X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Antreprenoarea Diana Rotari, despre cum trebuie să arate eticheta unui produs

17 oct. 2022,, 13:48 (reactualizat 19 oct. 2022,, 19:00)   Interviuri
5385 0

Are o muncă deloc ușoară, dar o face din plăcere, avînd în vedere că știe că astfel îi ajută pe moldoveni să cunoască mai multe despre produsele pe care le pun zilnic în coș. Este vorba despre antreprenoarea Diana Rotari, care, după ce a colindat și a studiat în cinci țări ale lumii, a ales să revină acasă și să-i ajute pe producători să eticheteze corect produsele pe care le expun la raft.

În cadrul ediției de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă”, marca Noi.md, Diana Rotari ne vorbește despre pasiunea cu care îi sprijină pe producătorii de acasă, dar și despre motivele care au făcut-o să revină în R. Moldova după luni sau chiar ani petrecuți peste hotare.

Mai jos, vedeți varianta scrisă a interviului:

- Salutare, prieteni și bine v-am găsit la o nouă ediție a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” marca Noi.md. Invitata mea de astăzi este antreprenoare, cea care a călătorit practic prin toată lumea și într-un moment dat a luat decizia să revină acasă. Diana, te salut cu mare drag!

- Te salut, Anastasia!


- Cum ești?

- Sînt foarte bucuroasă că m-ai invitat să particip la această emisiune și sper să zic lucruri interesante.

- O să zici, pentru că ai ce spune, mai ales despre meseria pe care o ai astăzi. Am încercat să mă documentez un pic, dar cred că tu o să ne spui mai bine despre ceea ce faci astăzi în R. Moldova. E vorba despre etichetarea produselor. Cu ce se mănîncă această pîine?

- Da, este un domeniu mai inovativ pentru Moldova. Am o companie care ajută operatorii din Moldova să eticheteze corect produsele. este un fel de suport pentru ei ca să nu dea greș atunci cînd lansează un produs sau cînd îl plasează pe piață. Deci, practic este o examinare a etichetelor producătorilor și corectarea, atunci cînd este necesară, în bază legală. Adică, producătorul să fie încrezut atunci cînd aprobă eticheta pentru tipar și e încrezut în produsul său, care e competitiv pe raft.

- Tu de unde ai luat ideea asta? Știu că ai colindat prin multe țări, ți-ai făcut studiile în cinci țări, mai mult în Franța, povesteai în pauză. Ai luat decizia, fiind peste hotare, că e bine să revii acasă și să aduci ceva nou, util?

- Da, exact. Din cît am remarcat pe parcursul profesional, mereu iau ceva din țările mai dezvoltate și încerc să aduc acasă să le implementez. Acest lucru s-a întîmplat în sectorul vitivinicol, cînd am implementat Sistemul de calitate Indicațiile Geografice Protejate, dar despre partea de etichetare - am avut norocul să cunosc o companie, o multinațională în domeniul de consultanță în etichetare și am preluat această meserie de la ei și am zis de ce să n-o implementez acasă, să acordăm suport și producătorilor noștri, nu doar celor din UE. Și iată așa s-a născut această idee. Atunci cînd m-au sunat și m-au întrebat dacă pot să lucrez în acest domeniu, în Moldova, eu am zis prompt da, asta contrar tradiției cînd femeile sînt mai reticente și spun nu sau se tem de provocări. Am zis da, pentru că recent citisem cartea de Sheryl Sandberg „Lean in” în care femeile erau încurajate să zică da la provocări și eu taman citisem această carte recent și ca și consecință am zis da acestei provocări și nu regret.

- Adică, tu te-ai dus peste hotare, dar nu știai că o să revii. Sau aveai scopul bine definit că, după studii, totuși, o să revii în Moldova?

