X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ambasadorul Republicii Moldova în Bulgaria: «Relațiile noastre se bazează pe prietenie și sprijin reciproс»

5 sep. 2022,, 09:26 (reactualizat 5 sep. 2022,, 18:04)   Interviuri
7564 0

Bulgaria și Moldova – țări, popoarele cărora întotdeauna au fost prietene și au avut relații apropiate și la nivel de stat, și la cel al contactelor umane. Însă despre vecinele ei – Albania și Macedonia – noi cunoaștem deocamdată prea puțin. Site-ul NOI.md l-a rugat pe Anatol Cebuc, ambasadorul Republicii Moldova în Bulgaria și prin cumul – în Albania și Macedonia de Nord, să ne vorbească despre ele.

Domnule Cebuc, după cum știți, Moldova și Bulgaria mențin relații foarte strînse aproape în toate domeniile. Acest număr mare de contacte și interese vă facilitează munca sau, dimpotrivă, o complică?

Ați remarcat corect. Între Republica Moldova și Republica Bulgaria există un dialog dinamic, bazat pe relații de prietenie și sprijin reciproc, iar în acest an am marcat cea de-a 30-a aniversare de la stabilire relațiilor diplomatice cu un dialog deschis între autoritățile ambelor state, atît la nivel central cît și local. Doar pe parcursul acestui an a fost realizată vizita la Chișinău a ministrei afacerilor externe a al Republicii Bulgariei, dna Teodora Genchovska, s-a desfășurat întrevederea prim-miniștrilor ambelor state, au fost desfășurate convorbiri între președinta Maia Sandu și prim-ministrul Kiril Petkov.

Întîlnirea ambasadorului RM cu doamna Velislava Petrova, vice-ministra afacerilor externe a Republicii Bulgaria


Bulgaria este un susținător al parcursului european al țării noastre și se implică activ la realizarea acestui obiectiv. Aici voi remarca că pe parcursul acestui an, Bulgaria a promovat și a susținut obținerea de către Republica Moldova a statutului de stat-candidat la UE.

Toate acestea contacte denotă că dialogul bilateral este unul ascendent atît la nivel central cît și local, inclusiv datorită unei comunicări active între cetățenii noștri.

Care sînt cele mai importante progrese realizate în domeniul comercial-economic?

Vorbind de relațiile comercial-economice, menționez că structura economiei ambelor state se aseamănă. Pe parcursul mandatului relaţiile economice au fost influențate de perioada de pandemie, care continuă de doi ani și războiul din Ucraina. În pofida acestui fapt, exporturile în Bulgaria au înregistrat suma de 77,7 milioane de dolari SUA, iar importurile — 77,2 milioane de dolari SUA. Conform datelor statistice, în primul trimestru al anului curent Republica Moldova a exportat în Bulgaria produse în valoare de 48,7 milioane de dolari SUA, și a importat produse în valoare de peste 27 milioane de dolari SUA.

La inițiativa misiunii noastre diplomatice și cu susținerea Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova și din Republica Bulgaria a fost organizat forumul oamenilor de afaceri. Acesta s-a desfășurat în regim on-line. Desigur ne dorim ca următorul forum să fie în prezență, care în viziunea mea este mai dinamic și este mai mult agreat de mediul de afacere de la noi și din Bulgaria.

La fel, dorim să organizăm ședința Comisiei mixte moldo-bulgare pentru cooperare economică. Discuțiile privind organizarea acesteia vor fi reluate după formarea în Bulgaria a unui Guvern plenipotențiar. Astfel, Comisia ar putea să se întrunească în anul viitor.

Republica Moldova are un Consulat Onorific în Bulgaria și Macedonia de Nord. Ele sînt adesea un mare ajutor pentru misiunile noastre diplomatice atît în plan logistic, cît și financiar. Ce ați reușit să realizați împreună, care sînt planurile comune pentru viitorul apropiat?

