Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Andrei Muraviov: «Casa rusească – o denumire neoficială, dar care exprimă esența misiunii noastre»

15 apr. 2021,, 08:22 (reactualizat 15 apr. 2021,, 18:02)   Interviuri
8535 7

Andrei MURAVIOV a venit în fruntea biroului reprezentativ Россотрудничествo în Republica Moldova - Casa rusească din Chișinău - acum patru luni, însă a reușit deja să se scufunde în realitățile țării și să construiască strategia unei prezențe nu ”blajine”, ci ”deștepte” a Rusiei. O sarcină dificilă. Moldova se află în cercul de interese al multor actori politici, în plus – numirea lui Muraviov a coincis cu perioada pandemiei, care pune un șir de restricții pe activitatea centrelor de cultură.

Dar îl ajută experiența unui deceniu de activitate în sistemul Agenției federale pentru treburile CSI, a compatrioților stabiliți peste hotare și a colaborării umanitare (denumirea scurtă a departamentului este Россотрудничество), și experiența de conducător al unei reprezentanțe a Agenției peste hotare – trei ani și jumătate Andrei Muraviov s-a aflat în fruntea Centrului rus de cultură din Malta.

- Andrei Mihailovici, în rezultatul concursului anunțat de Россотрудничество pentru noua denumire a Centrelor rusești de știință și cultură, a învins îmbinarea de cuvinte «Русский дом (Casa rusească». Cum credeți, ea reflectă esența și spiritul activității desfășurate între acești pereți?

- Pe deplin. În multe țări reprezentanțele Россотрудничествo – centrele rusești de știință și cultură, - aveau denumiri diferite: dacă nu greșesc, la Berlin, în traducere din germană, era exact așa – Casa rusească, la Buenos Aires - Casa Rusiei, în Malta – Centrul rus de cultură. Acum există o denumire unică. «Русский дом» este o denumire neoficială, dar care reflectă esența misiunii noastre de dezvoltare a diplomației populare.

— Odată cu numirea în funcție a lui Evghenii Primacov, noul șef de la Россотрудничество, - s-a schimbat strategia Agenției. Cum intenționați să influențați mintea cetățenilor Moldovei, mai ales că regimul de carantină creează numeroase probleme?


— Desigur, carantina complică mult activitatea Casei rusești, și nu contribuie deloc la apropierea și cunoașterea mai rapidă a oamenilor și a țării. Pe platforma noastră, au fost sistate practic toate evenimentele în format live. Cu regret, multe persoane cu care am dori să comunicăm, s-au îmbolnăvit. Dar, cu toate măsurile impuse de carantină, am reușit să vizitez și Găgăuzia, și Transnistria, și alte regiuni.

Cunoașteți, că în aceste timpuri complicare Rusia continuă să acorde ajutor umanitar republicii, inclusiv prin intermediul Россотрудничество. Printre altele, în martie instituțiile medicale din Găgăuzia au primit utilaje medicale: 5 analizoare biochimice cu sistem închis și 5 analizoare hematologice, care vor permite efectuarea operativă a testelor hematologice și diagnosticarea mai precisă. Ele au fost procurate și trimise încoace cu sprijinul Consiliului obștesc de la Россотрудничествo. Este un ajutor practic, care ajută la salvarea vieților omenești.

Da, pandemia a impus un șir de restricții asupra activității Casei rusești din Chișinău, însă ea nu ne încurcă să muncim în format online. Agenția are o rețea informațională vastă , care include 80 de țări ale lumii. Acest lucru ne permite să organizăm evenimente la scară largă. În esență, noi deschidem pentru persoanele talentate din republică o fereastră spre lume. Proiectele, realizările științifice și cele de creație ale lor pot căpăta o publicitate internațională, fie în cadrul unui concurs al scurtmetrajelor, un iarmaroc științific sau o prezentare de carte. Desigur, depunem mult efort pentru păstrarea și dezvoltarea limbii ruse în țară. Avem numeroase proiecte de popularizare a limbii «mari și puternicie». Principalul e săi reieșim din faptul că cunoașterea limbii trebuie să aibă un sens pragmatic.

