TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

”Aș vrea să menționez ospitalitatea și bunătatea poporului moldovenesc”

Interviu cu deputatul Millie Majlis (Parlamentul) al Republicii Azerbaidjan, Rufat Guliev

Stimate domnule Guliev, ați făcut parte din misiunea de observare a Adunării Parlamentare a CSI, care a sosit în Moldova pentru a monitoriza mersul alegerilor prezidențiale din țara noastră. Cine, în afară de dvs., a făcut parte din delegația azeră și cînd ați ajuns la Chișinău?

Delegația a fost condusă de vicespeakerul Parlamentului Republicii Azerbaidjan, coordonatorul misiunii Adunării Interparlamentare a CSI de monitorizare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, multstimatul Adil Aliev. În componența delegației au făcut parte deputatul Parlamentului Azerbaidjanului Sabir Gadjiev, pe linia comitetului executiv al CSI – deputatul Ramin Mamedov, precum și secretarul General Adjunct al Consiliului AIP a CSI – reprezentantul plenipotențiar al Milli Majlis Republicii Azerbaidjan, Aydin Djafarov. Delegația noastră a sosit în frumoasa voastră capitală în seara zilei de 27 octombrie curent.

Înainte de ziua alegerilor – 1 noiembrie, delegația dvs. a avut la dispoziție două zile libere. Probabil, pe parcursul acestor zile ați avut întrevederi cu conaționalii dvs. care locuiesc în Moldova, precum și cu personalitățile social-politice din țara noastră?

În cadrul vizitei în Moldova, delegația noastră a vizitat UTA Găgăuzia, s-a familiarizat cu secțiile de votare, a avut întrevederi cu bașcanul Găgăuziei, d-na Irina Vlah, și Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Kîsa. În cadrul întrevederii, doamna Irina Vlah ne-a informat despre desfășurarea de către Azerbaidjan a mai multor proiecte sociale în Găgăuzia și că această politică continuă și astăzi. S-a menționat că la solicitarea președintelui Republicii Azerbaidjan, dl Ilham Aliyev, Fundația lui Heydar Aliyev din orașul Ceadîr-Lunga construiește Centrul de cultură și educație. Bașcanul Găgăuziei a exprimat, de asemenea, recunoștință Președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și prim-vicepreședintelui Mehriban Aliev pentru sprijinul pe care l-au oferit. De asemenea, aleșii poporului din Azerbaidjan, cu participarea secretarului general – conducătorului Secretariatului Consiliului AIP al CSI, Dmitri Kobițki, au depus flori în orașul Comrat la bustul liderului național al Azerbaidjanului, Heydar Aliyev. Vicepreședintele Parlamentului Republicii Azerbaidjan, Adil Aliyev, a relatat despre rolul excepțional al liderului național în crearea și dezvoltarea statalității azere. La rîndul său, Dmitri Kobițki a remarcat rolul proeminent al lui Heydar Aliyev în stabilirea și consolidarea relațiilor ruso-azere.


În cadrul vizitei în Găgăuzia, delegația noastră s-a întîlnit și cu studenții azeri care studiază acolo și a primit din partea lor doar cuvinte de susținere a Comandantului Suprem al Republicii Azerbaidjan. Vreau să subliniez că vicepreședintele Parlamentului Republicii Azerbaidjan, șeful grupului de observatori al AIP CSI, Adil Aliyev, împreună cu membrii delegației, s-a întîlnit la Chișinău cu activiștii diasporei noastre, cu tinerii și antreprenorii azeri. La această întrevedere a participat deputatul, președintele fracțiunii Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov. În timpul întrevederii, Adil Aliyev a vorbit detaliat despre acțiunile militare ale Armeniei, în special împotriva orașelor cu oameni pașnici, aflate departe de zonele de război, dar cu toate acestea, afectate de rachetele balistice ale Armeniei, drept rezultat fiind ucise mai mult de 90 de persoane și rănite peste 200 de persoane. De asemenea, Adil Aliyev a comunicat celor prezenți despre pagubele enorme cauzate localităților azere, unde au fost distruse circa 2500 de case.

Vicepreședintele Parlamentului a subliniat în special talentele militar-diplomatice remarcabile ale președintelui Ilham Aliyev, voința sa politică de neclintit și determinarea în restabilirea integrității teritoriale a țării sale. Deputatul moldovean, Dumitru Diacov, a declarat că susține integritatea teritorială a Azerbaidjanului, recunoscută de comunitatea internațională și a menționat că politica promovată de Președintele Azerbaidjanului va conduce țara spre victorie.

Apoi a luat cuvînt Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Azerbaidjanului în Republica Moldova, dl Qudsi Osmanov, care a relatat despre activitatea sporită a azerilor care locuiesc în Moldova și unirea lor puternică în sprijinul Patriei lor istorice. De asemenea, cu mare atenție a fost ascultat discursul celui mai în vîrstă dintre azerii din Moldova, antreprenorul de succes Firuz Isaev.

