X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Anatolii Izbîndă: «Chișinăul are mare nevoie de un plan general, căci nu poate un oraș, în special – o capitală europeană, să se dezvolte în lipsa acestui document»

20 ian. 2022,, 10:00 (reactualizat 20 ian. 2022,, 19:47)   Interviuri
6907 2

De mai multe luni de zile institutul municipal de poiectări «Chișinău-proiect» are un conducător nou. Despre motivele care l-au făcut să vină în fruntea institutului municipal de proiectări, proiectele de care capitala Moldovei are nevoie primordială, ce anume trebuie să schimbăm în aspectul ei, va avea oare Chișinăul un plan general – la aceste și multe alte întrebări ale jurnalistei Noi.md răspunde Anatolii Izbîndă, director interimar al ÎM «Chișinău-proiect».

Interesul profesional al unui chișinăuian get-beget

Domnule Izbîndă, Dvs. ați venit în fruntea «Chișinău-proiect», care altă dată era o instituție influentă și cu mare autoritate, în vremuri care nu-s tocmai bune pentru ea. Ce anume V-a motivat să o faceți?

– Unu – interesul profesional. Doi – pentru mine, chișinăuian get-beget, prezintă interes, căci eu îi vreau bine Chișinăului. Trei – îmi place echipa care conduce azi capitala Moldovei. Și dat fiind că am o mare experiență de lucru în acest domeniu, mi s-a propus să asigur interimatul funcției de director al institutului de proiectări «Chișinău-proiect».

– Cunoaștem, - ați confirmat-o și Dvs. acum, - că aveți o experiență bogată de activitate în domeniul construcțiilor. Povestiți-ne despre Dumneavoastră. Ce preocupări ați avut în ultimii ani?


– Nu voi povesti foarte multe, voi spune în două cuvinte. Am activat timp de 25 de ani la facultatea de arhitectură a Universității tehnice din Moldova, am condus catedra tehnologiile materialelor de construcție. Ulterior am fost șeful Inspectoratului de stat în construcții. Apoi, am ocupat funcția de prim-adjunct al directorului Agenției dezvoltare regională, iar din a. 2008, pe parcursul a 13 ani, am condus Institutul de cercetări științifice în construcție INCERCOM. De acolo am fost invitat la «Chișinău-proiect».

Din experiența precedentă, ce anume veți folosi la noul loc de muncă?

– Eu cred că în domeniul proiectării și urbanismului multe standarde s-au învechit, și asta încetinește dezvoltarea orașului. Trebuie să le schimbăm urgent sau să le aducem la nivelul zilei. Asta, în opinia mea, este cel mai important, deoarece standardele formează temelia pe care se bazează proiectarea și dezvoltarea urbană.

Urmările unui experiment prostesc

La noi mai funcționează standardele sovietice?

– Nu, ele au fost anulate demult. Noi ne conducem de standardele noastre naționale, elaborate în ultimul timp conform standardelor europene. Dar trecerea la standardele europene s-a tergiversat din cauza reorganizării puterii executive centrale, care a dus la lichidarea Ministerului construcțiilor, iar ramura a fost subordonată la început Ministerului economiei, acum – Ministerului infrastructurii și dezvoltării regionale, iar întreprinderile – transmise Agenției proprietății publice. Este un nonsens, dat fiind că din punct de vedere administrativ ramura este ruptă de întreprinderile care trebuie să traducă în viață politica autorităților centrale. Anterior, la noi totul era organizat corect. Noi chiar depășeam majoritatea țărilor CSI la anumiți indici. Eu cred că ceea ce s-a făcut în ultimii ani, reformarea ministerelor, a adus prejudicii colosale ramurii construcțiilor, proiectării arhitecturale, și situația trebuie schimbată în mod urgent. În prezent se discută chestiunea creării Agenției construcțiilor, în componența căreia să fie întoarse toate întreprinderile trecute sub conducerea APP. Căci nu poate Agenția proprietății publice să conducă ramura. Ea răspunde de starea proprietății publice, da politica în ramură trebuie să o facă ministerele de ramură, așa a fost în toate timpurile. Însă în Moldova, în a.2018, au decis să facă un experiment prostesc, care nu a adus nimic bun.