O direcție importantă a activității informaționale a Casei rusești de la Chișinău este furnizarea informațiilor despre Rusia modernă publicului moldovenesc. Rusia nu este țara matrioștelor și a balalaicelor, cum și-ar dori unii dintre partenerii noștri, ci țara întinderilor vaste și a posibilităților mari. Sarcina Agenției noastre este să vorbească despre ritmul ei de azi, despre perspectivele pe care ea le deschide. Dispunem de diferite programe care permit oamenilor să vadă Rusia cu ochii lor, spre exemplu - «Generația nouă».

— Știu că ați activat și în India, și în Ucraina ?

— Delegația în India a fost de scurtă durată, un stagiu de cca două luni, iar cea de la Kiyv a durat mult. A fost acum 8 ani. Eu eram expert- specialist principal Россотрудничествo în Ucraina, am participat la realizarea diferitor proiecte educativ-culturale, la organizarea vizitelor tinerilor ucraineni în Rusia în cadrul aceluiași program «Generația nouă».

De ce atunci azi Ucraina are o atitudine ostilă față de Rusia?

— Să fim sinceri, nu toată Ucraina este ostilă. Interesul pentru Rusia, educația rusă există în continuare, vorba ceea - «deși» și «în ciuda». Da, azi situație este mai acută ca cea de acum 8 ani, nu putem nega. Dar politica se poate modifica. Așa că «nu vă grăbiți să ne înmormîntați», spune o piesă cunoscută. Rusia nu este dușmanul ucrainenilor. Avem în comun o moștenire istorică, culturală, științifică bogată. Azi Rusia are ce propune – educație, muncă, creștere în carieră. Eu înțeleg, că ucrainenilor li se spun numeroase fabule, și o fac cei care altă dată și-au construit o carieră în Rusia. Dar războiul mediatic declanșat nu anulează faptele și realitățile.

—Zilele trecute autoritățile ucrainene au introdus sancțiuni împotriva Casei rusești de la Kiyv. În fond, activitatea Agenției în această țară este sistată. Casa rusească din Chișinău nu ar putea avea aceeași soartă?

- Noi nu încălcăm legislația țării în care ne aflăm, domeniul nostru de activitate este cultura, direcția umanitară. Decizia celor din Kiyv a revoltat și o parte din societatea ucraineană, dar și pe europeni. Noi am publicat declarațiile actorilor, jurnaliștilor, apărătorilor drepturilor omului din diferite țări europene. Ei s-au arătat uimiți de o așa abordare. Politica opresiunilor este contrară valorilor familiei europene, parte a căreia se declară Ucraina. Moldova nu este Ucraina. Eu nu văd motive ca autoritățile locale să se comporte la fel de nechibzuit.

- În cadrul conferinței online de la finele anului trecut, Evghenii Primacov a menționat că Россотрудничествоva suporta multe transformări: redistribuirea resurselor în favoarea CSI, implementarea diverselor programe social-umanitare, noi principii de formare a opiniei publice. Însă printre sarcinile de bază va fi în continuare apărarea drepturilpor compatrioților. La Chișinău, în acest sens activează Centrul de informare și analiză a drepturilor omului din cadrul Consiliului coordonator al compatrioților ruși. Ce proiecte comune ale acestei structuri a Casei ruserști de la Chișinău ar putea deveni deosebit de actuale ?

- Țin să subliniez că necesitatea apărării drepturilor compatrioților peste hotare este consfințită în Constituția Rusiei. Eu am reușit să fac cunoștință cu activitatea Centrului de informare și analiză a drepturilor omului , și cu conducătorul lui. Cred că în condițiile de azi este foarte important să-i ajutăm pe apărătorii drepturilor omului să facă schimb de experiență, să comunice îndeaproape cu structurile rusești de apărare a drepturilor omului. Cum să organizăm podețe pentru asemenea dialoguri? Cum să folosim mai eficient platformele internaționale în interesul protejării legale a compatrioților? Care-s formele cele mai importante de monitorizare a situației juridice a compatrioților peste hotare? Eu văd spațiu de colaborare în soluționarea acestor probleme.

