X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ambasadorul Serbiei în Moldova: Spiritul capitalei voastre și ospitalitatea gazdelor mă fac să mă simt ca acasă

20 iun. 2022,, 18:43   Interviuri
6770 0

În ce domenii și-ar putea dezvolta colaborarea Moldova și Serbia? Prin ce-s apropiate popoarele noastre și de ce turiștilor moldoveni le place așa de mult această țară? La aceste și la multe alte întrebări a răspuns Ambasadorul Serbiei în Republica Moldova Stefan Tomašević în interviul acordat site-ului Noi.md.

Serbia primește gaz rusesc la unul dintre cele mai mici prețuri din Europa. Cum și datorită căror eforturi ați reușit acest lucru?

Dacă se analizează cronologic situația alimentării cu gaz a Republicii Serbia, putem ajunge fără nicio o umbră de îndoială la concluzia că relația cu partenerii ruși este una solidă și care se bazează înainte de toate pe un parteneriat comercial îndelungat, caracterizat și de investițiile anterioare realizate de companiile rusești în sectorul energetic din Serbia. Acest aspect trebuie avut în vedere, înainte de toate, atunci cînd se analizează tema prețului pentru sursele de energie. Pe de altă parte, Serbia dorește să își diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice, prin realizarea de interconexiuni adiționale cu țările vecine, fapt ce va diminua dependența țării noastre, oferindu-i mai multă siguranță în viitor.

Cei care au vizitat Serbia au văzut că oamenii din țara dvs., chiar dacă nu trăiesc foarte bogat, dar sînt un popor mîndru care își apără independența și interesele naționale. Care este prețul pe care trebuie să-l plătiți pentru aceasta?

Poporul sîrb este un popor ce iubește libertatea, iar pentru apărarea acestui înalt ideal a plătit de multe ori un preț scump de-a lungul istoriei sale. Generații întregi de sîrbi au crescut influențati de eroii din mediul lor înconjurător apropiat, care s-au luptat în decursul timpului nu doar pentru libertatea Serbiei, dar și pentru a întregii Europe. Vă reamintesc doar faptul că în Primul Război Mondial Serbia a pierdut o treime din populația sa. Unitatea națională este esențială atunci cînd apar pericolele și caracteristica principală a poporului sîrb este că stă unit în fața marilor provocări și amenințări, cum ar fi cele care pun în pericol independența, integritatea și libertatea țării noastre.


Serbia nu este nici membră a Uniunii Europene, nici membră NATO, dar este înconjurată de țări care sînt membre ale acestor uniuni. Cum este să trăiești într-o astfel de vecinătate?

Neutralitatea în caz de război este, în orice caz, cea mai scumpă și cea mai grea alegere, dar reprezintă și cel mai înalt grad de independență și responsabilitate pe care un stat poate să îl ofere cetățenilor săi. Aceasta rezultă ca urmare a încrederii în puterea și capacitatea propriilor forțe armate, dar și ca urmare a circumstanțelor istorice și a conștientizării și cunoașterii de sine profunde, precum și a poziției geostrategice în care se află țara noastră. Cu toate acestea, din punct de vedere al politicii externe, Serbia este orientată și dorește să devină cît de curînd membră a Uniunii Europene, căreia îi aparține geografic, istoric, ideologic și cultural. Dorința noastră este să trăim în pace cu vecinii noștri, indiferent de alianța armată din care aceștia fac parte, cultivînd ceea ce ne unește, nu ceea ce ne desparte.

Care este stadiul actual a cooperării bilaterale sîrbo-moldovenești şi perspectivele de intensificare ale acesteia, în special în domeniul comercial-economic și obiectivul de dinamizare a colaborării între Camerele de Comerț și Industrie din cele două țări? Volumul schimbului comercial bilateral este valorificat la justa valoare?

Serbia și Moldova au în mod tradițional relații bune și prietenești, bazate pe principiul de respectare a dreptului internațional și a integrității teritoriale a țărilor noastre, care se susțin mereu una pe cealaltă în cadrul organizațiilor internaționale. Sînt multe domenii unde există potențial de intensificare a colaborării, iar un loc deosebit îl ocupă domeniul colaborării economice. Valoarea și volumul schimburilor comerciale nu se află în niciun caz la un nivel adecvat, iar noi dorim să creștem în acest sens și să încurajăm investițiile directe de ambele părți.