Rog să mă corectați dacă nu am dreptate, dar se pare că la noi INCERCOM este singurul organism capabil să efectueze teste de calitate ale materialelor și construcțiilor, precum și să elaboreze materiale normative și să le acorde o evaluare de specialitate. Asta chiar dacă cinovnicii fiecărui guvern nou, în loc să sprijine această întreprindere, încearcă să o deposedeze de un teren…

– INCERCOM este o entitate de frunte, dar nu unica de acest fel. Totul se face în bază de concurs. Am certitudinea că în scurt timp și «Chișinău-proiect» va participa la concursul pentru elaborarea documentației de reglementare, dat fiind că aici există un potențial mare asociat lucrărilor de proiectare. INCERCOM a fost un organism de acumulare, dar erau atrași specialiști din toată ramura, din multe organizații. Da, am creat la INCERCOM un laborator mare, dar există și alte laboratoare. Așa că nu este un monopol.

Cu referire la teren, da, acolo se află baza tehnică, laboratorul, s-a dorit privatizarea lor, să fie scoase la licitație și comercializate. Toate – în contextul faptului menționat deja, că întreprinderile principale din ramură ajunseseră în subordinea Agenției proprietății publice, care nu se îngrijea de dezvoltarea acestor întreprinderi. Ea avea alte scopuri și sarcini. Nu doar să-l lipsească de teren, dar și să lichideze INCERCOM- ul ca instituție, să creeze o întreprindere nouă, care să includă și metrologia, și construcțiile, și tehnica securității, și chiar un centru de certificare a produselor alimentare. Din fericire, toți s-au unit și s-au opus acestui pas distrugător, aș spune chiar dușmănos ramurii.

Institutul de temelie al Chișinăului

– Ați făcut deja cunoștință cu colectivul de la «Chișinău-proiect»? Cum apreciați potențialul angajaților lui? Se vor isprăvi oare specialiștii de acolo cu noile sarcini și cerințe ale timpului?

– Da, desigur, am făcut cunoștință cu colectivul, cu starea lucrurilor în instituție, căci de trei luni asigur interimatul funcției de director. Am găsit că e un colectiv suficient de profesionist, cu tradiții frumoase și, să spunem așa, cu anumite dificultăți în timpul din urmă. Cred că e un colectiv bun, cu mici excepții are o capacitate de muncă foarte mare. În general, cred că la moment «Chișinău-proiect» este cel mai bun institut de proiectări din Moldova. «Chișinău-proiect» este instituția de temelie a Chișinăului, el trebuie dezvoltat, în el trebuie să investim, deoarece el este important pentru municipiu, este temelia pe care se poate sprijini și dezvolta orașul.

Cu privire la potențialul angajaților – cu o anumită fortificare a colectivului el se va isprăvi cu toate sarcinile și cerințele timpului. Chiar și în pofida deficitului de cadre. Cu regret, este o problemă constantă. Și ea va exista mereu, căci apar sarcini noi, pentru care oamenii nu întotdeauna-s gata, în special acum, că se schimbă viziunile asupra politicii urbanismului și se cer soluții ne-triviale, proaspete. Noi chiar atragem consultanți externi, și mergem înainte.

Nu mă îndoiesc că ne vom isprăvi cu sarcinile puse. Nici nu avem o altă cale. Înțelegem perfect sarcinile și rolul important pe care «Chișinău-proiect» îl are în politica municipiului Chișinău.

Fiecare student se visează un Corbusier

Se știe că astăzi admiterea la facultatea de arhitectură se face cu un concurs mare. De aici senzația, că avem arhitecți în exces.

– Concursul mare la admitere încă nu înseamnă că avem mulți arhitecți competenți. Din 10-20 de persoane doar 2-3 devin specialiști buni. Cu regret, la noi se pune accent pe arhitectură, dar se uită că întotdeauna arhitectul a fost și este și un inginer, căci este imposibil să proiectezi (în special la noi, că ne aflăm într-o zonă seismică activă) fără să cunoști comportamentul ingineresc al construcției și clădirii în întregime, în caz de cutremur.

Cum credeți, absolventul de azi al facultății de arhitectură este dispus să se angajeze într-o companie privată, sau la un institut de proiectare?

– El tinde să devină cel puțin un Corbuzier. Dar nu-i ajung cunoștințe și principalul – experiență. Universitatea îți oferă cunoștințe, nu și experiență. Aceasta poate fi acumulată cu anii, și doar cu condiția că acel specialist lucrează cu profesioniști și asupra unor proiecte interesante.