- Da, eu aveam scopul că o să revin în Moldova ca să implementez aici cele mai bune practici, preluate anume din UE. Trebuie să admit că, la etapa cînd am plecat la studii în UE, sistemele de indicație geografică în RM nu erau cunoscute deloc. Deci, practic nu aveam nici produse protejate și era un sistem foarte greoi de inițiat și acum deja vinurile cu indicație geografică sînt cunoscute la raft. Adică a fost un sistem preluat din UE și adus acasă. Aici nu am lucrat doar eu, a fost o echipă mai mare, dar cum spunem, mie îmi place să preiau ceva bun din țările dezvoltate și să aduc acasă, la fel și în cazul etichetării produselor, consultanța.

- Deci, nu regreți revenirea în R. Moldova.

- Nu. Pentru mine a fost o revenire benefică. Mi se pare că în Moldova îți creezi un nume, mai ușor te remarci prin mulțime. Chiar și cînd e vorba de poziții mai înalte, tu nu ai o concurență atît de mare precum ar fi în țările din UE. Mi se pare că e o oportunitate pentru tineri, în special pentru cei care lucrează pe partea intelectuală.

- La ce ar trebui să atragem atenția atunci cînd avem un produs în față, cînd citim eticheta?

- Dacă sîntem consumatori, cînd citim eticheta, trebuie să atragem atenția la termenul de valabilitate, la lista de ingrediente. Eu, cel puțin, așa fac. Verific fiecare ingredient. Eu sînt familiarizată cu toată categoria de aditivi, știu care este mai puțin inofensiv și acre este mai periculos și mă strădui ca să aleg pentru familia mea produse care conțin cît mai puțini aditivi. Deci, este important să examinăm lista de ingrediente. Dacă avem alergii la anumite produse, trebuie să fim atenți. Acestea, de regulă, sînt evidențiate. Adică, trebuie să fie evidențiate pe etichetă. La țara de origine să atragem atenția, dacă pentru noi contează dacă e un produs autohton sau e adus dintr-o altă țară. Declarația nutrițională eu, ca expert, mereu o examinez și sper că și ceilalți consumatori fac la fel, pentru că din ea aflăm informația despre produs.

- Ție îți place ce faci? Te regăsești?

- Discutam cu cineva și îi explicam ce fac și îmi zicea că „trebuie să fie un job atît de plictisitor, cum poți face așa?”. Și soțul îmi spune că „numai tu poți avea răbdare”, dar pentru mine este ca un fel de puzzle. Eu cînd examinez eticheta, eu savurez. În momentul în care fac corectări, și știu că acest lucru îi va aduce beneficii clientului meu, eu savurez acel moment. Nu știu de ce, dar este un lucru care mi se dă ușor.

- Am vorbit despre ingredientele produselor alimentare, dare care sînt ingredientele unei vieți fericite pentru tine?

- Interesantă întrebare. Trebuie să zic că sînt o norocoasă. Am o familie frumoasă, am doi copii minunați - un băiețel de cinci ani și o fetiță de trei ani, care sînt superbi și mă inspiră fiecare în stilul lui, am un soț iubitor și grijuliu și care mă sprijină în activitatea mea. Chiar dacă are alt domeniu de activitate, mereu se interesează ce fac, cum fac, gîndim împreună. strategii. Faptul că eu am început să lucrez în antreprenoriat, pentru noi a fost un avantaj în familie. Noi parcă avem un scop comun - un copil comun, al treilea. Eu cred că un ingredient important pentru bunăstarea proprie sau fericire este să-ți găsești un domeniu unde lucrurile se fac ușor și unde vezi că tu ești util pentru cineva și să nu simți că mergi la muncă. Eu atunci cînd am un volum de lucru mai mare, sînt încîntată.

- La sigur te-ai confruntat cu probleme în domeniul în care activezi. Ți-a venit vreodată ideea să renunți, să o iei de la capăt în altă parte?