Principalul e ca centrele de apărare a drepturilor să fie accesibile pentru cetățeni, să desfășoare o activitate iluministă largă, care ar ajuta oamenii să se orienteze în domeniul juridic.

- Cunoaștem, că la 21 ianuarie Curtea Constituțională a RM a declarat neconstituțională Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care conferea limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică. Aceasta a provocat o rezonanță acută în societate.

- Să nu uităm, că pentru compatrioții din spațiul CSI limba rusă este în continuare un mijloc important și chiar unic de acces la realizările științei și culturii mondiale. De aceea sprijinul, promovarea limbii ruse, a educației și culturii ruse – iată direcțiile prioritare de activitate ale centrelor Россотрудничествo, inclusiv a Casei rusești din Chișinău.

Cred că multă lume înțelege adevărata diferență dintre «de facto» și «de jure». De facto, foarte mulți cetățeni ai RM posedă limba rusă și înțeleg perfect că acest fapt este un avantaj pentru ei personal și pentru țară în general. În timp ce în lume zeci de mii de oameni încearcă să învețe rusa - una dintre cele șase limbi mondiale ale ONU - de la zero, compatrioții voștri o folosesc liber în studii, carieră, business, și nu doar în interiorul țării, dar și peste hotarele ei.

- La 22 iunie vom marca o dată tristă – 80 de ani de la începerea Marelui Război pentru apărarea Patriei. Cum vedeți axa principalelor evenimente, consacrate ei?

- Chiar dacă la vară regimul de carantină nu va slăbi, noi vom marca demn această dată, vom organiza în regim online diverse acțiuni educaționale, expoziții. Acestea vor avea la bază un caracter istoric-iluminist. Vedeți cu ce aroganță și agresivitate atacă trecutul nostru comun unii pseudosavanți. Cum trăncănesc fără drept de apel despre responsabilitatea comună, chipurile, a Germaniei și a URSS pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial. Asta chiar dacă această minciună este lesne infirmată de materialele procesului de la Nurnberg.

- Spuneți-mi, numărul doritorilor de a studia în Rusia nu s-a redus în acest an? Pandemia nu i-a speriat pe tineri?

- Nu i-a speriat. Anul acesta pe portalul rusesc special s-a înregistrat un număr de solicitanți din Moldova nu mai mic ca anul trecut. Tinerii de azi fac alegerea în mod conștient, în ciuda tuturor obstacolelor. Se știe că multe țări ale lumii recunosc diplomele eliberate de universitățile din Rusia. Asta în timp ce universitățile noastre mereu se modernizează, creează condiții optime pentru studii, cercetări științifice, odihnă și activități sportive. Și spectrul vast al specialităților, care pot fi obținute, face ca studiile în Rusia să fie foarte atrăgătoare. Țin să subliniez aici, că însăși ideea ca statul nostru să ofere aceste cote urmărește scopul ca specialiștii tineri, care și-au luat diplomele, să revină acasă și să construiască, să dezvolte Moldova natală. Fiți de acord, este un aport semnificativ al Rusiei în consolidarea tradiționalelor relații de prietenie dintre țările noastre.

- Măsurile de carantină, fără îndoială, au modificat procesul de testare a solicitanților?

- Da, anul acesta pentru prima dată testarea va fi organizată nu de Casele rusești, da nemijlocit de aparatul central Россотрудничествo din Moscova. Testarea se face în regim online, în prima jumătate a lunii aprilie. Adică, poți deveni student în Rusia literalmente fără a ieși din casă.

- Ați condus Casa rusească din Malta. Ce anume caracterizează activitatea ei în acest stat?

