Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

„Dessert Florica“ - cele mai gustoase prăjituri, care-ți fac sărbătoarea aromată ©

22 mai. 2023,, 18:03   Interviuri
8463 0

Delicioase, aromate și din ingrediente sută la sută naturale - așa sînt deserturile marca „Dessert Florica”, gătite cu multă grijă și pasiune de Maria Florica, pe care ne-am propus, astăzi, să o descoperim.

Și-a deschis afacerea în timpul pandemiei, dar acest lucru nu a speriat-o și nici împiedicat-o să le ofere moldovenilor cele mai delicioase deserturi, preparate din ingrediente naturale. Maria are visuri mari și spune că nu regretă nicio clipă că a rămas acasă, chiar dacă era tentantă să se stabilească peste hotare. Are o afacere de succes cu care se mîndrește și prin intermediul căreia fiecare sărbătoare capătă savoare.

Vedeți mai jos varianta scrisă a interviului:

- Salutare, prieteni și bine v-am găsit la o nouă ediție a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” marca Noi.md. Și astăzi vă facem cunoștință cu oameni pentru care nu există nu se poate. O am alături pe antreprenoarea și fondatoarea brandului „Dessert Florica”, Maria Florica, pe care o salut cu drag. Bună și bine ai venit!

- Bună și bine v-am găsit!

- Cum ești și cît de fericită te face activitatea pe care o ai acum?

- Sînt foarte bine și-i mulțumesc bunului Dumnezeu, pentru că m-a ajutat să-mi găsesc calea în viață și pentru că fac ceea ce-mi place foarte mult. Domeniul patiseriei este un domeniu foarte interesant și calitățile precum sîrguința, disciplina și creativitatea sînt cele mai necesare și eu aici mă regăsesc și sînt foarte ok.

- Despre asta vrem să vorbim în continuare, despre pasiunea ta, pentru că vorbești cu atîta sclipire în ochi. Este o pasiune descoperită în timp, pentru că tu ai făcut studii cu totul într-un alt domeniu, ai și activat într-un alt domeniu. O să te las pe tine să ne spui mai multe.

- Da! Eu de mică cochetam cu gătitul și împreună cu mama mea coceam foarte multe copturi, biscuiți, torturi. Mi-aduc aminte că, pe atunci, rețetele de torturi erau ținute în secret de către gospodine. Adică, nu oricine putea să facă un tort și să fie wow! Acum, internetul este plin de rețete fel de fel. Atunci cînd a trebuit să aleg unde să merg mai departe să-mi fac studiile, am ales finanțele și anume facultatea Finanțe și Bănci, română-engleză. Nu pot spune că regret alegerea pe care am făcut-o, pentru că mă ajută și în ziua de astăzi în afacerea pe care o gestionez. Apoi, în anul doi de facultate, am mers în America, cu programul Work and Travel. Timp de patru luni, am muncit acolo și am trăit. Am vrut să rămîn acolo. Țin minte cum am sunat părinții și le-am spus că aș vrea să rămîn, pentru că îmi place foarte mult aici și ei, șocați, m-au convins să mă întorc acasă, să termin studiile, apoi voi vedea. M-am întors acasă, am terminat studiile, dar după aia m-am angajat la bancă. Am lucrat paroape cinci ani la bancă, în domeniul creditării persoanelor juridice. Iar ideea de a deschide o afacere în domeniul patiseriei mi-a venit în timpul concediului de maternitate. Probabil atunci am avut mai mult timp să mă gîndesc la viață, la ce mi-aș dori să fac și să-mi placă. Încetul cu încetul, am început de la zero. Am făcut studii în domeniul patiseriei, chiar studii de cofetar, am făcut foarte multe master classuri, după care am depus documentele pentru un proiect al ODIMM - „Femei în afaceri”. Din fericire, am fost cîștigătoarea acestui proiect, așa că m-au finanțat. Cred că anume acesta a fost punctul, care mi-a dat și mai multă încredere în mine și am spus: „Da, cred că trebuie să merg mai departe și să-mi deschid afacerea”. Am găsit un spațiu pentru producere, unde activăm și acum, am căutat alți sponsori, alte programe de finanțare, datorită cărora mi-am cumpărat și mai multă tehnică performantă și am ajuns unde am ajuns acum.

- Cît timp ți-a luat ca „Dessert Florica” să devină o afacere de succes?

- Aproape doi ani, luînd în considerație că am început activitatea în timpul pandemiei.

- Curajos!

- Da, destul de curajos.

- Chiar și așa, nu ați stagnat. Ați mers înainte și v-ați bucurat de succes.

- Am simțit întotdeauna mîna Domnului în tot ce am făcut și cred că datorită lui sînt aici și fac ceea ce fac. Altfel - părea și imposibil, dar e ok.

- Ce pot comanda oamenii la tine?

- „Dessert Florica” oferă o gamă largă de torturi și prăjituri, inclusiv torturi și candy baruri pentru diferite petreceri, cum ar fi nunți, cumetrii, zile de naștere. Noi avem un site, pe care clienții îl pot accesa și să vadă tot sortimentul nostru de produse.

- Pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele...

- Da.

- Pe ce puneți accent în procesul de producție?

- Categoric pe calitate. Acesta e principiul meu de bază - calitatea.

- Nu neapărat cantitatea.

- Nu.

- Și cum îi educăm pe oameni? Adică, ce ar trebui oamenii să știe înainte de a cumpăra sau comanda un desert?