În Republica Bulgaria Consul Onorific este Veselin Chipev cu sediul în or. Plovdiv, iar în Republica Macedonia de Nord este Serjoza Markov cu sediul în or. Skopje. Precum aţi menţionat, aceștia aduc o valoare adăugată activității Ambasadei, contribuind la desfășurarea diferitor măsuri menite să promoveze tara noastră. La fel sînt implicați în stabilirea contactelor cu agenții economici respectiv din Bulgaria și Macedonia de Nord, promovează toate forumurile cu caracter economic din Moldova, precum și se implică direct în identificarea potențialilor cumpărători ai produselor naționale. Desigur, pe lîngă aceste activități ei ajută cetățenii noștri pentru soluționarea diferitor situații cu caracter consular.

Dacă să vorbim mai exact, au contribuit la mediatizarea în presa locală a evenimentelor organizate de instituțiile de stat din Republica Moldova – Festivalul Mărțișor, „Moldova Trade Forum”, „Moldova Tourism Forum” și „SMExpo 2021”. Cînd se organizează forumurile oamenilor de afaceri sînt în dialog direct cu mediul de afaceri din țară pentru a atrage potențialii agenți economici care ar putea fi interesați de produsele noastre naționale.

Desigur, aceștia ajută Ambasada la organizarea diferitor evenimente protocolare cum ar fi recepțiile dedicate Zilei Independenței, sărbătorii Mărțișor, dar și activitățile realizate de diaspora. Ca exemplu, cu suportul domnului Veselin Chipev a fost realizat cu succes proiectul „Diplomația artei — punte între popoare”, care constă în faptul că pe vagoanele trenului care circulă pe traseul dintre localitățile montane bulgare Septemvri și Dobrinița, cel mai înalt tronson feroviar cu ecartament îngust din Balcani, cu o lungime de 125 km, au fost imprimate bannere ce reprezintă branduri de țară. Tot cu aportul său anul acesta va fi inaugurată expoziția „30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Bulgaria”.

vagonul trenului bulgar cu simbolica moldovenească

Pe această cale, țin să aduc mulțumiri pentru suportul constant adus de consulii onorifici misiunii noastre și țîrii. Vreau să remarc că Consulii onorifici nu au fost indiferenți la dificultățile cu care s-a confruntat țara noastră în timpul pandemiei COVID-19 și efectelor războiului din Ucraina. Pe lîngă materiale dezinfectante care au fost transmise, dl Veselin Chipev a reacționat la apelul Guvernului și a ajutat financiar RM în timpul fluxului masiv de refugiați.

Noi cunoaștem foarte bine Bulgaria turistică, dar există oferte turistice care să atragă călătorii bulgari în Moldova?

Bulgaria este o destinație turistică preferată de cetățenii noștri. În același timp, Republica Moldova este mai puțin cunoscută de cetățenii Bulgariei în scop turistic. Oricare cetățean al acestei țări, dacă va fi întrebat de Moldova vă răspunde că o cunoaște prin prezența minorităților bulgare pe teritoriul nostru, participarea moldovenilor la eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman, precum și că sîntem o țară producătoare de vinuri bune cu beciuri legendare care se merită a fi vizitate.

Activitățile realizate de Ambasadă pentru promovarea turismului sînt realizate cu sprijinul autorităților din Bulgaria, inclusiv în dorința de a diversifica destinațiile turiștilor spre țara noastră. În acest context, menționăm că între ambele state a fost semnat un acord de cooperare în domeniul turismului. În temeiul acestuia, am inițiat consultări cu partea bulgară pentru organizarea ședinței grupului de lucru în domeniul turismului, anume pentru a discuta realizarea proiectelor comune în domeniul turismului și conectării Republicii Moldova la proiectele comune în turism pe care le are Bulgaria cu România.

Bulgaria are o atitudine deosebită față de raionul Taraclia din Moldova și locuitorii săi. Cu cine interacționați pentru a menține aceste relații?

Relațiile dintre etnicii bulgari din sudul țării noastre și în primul rînd cu cei care locuiesc compact în raionul Taraclia sînt prioritare pentru autoritățile de la Sofia. Este un lucru firesc. Din aceste considerente autoritățile centrale bulgare se axează pe implementarea diferitor proiecte în aceste localități din Republica Moldova. Pe parcursul ultimilor ani au fost inițiate și implementate zeci de proiecte, care vizează studierea și dezvoltarea limbii și culturii bulgare. sînt realizate proiecte ce țin de educație cum ar fi computerizarea școlilor din raionul Taraclia, în valoare de 140 mii euro, de care au beneficiat 19 școli.