Despre ce proiecte economice și umanitare comune sîrbo-moldovenești ne-ați putea vorbi?

De curînd am fost în vizită în Republica Moldova și am avut o întîlnire cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, domnul Sergiu Harea, iar cu această ocazie am susținut amîndoi organizarea, după mai mult timp, a unei întîlniri între cele două Camere ale noastre, reînnoirea Protocolului de colaborare existent, precum și participarea delegațiilor comerciale la tîrgurile și expozițiile din Serbia și Moldova. De asemenea, de-a lungul vizitei am pornit inițiativa ca prima vizită de înalt nivel, sau de cel mai înalt nivel, să fie însoțită de un forum de business care va permite realizarea legăturilor directe între producătorii și antreprenorii noștri și între cele două piețe. Pe parcursul întregiilor discuții avute la Chișinău cu reprezentanții oficiali ai Republicii Moldova mesajul meu a fost că Republica Serbia este pregătită să ofere ajutorul său, în funcție de necesitățile Republicii Moldova și de posibilitățile noastre, în legătură cu marile provocări aduse de criza refugiaților și de eforturile investite de Republica Moldova pentru a-i ajuta pe refugiații aflați pe teritoriul său.

Țările noastre au semnat 13 acorduri în diferite domenii, iar aproximativ 10 acorduri sînt în proces de negociere. La ce etapă de negociere se află acestea și care din ele merită o atenție deosebită?

Cîteva acorduri bilaterale se află în faza de armonizare și ne așteptăm ca ele să fie semnate cu ocazia uneia din vizitele ulterioare, după definitivarea procedurilor interne. Printre acestea se află Acordul de cooperare polițienească, precum și Acordul de promovare reciprocă și de protejare a investițiilor, care va contribui în mod sigur la îmbogățirea cadrului rezultatelor și va dezvolta puternic colaborarea în aceste două domenii importante.

Reședința Ambasadei Serbiei în Moldova se află la București. Dar cît de des vizitați țara noastră? Cu ce politicieni, personalități publice, reprezentanți ai mediului de afacerilor și ai culturii mențineți legătura?

Nu demult am fost într-o vizită de trei zile la Chișinău, a doua oară în acest an și ca de fiecare dată spiritul capitalei dumneavoastră și ospitalitatea gazdelor contribuie la faptul că mă simt aici ca acasă. Sînt foarte mulțumit de faptul că am avut ocazia să mă întîlnesc cu Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, cu Doamna Premier Natalia Gravriliță, cu Președintele Parlamentului, domnul Igor Grosu, cu Președintele Camerei de Comerț și Industrie, domnul Sergiu Harea, cu rectorul Universității de Stat din Chișinău, domnul Igor Șarov, precum și cu colegii din Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova. Sînt sigur că în viitor vom realiza numeroase proiecte comune și voi menționa acum doar unul dintre ele, din domeniul culturii și anume promovarea la Chișinău a cărții publicate la Editura Cartier cu traducere a nuvelelor scrise de scriitorul sîrb Ivo Andrić, cîștigătorul Premiului Nobel.

Se examinează în prezent posibilitatea inaugurării unei Ambasade a Serbiei cu sediul la Chișinău?

Relațiile dintre țările noastre merită cu siguranță să se analizeze opțiunea ca în viitor această reprezentare nerezidențială să ajungă în viitor la un nivel care presupune deschiderea de ambasade în capitalele noastre. Reprezentanții noștri pot discuta în perioada următoare acest aspect, care trebuie păstrat mereu actual și pe o poziție cît mai sus în cadrul agendei.

Spectatorii din Serbia, care au votat pentru participanții la Eurovision, au oferit simpatiile artiștilor din Moldova, care au primit 12 puncte. Pentru aceasta – un mare mulțumesc prietenilor sîrbi! Poporul Moldovei, la rîndul său, iubește foarte mult creația lui Emir Kusturica. Cum credeți, în general, spiritul culturii balcanice este foarte apropiat de ambele noastre popoare?