- Clienții mei trebuie să cunoască că toate deserturile făcute de mine sînt realizate exclusiv din ingrediente naturale. Ne străduim să alegem cele mai bune produse, de cea mai înaltă calitate și, cu siguranță, atunci cînd mănînci un desert de la noi, o să faci comparație și o să spui: „Da, acesta este bun!”. Am clienși deja devotați, care-mi spun: „Maria, noi nu mai putem merge în altă parte să luăm alte deserturi sau în magazine. La tine ne place și atît!”. E foarte gustos, pentru că calitatea se simte în totul, chiar și începînd de la haine pînă la orice.

- Am pomenit ceva mai devreme că deserturile voastre sînt pentru toate buzunarele. Totuși, aș vrea să vorbim un pic despre prețuri. Dacă poți să ne zici de la cît pornește un kilogram de tort sau pentru un candy bar cîți bani ar trebui să avem în buzunar?

- Noi ne străduim ca produsele noastre să fie accesibile pentru mai mulți oameni, ca să mănînce ceva bun. De aceea încercăm, pe cît se poate, să stabilim niște prețuri accesibile. Prețul unui kilogram de tort variază. Toate ingredientele sînt de cea mai înaltă calitate, doar că timpul diferă. Fiecare tip de tort are un timp oarecare, dar noi știm că, în ziua de astăzi, timpul este cel mai scump. Prețul unui kilogram de tort începe de la 400 de lei per kilogram, dar avem site oficial unde sînt indicate toate prețurile și clienții pot vedea oricînd lucrările mele, umpluturile.

- Cu cîte zile înainte este bine să facem o comandă la „Dessert Florica”?

- Depinde de comandă. Dacă vorbim de un tort de 2-3 kg, 5-6 zile e foarte ok preventinv să comanzi. Dacă vorbim despre o comandă mai mare, de tort sau candy bar pentru un eveniment, cum ar fi nuntă sau cumetrie, ne dorim ca să fie comanda cu cîteva luni înainte, pentru ca clientul să fie sigur că data lui este disponibilă, pentru că avem și noi un număr limitat de comenzi, p care îl putem prelua, pentru o dată oarecare.

- Ceea ce m-a bucurat să văd și să aud de la tine este că deserturile voastre pot fi găsite cu ușurință și în magazine, nu doar la comandă. Unde anume pot modlovenii să se delecteze cu deserturi?

- Da, unele din prăjiturile noastre se pot găsi în unele magazine Linella, cele mai mari, și Cartier Market. Ne dorim să fim cît mai aproape de cumpărătorii noștri și de aceea ne străduim ca produsele noastre să fie în cît mai multe magazine.

- Îmi imaginez că este o muncă dificilă. Cine te-a sprijinit și continuă să te sprijine pe tot acest drum frumos?

- Familia și prietenii mi-au fost întotdeauna alături, chiar de la început și continuă să mă susțină.

- Cît de mult contează pentru tine să fii tu stăpîn pe timpul tău și să nu depinzi de cineva, chiar dacă nu este o muncă tocmai ușoară activitatea pe care o faci?

- Foarte mult contează. Eu aș spune că acesta a fost unul din factorii principali, care m-au determinat pe mine să las jobul în bancă și să-mi deschid propria afacere, ca să-mi pot gestiona timpul.

- Înainte de a stabili interviul, îmi mărturiseai la telefon că munca la birou ne face să pierdem din multe plăceri ale vieții.

- Da, e corect. Eu spuneam că am ajuns într-un moment în care nu înțelegeam că-i iarnă sau vară afară. Da, în birou este cald și bine, dar trecea viața alături de geamul meu. Eu mi-am dats eama că altă șansă nu am, am doar o viață și trebuie să fac ceva și totul stă în mîinile mele.

- Tu ai fi putut deschide afacerea asta și undeva în afara țării. Poate te-ai fi bucurat de un mai mare succes sau nu. Nu se știe. De ce anume acasă ai ales să rămîi și să creezi lucruri mărețe și gustoase?

- Pentru că țara mea m-a susținut și am fost finanțată de către un proiect de stat și apreciez asta foarte mult și dacă eu ca cetățean nu voi face ceva pentru țara mea, atunci cine o să facă?

- Crezi că moldovenii pot realiza lucruri mărețe acasă sau măcar să încerce?

- Da! Cu siguranță! Atunci cînd vrei cu adevărat să realizezi ceva, cu siguranță îți va reuși. Nu contează unde, trebuie să vrei din suflet și atunci totul se va realiza.

- Unde și cum îți vezi afacerea peste zece ani, de exemplu, dar și pe tine ca antreprenoare?

- Desigur că-mi doresc să fie o afacere de succes și mi-aș dori ca produsele noastre să ajungă pe rafturile magazinelor din alte țări.

- Este cumva un vis de-al tău?

- Da.

- Și munciți la asta.

- Da, vreau țara să se mîndrească cu noi și să audă toată lumea despre R. Moldova.

- Și ar fi păcat să se îndeplinească acest vis, pentru că aveți cu ce să vă mîndriți și oamenii vă apreciază. De ce pentru tine nicăieri nu-i ca acasă?

- Pentru că aici m-am născut, aici am copilărit, aici sînt părinții mei, este familia mea, prietenii și, nu în ultimul rînd, este afacerea mea, care-mi aduce o satisfacție enormă.

- Eu îți mulțumesc tare mult pentru discuție. Îți urez ca să nu te oprești aici, să faceți cît mai multți oameni fericiți prin activitatea pe care o prestați și cît mai multe rețete delicioase în continuare.

- Cu siguranță! Încercăm să vă bucurăm cu ceva nou și promitem să păstrăm calitatea în continuare.

- Prieteni, aceasta a fost ediția de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” marca Noi.md. Vă reamintesc, în cazul în care doriți să deveniți și voi eroii rubricii noastre, așteptăm să ne scrieți pe adresa de email acasa@noi.md sau pe rețelele de socializare. Pînă la noi întîlniri!

Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.

4
0
1
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?