Cu susținerea financiară a Bulgariei, în ultimii ani au fost inițiate și implementate o serie de proiecte de infrastructură și sociale. În acest context, menționăm că partea bulgară a manifestat interesul de a implementa în țara noastră proiecte social-economice în raionul Taraclia, în valoare de 716 mii de euro.

Pentru demararea și implementarea proiectelor enunțate mai sus au fost purtate discuții cu autoritățile centrale bulgare din cadrul ministerului bulgar de externe, executivului de la Sofia, instituției prezidențiale și legislativului bulgar. Deci, avem o bună interacțiune cu toate instituțiile centrale bulgar și un dialog în beneficiul ambelor state.

Există o diasporă moldovenească, o comunitate moldovenească în Bulgaria? Sau vreo asociație a studenților din Moldova? Mențineți relațiile cu ei?

Conaționalii noștri sînt reuniți în asociația „Plai natal” (Роден край). Aceasta nu este atît de numeroasă precum sînt asociațiile din Italia, Franța, Spania etc., deoarece însuși numărul cetățenilor noștri aflați în Bulgaria este foarte mic. Desigur în activitățile acesteia participă și studenții originari din Republica Moldova. Conform ultimelor date ale Ministerului Educației al Republicii Bulgaria pe teritoriul acestei țări își fac studiile circa 400 de studenți, care în majoritatea cazurilor sînt din raioanele de sud ale Republicii Moldova.

Diaspora moldovenească din Bulgaria sărbătorește Ziua Independenței RM

Referindu-mă la activitatea asociației aș menționa, că în pofida faptului că nu este numeroasă, este receptivă la toate activitățile organizate de Ambasadă. Desigur, pandemia și-a lăsat amprentele, or numărul membrilor a scăzut, studenții au trecut la sistemul de învățămînt de la distanță.

Cu ce probleme se confruntă de cele mai multe ori compatrioții noștri din Bulgaria și cum reușiți să le rezolvați?

Cetățenii Republicii Moldova care decid de a se stabili cu traiul în Republica Bulgaria, indiferent de motiv, nu au sesizat careva dificultăți sistematice. Important e să cunoască că în astfel de cazuri au nevoie de o viză de lungă ședere, care pot să o perfecteze la Ambasada Republicii Bulgaria din Republica Moldova. Fiind în Bulgaria, conaționalii noștri rapid se integrează în societate și sînt apreciați pentru deschiderea și calitatea prestațiilor realizate în toate domeniile. Aș dori să reamintesc că țara noastră are semnate toate tratatele bilaterale cu Bulgaria care mai mult sau mai puțin soluționează problemele care pot apărea. Mai mult ca atît, Bulgaria recunoaște și face conversiunea permiselor de conducere eliberate de autoritățile moldovenești fără necesitatea ca cetățenii noștri să fie supuși unui examen suplimentar.

Referitor la cetățenii care vin în Bulgaria în scop de turism, aș recomanda să fie mai prudenți cu documentele, or cele mai frecvente cazuri cînd se apelează la Ambasadă este pierderea pașaportului. La fel, în condițiile pandemiei să se documenteze cu privire la condițiile de intrare și ședere. Aceste informații pot fi puse la dispoziție de către Ambasadă sau pot fi consultate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene la rubrica „Alerte de călătorie”.

Dacă, așa cum am menționat deja, Bulgaria ne este bine cunoscută, atunci Albania și Macedonia de Nord, unde, de asemenea, reprezentați interesele țării noastre, sînt în multe privințe "terra incognita". În ce domenii se intersectează interesele moldo-albaneze?

Una din temele principale în dialogul moldo-albanez este reforma justiției în Republica Moldova. Autoritățile moldovenești sînt interesate în experiența Albaniei în reforma justiției. De asemenea, autoritățile de la Tirana sînt dispuse să asiste autoritățile noastre în reforma justiției reieșind din propria experiență în parcursul de integrare europeană. Altă temă de interes în dialogul moldo-albanez este cooperarea economică, schimburile comerciale dintre Moldova și Albania fiind în permanentă creștere. În anul 2021, în premieră, volumul schimburilor comerciale a constituit peste 1 milion dolari SUA grație creșterii semnificative a exportului produselor moldovenești în Albania.