Institutul de proiectări este o școală bună pentru în arhitect începător, aici el învață de la specialiști calificați și experimentați, și peste minim șapte ani devine și el însuși un specialist bun. În institutele de proiectări sistemul diferă de cel din companiile private de profil, el le permite tinerilor arhitecți să învețe și să crească profesional. Iar companiile private deseori angajează cadre care deja au o pregătire profesională, ele au comenzi care trebuie îndeplinite, și nu au timp pentru a-i învăța pe începători.

«Chișinău-proiect» are mulți specialiști în etate? Cum stau lucrurile privind cadrele tinere?

– Desigur, arhitecții trecuți de prima tinerețe formează majoritatea. Noi am început să lucrăm asupra atragerii tinerilor specialiști. «Chișinău-proiect» a trăit timpuri grele din cauza numărului mic de comenzi, însă cu efortul conducerii colectivul a fost păstrat. Și este corect, cred eu. Acum numărul comenzilor a crescut, a apărut posibilitatea financiară de a atrage tineri și a-i stimula material. Componenta financiară este o motivare foarte serioasă. Intenționăm să majorăm salariile angajaților, iar această posibilitate ne permite să soluționăm multe probleme, inclusiv cea de personal. Voi mai menționa și faptul, că la noi nu există egalizarea salarială, care distruge orice inițiativă. Fiecare primește în conformitate cu munca depusă. Important e că și conducerea primăriei, și consiliul municipal ne susțin. Nu pot trece cu vederea faptul, că în ultimii ani s-a schimbat spre bine atitudinea autorităților municipale față de «Chișinău-proiect». Este ceva valoros.

Cineva nu avea nevoie de planul general

Elaborarea Planului general al municipiului Chișinău este una dintre principalele sarcini care stau în fața administrației locale. Vă veți angaja în această activitate?

– Bineînțeles. În prezent are loc concursul de selectare a executorului. Voi sublinia, că este vorba despre reactualizarea planului general din a. 2007 , dat fiind că acolo multe lucruri au fost făcute corect. Dacă în rezultatul concursului va fi selectat «Chișinău-proiect» , cred că ne vom isprăvi cu sarcina pusă. Da, va fi mai dificil ca în anii precedenți, căci multe lucruri s-au schimbat în perioada în care capitala practic nu a avut un plan general. Acesta este foarte necesar Chișinăului, căci nu poate un oraș, în special – o capitală europeană, să se dezvolte fără acest document. Și este de înțeles de ce conducerea primăriei insistă pe elaborarea lui. E de mirare că la noi ani în șir acest proces a fost ignorat, din păcate.

Net superior Odessei

Și cum apreciați Chișinăul de azi, care în ultimii 15 ani s-a dezvoltat fără un plan general?

– Voi fi sincer, multe lucruri nu le accept, însă starea de azi a orașului îmi place. Eu merg deseori la Odessa și pot face comparație: cred că Chișinăul este net superior Odessei. În Odessa este o deservire proastă, peste tot – gunoaie, drumurile în stare deplorabilă, despre construcții nici nu vorbesc: se construiește în locuri interzise, spre exemplu – în zone cu alunecări de teren, principalul – bani să iasă! Ne lamentăm că la Chișinău avem multe ambuteiaje, dar să locuiți la Odessa și să vedeți acolo ambuteiaje…

Unii dintre cetățenii noștri se arată nemulțumiți de faptul, că primăria elimină rutierele de pe străzile orașului, iar în orele de vîrf troleibuzele și autobuzele-s supraîncărcate.

– Mereu se vor găsi persoane nemulțumite. E ceva firesc. Dar toate trebuie să meargă înainte și să se schimbe spre bine. Desigur, este un proces de lungă durată.

– Care proiecte le considerați prioritare pentru oraș?

– Primul lucru, care cred că trebuie făcut, este soluționarea problemei transportului, reieșind din experiența altor orașe. Al doilea – să se facă ordine în construirea locuințelor, să fie determinate în acest scop zonele respective. Al treilea - dat fiind că avem puține stadioane și facilități sportive, trebuie să dezvoltăm această direcție.

Ce nu vă place categoric și ați elimina din Chișinău ?

– Așa cum a și fost prevăzut altă dată, eu aș scoate din partea centrală a orașului anumite întreprinderi (inclusiv amplasate pe strada Albișoara) și le-aș duce la periferie sau în suburbii. Trebuie să vedem ce facem cu uzina articolelor din beton armat, care stă în ruine. Și acolo este necesară dezvoltarea zonei. Și la Sculeni nu este locul potrivit pentru unele întreprinderi. Anume aceste sarcini urmează să fie elaborate și prevăzute în planurile urbanistice zonale.

Lidia Ceban

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?