Acest lucru nu este întîmplător, ci este meritul artiștilor voștri, a căror creație a fost apreciată în mod adecvat de către publicul sîrb și de către juriul de specialitate, dar opinia publică de la noi i-a apreciat mereu pe artiștii moldoveni, datorită asemănărilor dintre popoarele noastre. Așa cum de altfel ați și observat, există un mare grad de similitudine în multe din segmentele noastre artistice, ceea ce înseamnă că sînt mai accesibile și mai ușor de apreciat la adevărata lor valoare. Una din cele mai importante caracteristici ale moldovenilor este faptul că cunosc mai multe limbi străine, dintre care una este o limbă slavă, ceea ce facilitează comunicarea și permite o înțelegere mai ușoară a expresiei artistice atunci cînd vorbim despre artiștii noștri, a căror creație este în primul rînd legată de spațiul balcanic, fiind îmbogățită de acesta. Cu deosebită mulțumire vom încuraja schimbul de vizite și găzduirea artiștilor noștri de top din diferite domenii, ceea ce va întări și dezvolta colaborarea culturală și apropierea dintre popoarele noastre.

Reieșind din aceasta, cum considerați, ce ar trebui de întreprins pentru a extinde turismul și legăturile de afaceri pentru țările noastre, pentru ca popoarele noastre să se cunoască mai bine?

Una din temele de discuție din cadrul vizitei mele a fost promovarea potențialului turistic al Serbiei și al Republicii Moldova, cu scopul de a mări numărul de vizite, ceea ce, pe lîngă o mai bună cunoaștere a celor două națiuni și țări va facilita și conectarea antreprenorilor, oferind mai multe șanse unor noi forme de colaborare în domeniul afacerilor. Îmi va face deosebită plăcere să susțin pe deplin organizarea de evenimente de promovare dedicate potențialului turistic al Serbiei și al Moldovei, evenimente pe care le vom organiza în cea mai scurtă perioadă în capitalele țărilor noastre și care vor putea fi însoțite de promovarea adecvată a vinurilor cu care ambele noastre țări se pot lăuda cu mîndrie.

Moldovenii aleg tot mai mult, dintre țările balcanice, anume Serbia în calitate de destinație turistică. Prin ce este atractivă țara dvs. pentru călătorii moldoveni?

Serbia este plină de frumuseți naturale. Munți, rîuri, lacuri, mai multe festivaluri de-a lungul țării, toate acestea contribuie la faptul că turiștii găsesc aici o întrepătrundere desăvîrșită între ospitalitate, peisaje deosebite, distracție, sport, dar și evenimente culturale care îmbogățesc oferta și o deosebesc de cele obișnuite. Infrastructura bună contribuie la o mai bună conectare și accesibilitate a evenimentelor și ofertelor din țară, iar experiența dată de gastronomia noastră atrage în mod deosebit turiști noi, precum și numeroși turiști care au mai fost deja în țara noastră.

Nu demult ați efectuat o vizită în Chișinău, v-ați întîlnit cu reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Camerei de Comerț și Industrie. Care sînt rezultatele acestor întîlniri? Ce conținut concret au avut?

Sînt sigur că rezultatele se vor vedea foarte repede și se vor manifesta prin dezvoltarea tuturor formelor de colaborare bilaterală. De la nivelul politic, care prespune creșterea numărului de vizite la nivel înalt și la cel mai înalt nivel, dezvoltarea colaborării sectoriale și numeroase acorduri noi, trecînd prin nivelul parlamentar care presupune schimbul de vizite între parlamentari ce fac parte din grupurile parlamentare de prietenie, dar și între președinții Parlamentelor, pînă la nivelul colaborării în domeniul cultural, educațional, economic și sportiv.

După cum se știe, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu a reușit să întreprindă vizita sa planificată în Serbia. Despre ce urma să se discute în cadrul acestei vizite? Care sînt celelalte canale de interacțiune cu reprezentanții ruși?

Așa cum știți, Serbia și Rusia colaborează de mai mult timp, iar istoria relațiilor noastre bilaterale nu este o istorie modestă. Vizitele la nivel de Ministere de Externe sînt ceva obișnuit, nu au loc rar și nu presupun teme speciale. Serbia continuă să colaboreze cu toți partenerii, fie că vin din vest sau din est, de la nord sau de la sud.

Ce ați vrea să le doriți locuitorilor Moldovei?

Poporului frate moldovean îi doresc sănătate, să își păstreze spiritul senin cu multă iubire față de patria sa, dar și față de prietenii vechi și sinceri, un viitor eurpean și prosperitate care să îi determine să rămînă cu familiile lor în țara lor, pentru a o dezvolta în continuare.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?