- Provocări mari nu prea am avut, pentru că eu prestez servicii de consultanță și investiția mea majoră este creierul meu, intelectul meu. Eu nu am făcut investiții mari în utilaje și din cauza asta nu sînt frustrată cînd unele calcule nu sînt ok la sfîrșit de lună. Provocările mele zi-de-zi sînt mai mult legate de creșterea companiei, să mă gîndesc mereu ce trebuie să fac, să particip la diferite programe, acceleratoare, de a face networking.

- Deci, investești în tine.

- Da, asta este cheia pentru acest timp de activitate unde se implică multă muncă intelectuală. Provocarea mea în Moldova este să explic operatorului de ce trebuie ca eticheta să fie corectă, iar provocarea cea mai mare este să explic fiecare element din etichetă și cum să o modifice, pentru că ei au implantat în cap că la ei eticheta este ideală și nu este nevoie să fie modificată. Lucrul cu operatorii este foarte intens. Poate ar fi cazul să renunț la operatorii din Moldova, pentru că asta îți consumă timp, energie, dar, după cum ziceam, utilitatea cea mai mare o regăsesc aici, pentru că eu văd că aici e nevoie de așa ceva, mai mult decît în UE.

- Pe lîngă jobul despre care vorbești cu atîta pasiune și familia frumoasă pe care o ai, ce te mai leagă de R. Moldova?

- Cu siguranță, este familia mea, părinții mei. Am avut ocazia să trăiesc în străinătate și este trist să-ți vezi părinții pe Viber că au mai îmbătrînit sau că întîmpină anumite provocări și tu nu poți să-i sprijini, să le fii alături în acel moment. Sînt locurile pe care le cunoști atît de bine, oamenii din Moldova. Dacă îmi permiți, o să spun o mică istorioară. Cînd veneam din Franța, am avut un avion la București și de acolo trebuia să merg la gară și am avut nenorocul cu un șofer de taxi, dar în momentul în care el m-a adus la șoferul de microbuz, care era moldovean, și cînd i-am auzit graiul, eu am înțeles că iubesc moldovenii. A fost un fel de „iată asta e acasă”.

- Cui i-ai recomanda să viziteze R. Moldova și de ce?

- Eu mereu recomand celor pe care-i cunosc din străinătate să vină în R. Moldova. Colegilor mei de la masterat mereu le spun că-i aștept cu brațele deschise. Avînd vedere că am lucrat mult în domeniul vitivinicol, le-aș recomanda să viziteze fabricile de vin, pentru că s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Sînt și regiuni foarte pitorești în Moldova. Da, nu sînt peisaje impresionante, dar în schimb este o aură, un fel de zen moldovenesc. Eu am un hobby - să descopăr locuri foarte deosebite din Moldova și acolo invit oaspeții de ziua mea vara. Tot anul caut locurile care sînt interesante și îmi invit oaspeții acolo.

- Și, într-un final, aș vrea să te întreb de ce pentru tine nicăieri nu-i ca acasă?

- Pentru că am testat viceversa. Am gustat din străinătate și acolo eu am înțeles că eu nu mă simt ca acasă. Vrei nu vrei, tu ești legat de această origine, te teritorii, de unde vii, de copilăria ta. Știu oameni care locuiesc de mulți ani în altă țară, se consideră cetățeni, dar sufletul lor cumva e împărțit. El nu are stabil o locuință - consideră acasă și țara de origine, și țara în care trăiește. Nu este ușor să te desparți de casă, este ceva aparte.

- Eu îți urez să rămîi în continuare pe acest tărîm, să faci ceea ce-ți place și să-i ai mereu aproape pe cei dragi ție!

- Mulțumesc frumos. Reciproc!

- Prieteni, aceasta a fost ediția de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă”. Vă reamintesc, în cazul în care doriți și voi să deveniți eroii rubricii noastre, așteptăm să ne scrieți pe adresa de email acasa@noi.md sau pe rețelele de socializare. Aducem mulțumiri pentru găzduire cafenelei „Tucano” din cadrul Zity Mall. Pînă la noi întîlniri!

Alte ediții ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteți vedea aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?