La eveniment a ținut un discurs și președintele Congresului Azerilor din Moldova, Elchin Bairamov, care a vorbit despre reformele desfășurate în Congres și intensificarea activității sale.

Domnule Guliev, care sînt impresiile dvs. despre activitatea diasporei azere în Moldova?

Răspunzînd la această întrebare, vreau să menționez, în primul rînd, ospitalitatea și bunătatea poporului moldovenesc, care peste tot a întîmpinat delegația noastră foarte călduros. Cu certitudine pot afirma că activitatea diasporei noastre în Moldova îndeplinește cerințele actuale, iar activitatea sa fructuoasă contribuie și mai mult la consolidarea legăturilor de prietenie și cooperare între popoarele noastre în diverse domenii. Azerii se simt foarte liniștiți în Moldova. Continuînd să vorbim despre activitatea diasporei, nu putem să nu menționăm și rolul important al Ambasadei Azerbaidjanului în Moldova. Dl Ambasador, Gudsi Osmanov, în calitate de diplomat experimentat, face foarte multe pentru intensificarea activității ambasadei și aducerea realităților azere la cunoștința populație din Moldova. Pe lîngă activitatea diplomatică, la inițiativa Ambasadorului se desfășoară și lucrări de reparație capitală a clădirii ambasadei. Desfășurarea lucrărilor de reparație, precum și calitatea acestora ne-a plăcut foarte mult. Trebuie remarcat faptul că domnul Ambasador ne-a întîmpinat foarte cald și ne-a acordat mult timp. Din numele misiunii noastre, exprim recunoștință profundă domnului Gudsi Osmanov și îi doresc succes în continuare în domeniul diplomatic.

D-le Guliev, în cadrul vizitei misiunii dvs. au avut loc întrevederi cu oficiali din Moldova?

Desigur! Delegația noastră a avut o întrevedere cu candidatul la președinție și, concomitent, Președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, care, adevărat, din considerente politice, la acel moment se afla în concediu. De asemenea, au avut loc întrevederi separate cu candidații la președinție Maia Sandu și Violeta Ivanov. În cadrul acestor întîlniri, am vorbit detaliat despre starea actuală de lucruri în țările noastre. În afară de aceasta, eu am ridicat întrebarea despre atitudinea persoanelor sus-menționate față de situația separatistă, care este cea mai dureroasă problemă pentru ambele țări. Răspunsurile candidaților la președinție la acest subiect, desigur, au meritat atenție, însă cel mai semnificativ și memorabil a fost răspunsul dlui Igor Dodon, care și-a declarat intenția de a reintegra Transnistria în componența Republicii Moldova, asigurînd astfel integritatea teritorială a țării în cazul realegerii sale. De asemenea, în cadrul întrevederilor cu candidații la președinție, eu, în calitate de doctor în economie, am fost interesat de faptul dacă ei au un program de dezvoltare economică, mecanisme necesare pentru stimularea economiei și cadre corespunzătoare care ar putea pune în aplicare aceste sarcini în anii următori. Totodată, delegația noastră a fost primită de Președintele Parlamentului Republicii Moldova, dna Zinaida Greceanîi, precum și de președintele CEC din Moldova, Dorin Cimil.

Domnule Guliev, cum apreciați alegerile care au avut loc?

Deja de 14 ani eu sînt observator la diferite alegeri în majoritatea țărilor CSI. Și această vizită în Moldova nu este prima și sper să nu fie ultima. De fiecare dată, observ că alegătorii au o atitudine tot mai conștiincioasă față de alegeri, după cum reiese din prezența lor ridicată la vot. Pot spune că aceste alegeri prezidențiale au avut loc democratic, în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Misiunea noastră a urmărit desfășurarea alegerilor în 30 de secții de votare. Toți membrii misiunii menționează în unanimitate lipsa încălcărilor, cu excepția unor greșeli minore care poartă un caracter pur tehnic. Toate secțiile de votare au fost deschise la ora stabilită și au fost asigurate în prealabil cu tot necesarul pentru desfășurarea fără piedici a alegerilor secrete. În timpul votării, alegătorii au manifestat o mare activitate de exprimare a voinței, ceea ce indică o direcție bună spre dezvoltarea democrației în țară.

Cred că, în general, misiunea noastră de observare s-a descurcat cu succes cu sarcina pe care o avea.

După cum se știe deja, niciunul dintre candidați nu a acumulat suficiente voturi pentru a depăși bariera de 50%. În acest sens, conform legislației Republicii Moldova, peste două săptămîni va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, la care vor participa dna Maia Sandu, și președintele în exercițiu, dl Igor Dodon, care au obținut cel mai mare număr de voturi, potrivit rezultatelor primului tur.

Dle Guliev, vă mulțumesc pentru interviu.

Și eu vă mulțumesc.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load