- Fiind în Malta, te scufunzi într-o diversitate de culturi, într-un polilingvism de coloratură. Cu două limbi de stat, - malteză și engleză, - țara folosește activ italiana și araba. Există multe familii bilingve, inclusiv în care unul dintre soți vorbește rusa. La cursurile de limbă rusă, foarte populare la Casa rusească din Valletta, în grupele pentru copii se ocupau mulți micuți proveniți din aceste familii. În grupele pentru maturi veneau diferiți oameni dornici să posede limba «mare și puternică» - businessmeni, dar și cei care doreau să fie mai aproape de cultura rusească. Majoritatea evenimentelor organizate de acest centru au un caracter cultural-iluminist. În străinătate, angajații Casei rusești le fac băștinașilor cunoștință cu realizările științifice, culturale ale Rusiei, de la zero: aceștia nu cunosc numele multor remarcabili savanți, oameni de cultură ruși.

În lume, Malta este cunoscută drept țara diferitor festivaluri. Organizate la cel mai înalt nivel, acestea contribuie semnificativ la prosperarea ei. În acest plan, proiectele rusești de cultură se bucură de mult succes, și Casa rusească are de soluționat acolo multe probleme. Să zicem, în mass-media și pe rețelele sociale «ambasadorii culturii noastre» - artiștii, colectivele folclorice, soliștii cunoscuți – trebuie să fie prezentați așa, ca să intereseze cu adevărat auditoriul, să evidențieze laturile deosebite ale individualității persoanei, să sublinieze unicitatea talentului ei.

- În opinia lui Evghenii Primacov, astăzi Casa rusească trebuie să ofere nu doar evenimente, dar și servicii – verificarea actelor, diverse cursuri, cercuri, alte proiecte instructive. Potrivit lui, se preconizează modernizarea maximă a activității centrelor – digitalizarea materialelor, organizarea expozițiilor interactive cu utilizarea tehnicii moderne, propaganda realizărilor Rusiei în domeniul cosmosului, a tehnologiilor informaționale…

- În acest context Casa rusească de la Chișinău se poate lăuda cu multe realizări. Spre exemplu, aici poți susține testul cu eliberarea certificatului de cunoaștere a limbii ruse străinilor care depun actele pentru obținerea cetățeniei ruse, spre exemplu. Menționez că nu toate Casele rusești au această posibilitate. La fel, este pus la punct și procesul de susținere a examenului ЕГЭ. Înainte de pandemie, au funcționat cu succes cursuri de limbă rusă pentru toți doritorii. Activitatea lor a fost sistată doar din cauza carantinei. Casa rusească este conectată la resursele electronice ale Bibliotecii naționale în numele lui Boris Elțin și a Muzeului Rus de stat. iar în prezent, Россотрудничество împreună cu Fondul de pensii al FR, prin reprezentanțele de peste hotare lansează proiectul desfășurării unor consultații privind diverse aspecte ale asigurării cu pensii a persoanelor domiciliate peste hotare. Cu titlu de testare, un astfel de centru de consultanță a fost deschis recent de Casa rusească din Tel Aviv.

Deocamdată, din cauza pandemiei, ne vedem nevoiți să «ne refugiem în online», de aceea la necesitate, pentru a crea produse video și multimedia de calitate, vom încheia contracte de prestare a acestor servicii de către profesioniști. Dar multe deja le facem și cu propriile puteri. Casa rusească are o bază tehnică bună, care permite desfășurarea unor conferințe, briefinguri, vernisaje în format diferit. De ceva ani, în regim virtual puteți participa la evenimentele cultural-educative ale clubului de cinema «Позитив», care activează în baza Casei rusești din Chișinău. Este programul de autor al profesorului, filologului și criticului de artă Victor Costețchii. Se bucură de popularitate seratele de creație organizate de «Пушкинская аудитория» și moderate de pușkinista Olga Bataeva, cunoscută în Republica Moldova.

