», noi nu urmărim scopul să ademenim la noi specialiștii. Noi vrem să se formeze o închipuire reală despre ceea ce are loc în Rusia: în medicină, politică, IT. Sarcina-cheie este pregătirea specialiștilor care vor reveni acasă și își vor dezvolta propriile țări. Este un moment-cheie: nu să sleim alte țări și să scoatem din ele tineretul, da să facem așa, ca cei care doresc să vină să o poată face mai ușor. Și noi ne-am dori ca asta să se facă împreună cu Rusia.

În acest an 18 000 studenți, în următorul 23 000 și așa, în scurt timp, vom ajunge la 30 000 de studenți anual. Avem convingerea că pentru noi țările partenere îs puternice, prospere, predictibile. Ele devin astfel, deoarece comunică cu Rusia, au cu ea un proces intelectual comun, etc. Noi ne îmbogățim reciproc. Ceea ce este corect.


Cum a apărut «Русский дом»

Русский дом (Casa rusească)» - voi explica de ce am numit așa filialele Rossotrudnicestvo de peste hotare.

Deseori ne întreabă: este «Русский дом», de ce nu tătărască sau osetină? Eu răspund mereu:

Unu – pentru că cetățenii Rusiei formează o națiune politică. Peste hotare pe ei oricum îi numesc ruși. Așa că nu este vre-o diferență. A patra parte din mine este georgiană, și eu nu sufăr din această cauză.

Doi – la «Русский дом» poate veni oricine. Adică, omul a creat un colțișor, unde există cărți rusești, au loc evenimente interesante, seminare interesante, etc. Și l-a numit«Русский дом». Și oamenii vin acolo. Minunat, noi sprijinim acest colțișor. Nu-i obligatoriu ca acolo să fie neapărat un reprezentant al Moscovei. Principalul e ca acest proces să fie declanșat.

Despre posibilitatea interacțiunii regiunilor rusești cu cele moldovenești

Avem la Chișinău reprezentanța «Русский дом». În structura ei există departamentul proiectelor umanitare СМР (Promovarea dezvoltării internaționale – una dintre direcțiile principale în activitatea Rossotrudnicestvo – nota red.), și în departamentul economic - încă o direcție, care se preocupă și de proiectele inter-regionale.

Spre exemplu, Dvs. aflați că există o regiune în care, să presupunem (eu acum fantazez), trăiesc bulgari sau originari din Moldova, și ei au ceva interesant pentru Dvs. Noi vă facem legătura cu ei, și în rezultat lansăm un proiect comun – intelectual-științific, umanitar, etc. Orice istorie care lansează o activitate comună este un exemplu bun. Exact la fel, dacă ni se va adresa un reprezentant al guberniei Tver sau cineva din Volgograd, și va spune: știți, în sudul Moldovei există o regiune care ne interesează, noi vrem să reparăm acolo, să zicem, o școală.

Sau, spre exemplu, să găsești pe cineva care oferă îngrășăminte. Minunat! Este deja o temă concretă, și noi o promovăm.

Așa că trebuie să fim pragmatici. Aveți careva idei? Veniți la noi, împărtăși-ți-le, reprezentanții noștri deja-s orientați spre această activitate, și vom munci.

Despre abordarea individuală Rossotrudnicestvo în Moldova

Să fim sinceri: desigur, pentru Rusia întotdeauna va conta elementul geopolitic. Firește, noi privim avansarea infrastructurii militare NATO ca pe o amenințare pentru securitatea noastră, și desigur nu putem trece cu vederea cele ce se petrec în Moldova în acest sens.

Rusia și Moldova au o agendă comună extrem de importantă, în special dacă ținem cont de evenimentele din Transnistria. Este vorba despre menținerea păcii. Este sarcina noastră comună.

Republica are propria statalitate, propria cultură unică, propria literatură, propriile deprinderi, propriul sistem de administrare publică. Este o valoare. Mi se pare, că orice societate nu este pregătită să boțească toate acestea și să le dăruiască cuiva.

Moldova este o țară minunată. Am fost acolo de mai multe ori. Minunată, fantastică, ospitalieră, caldă. De aceea nu am față de Moldova alte emoții – doar pozitive.

Dar mai departe trebuie să urmeze o activitate concretă de proiect, adică reprezentanța noastră în Moldova trebuie să colecteze necesitățile oamenilor. Iată, vin și spun: avem un muzeu, sau un teatru și trebuie să-l reconstruim. Bine, noi acumulăm datele, elaborăm proiectul, în expediem, căutăm finanțare și metode cum să facem reparația.

Dat fiind, că agenția noastră se reorientează spre sprijinirea mai intensă a dezvoltării internaționale, nu există o rețetă universală pentru toate țările. Întotdeauna pornim de la acumularea necesităților. Monitorizarea acestora este sarcina reprezentanței noastre, și este vorba nu despre necesitățile dictate de statul în cauză, da despre necesitățile reale ale populației.

Iată un exemplu. Recent, la Belgrad ”Русский дом” și misiunea umanitară rusă au transmis unei policlinici pentru copii din Serbia baterii solare, care reduc cheltuielile pentru energia electrică.

Da, poate că statul nu ne va fi foarte recunoscător, în schimb vor fi locuitorii, sectorul neguvernamental. Și noi ar trebui să urmărim anume acest scop, nu sprijinirea unui anumit partid.

Să nu pierdem legăturile. Veniți la noi, la «Русский дом», să comunicăm, să organizăm seminare. Noi putem găsi spicheri pentru orice temă. Mai ales că acum totul se poate face foarte simplu online. Principalul e să nu fie oameni care vin și spun: «Ce bine-i că ne-am adunat aici!». Da, e bine, desigur. Și ce dacă? Important e să avem o discuție profesionistă. Să zicem, vă interesează dreptul ecologic sau cel al muncii. Hai să discutăm la această temă, pentru ca totul să se bazeze pe necesitățile voastre, pe interesele voastre. Nu pe ceea ce noi de la Moscova v-am ”descărcat”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?