La moment sîntem în dialog pentru dinamizarea cooperării interparlamentare la nivel de președinți și grupuri de prietenie din legislativele ambelor state. La fel, purtăm discuții pentru demararea negocierilor pe marginea unui acord în domeniul securității sociale. La o etapă mai avansată sîntem cu întocmirea unei înțelegeri/declarații privind recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere. Există interes din partea albaneză de a fi dezvoltate contactele între instituțiile de învățămînt din ambele state și în acest proces sîntem implicați plenar.

Se planifică deschiderea unui consulat onorific în Albania?

sîntem în proces de identificare a unui consul onorific în Albania. Acest proces nu este unul ușor deoarece există anumite cerințe față de potențialii candidați. Sperăm ca în viitorul apropiat să reușim să identificăm o candidatură potrivită.

Dar ce legături avem cu Macedonia de Nord?

Cu Macedonia de Nord de asemenea avem legături economice strînse. Volumul schimburilor comerciale cu Macedonia de Nord au înregistrat în 2021 cca 8,5 milioane dolari SUA. De remarcat este faptul că exporturile de produse moldovenești în Macedonia în anul precedent s-au dublat: cca 3 milioane dolari SUA în 2021 în comparație cu 1,5 milioane dolari SUA în anul 2020. Tot pe dimensiunea economică, este dialog dintre ministerele de economie ale ambelor state în vederea creării Comisiei mixte de colaborare economică, precum și încheierii unui acord bilateral privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

În cazul cadrului juridic bilateral, comunic că purtăm discuții pentru încheierea unui memorandum de cooperare dintre ministerele muncii ale ambelor state și inițierea negocierilor pe marginea unui acord în domeniul securității sociale.

Compatrioții noștri care au vizitat Albania menționează că în ultimii ani acolo a avut loc o dezvoltare fără precedent în domeniul turismului, construcțiilor și industriei. Cum credeți, care ar fi motivul acestei dezvoltări? Ce a ajutat țara, considerată cea mai săracă din Europa, să facă un astfel de salt înainte?

La drept vorbind, la fel şi eu am fost impresionat cum a evoluat această țară. După 20 de ani de la prima mea vizită în Albania, acum ea este de nerecunoscută. Am rămas plăcut surprins de evoluțiile pozitive. Toate aceste realizări au fost posibile datorită implementării unei politicii interne și externe de integrare europeană.

Albania este stat membru NATO și urmează să înceapă negocierile de aderare UE, acest fapt a generat un flux de investiții străine. Aș plasa pe prim plan reformele realizate în domeniul justiției și combaterea corupției în primul rînd în cadrul instituțiilor de drept. Toate aceste elemente, plus voința poporului de a schimba lucrurile spre bine au transformat țara. Putem menționa și aportul diasporei albaneze ca un factor ce a contribuit la dezvoltarea țării. Mulți albanezi care anterior au locuit în țări precum Italia, Germania, Elveția au revenit în Albania și au deschis propriile afaceri, fapt ce a dat un impuls pozitiv pentru dezvoltarea europeană a țării.

Ce sfaturi ați putea oferi concetățenilor noștri care au hotărît să viziteze Albania sau Macedonia de Nord?

Atît Republica Albania, cît și Republica Macedonia de Nord sînt țări frumoase, cu locuri care merită a fi vizitate. Cu aceste țări avem regim liber de călătorii reciproce. Unicul impediment ar fi situația pandemică, care permanent este în schimbare. Din aceste considerente aș recomanda cetățenilor noștri să se informeze din timp despre condițiile de intrare în ambele state, să aibă documentele de călătorie valabile, precum și asigurare medicală. Ambasada Republicii Moldova la Sofia este disponibilă să ofere orice informație necesară în acest sens.

Ce vă lipsește cel mai mult fiind departe de Patrie?

Sincer? Părinții, copiii și prietenii.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?