Anul acesta în Rusia este declarat Anul științei și tehnologiei, de aceea multe evenimente le vom consacra prezentării realizărilor științifice ale savanților ruși, consolidării contactelor acestora cu colegii moldoveni. Deja am făcut cunoștință cu conducătorii Academiei de științe din RM. Avem aici un spațiu vast de colaborare.

- În Moldova, ca și peste tot în lume, există un interes sporit pentru vaccinul rusesc anticovid. Probabil, Casei rusești nu-i va fi străină această problematică?

- Desigur, preconizăm să oglindim detaliat chestiunile ce țin de această provocare non-standard în adresa omenirii, pe toate resursele noastre informaționale. Vom contribui la stabilirea contactelor profesionale dintre medicii, cercetătorii din Rusia și Moldova. Țara noastră deja a acumulat o anumită experiență și în domeniul vaccinării, și în cel al lecuirii acestei boli, al reabilitării post-covid. Ei trebuie să facă schimb activ de experiență în cadrul seminarelor online, a conferințelor, care vor putea fi organizate și în baza Casei rusești din Moldova, și în baza structurilor moldovenești de profil.

- Andrei Mihailovici, voi sonoriza două întrebări venite de la colegii de la Noi.md. Prima sună așa: «CRȘC colaborează, în fond, cu cei care și așa au o atitudine bună față de Rusia, care nu au nevoie de agitație. Poate, ar trebui să încercăm a-i atrage de partea noastră și pe cei care mereu sperie lumea cu "tancurile rusești»? Ca și ei să înțeleagă, că Rusia nu este un monstru, nici un pericol, că ea este o țară minunată și oameni minunați, cu o natură uimitoare, cu o cultură și o istorie măreață, cu realizări remarcabile în diverse domenii? »

- Casa rusească întotdeauna a fost deschisă pentru cei mai diferiți oameni, care doresc sincer să cunoască mai îndeaproape țara noastră. După ce pandemia se va retrage, vom invita oaspeți de diferite vîrste, diferite naționalități la diferite evenimente care vor demonstra cele mai mari realizări , bogățiile spirituale și naturale ale Rusiei. Acestea vor fi organizate pentru publicul cel mai larg, nu numai pentru compatrioții ruși și activiștii organizațiilor publice rusești. Mai mult, materialele acestor evenimente – comunicate de presă ale expozițiilor, adnotările la prezentările de carte, etc. le vom face și în limba de stat.

- Și cea de-a doua întrebare a site-ului Noi.md: «În condițiile unor complicații în relațiile diplomatice dintre țări, putem presupune că uneori reprezentanța Россотрудничествo este nevoită să fie un fel de contrabalansare a canalelor diplomatice oficiale? »

- Țin să menționez, că Россотрудничество este o instituție federală a puterii executive în sistemul MAI al FR. Ca conducător al Agenției din Republica Moldova, eu am gradul de consilier al Ambasadei FR în Moldova. Împreună cu misiunea diplomatică, noi muncim pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale moldo-ruse, alcătuim pentru ele o agendă pozitivă concretă. Deci, nu poate fi vorba despre o «contrabalansare» .

- Andrei Mihailovici, pe scurt despre familia Dvs., despre pasiuni: cum vă odihniți, ce relații aveți cu sportul?

- Am venit la Chișinău împreună cu soția și fiica. În timpul liber, îmi perfecționez cu plăcere engleza și portugheza. Cu privire la sport – acum, că vin zile însorite și calde, în zilele de odihnă vom merge cu familia în minunatele parcuri ale capitalei – ne plac patinele, scuterele, bicicletele. Iar pasiunea mea este fotbalul. Nu în fața ecranului TV, da pe teren, într-un meci real.

- Și ultima întrebare – ce le doriți cetățenilor Moldovei?

- La început, permiteți-mi să adresez cuvinte de sinceră recunoștință medicilor și asistentelor medicale din Moldova, tuturor celor care s-au pomenit în prima linie de combatere a pandemiei. În aceste timpuri deloc ușoare, le doresc tuturor sănătate multă și rezistență, fericire și bunăstare.

A intervievat Tatiana Borisova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?