Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ambasadorul Iranului în RM: Deși țara dvs. este considerată mică, potențialul său semnificativ face Moldova atractivă pentru cooperare

9 feb. 2022,, 10:00 (reactualizat 9 feb. 2022,, 20:30)   Interviuri
9343 0

Acum, cînd se formează o nouă ordine mondială, unele țări încep să capete o importanță deosebită și de poziția lor depinde în mare măsură cum va fi această nouă ordine globală. O astfel de țară este și Republica Islamică Iran. Ambasadorul acestei țări în Republica Moldova, dl Manouchehr Moradi a acceptat să răspundă la întrebările portalului de știri Noi.md.

Excelența voastră, în acest an, pe 11 mai, se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Iran și Republica Moldova. Cum apreciați această perioadă de treizeci de ani? Sînt planificate evenimente comune moldo-iraniene cu această ocazie?

După declararea independenței Republicii Moldova față de URSS, Republica Islamică Iran a devenit una dintre primele țări care a recunoscut independența Republicii Moldova. Prima vizită oficială a reprezentanților conducerii Republicii Moldova în Republica Islamică Iran a fost vizita prim-ministrului de atunci al Republicii Moldova, Andrei Sangheli. Această vizită a avut loc la invitația regretatului vicepreședinte al Iranului, Hassan Habibi, și astfel au început să se dezvolte relațiile oficiale dintre Republica Islamică Iran și Republica Moldova.

De atunci, în ciuda potențialului foarte semnificativ de cooperare între cele două țări, a avut loc doar o singură ședință a Comisiei Mixte Interguvernamentale pentru Cooperare Economică, în urma căreia au fost semnate 13 documente de cooperare. Sper că în viitorul apropiat vom putea organiza a doua reuniune a Comisiei Mixte Interguvernamentale pentru Cooperare Economică dintre cele două țări pentru a crește nivelul de cooperare bilaterală. Pînă în prezent, s-au întreprins măsuri de actualizare a documentelor bilaterale și sper că acest proces în viitor va fi un bun vestitor al unei mari cooperări între țările noastre. Economiile Republicii Islamice Iran și Republicii Moldova se completează reciproc și, fără îndoială, cooperarea bilaterală în diverse domenii va fi în interesul ambelor țări.

După cum ați menționat, pe 11 mai 2022 este aniversarea stabilirii relațiilor diplomatice dintre Republica Islamică Iran și Republica Moldova. În acest sens, avem pe agendă planificate evenimente dedicate acestei date, în cooperare cu conducerea Republicii Moldova.


Revoluția, cîștigată în perioada 10-11 februarie 1979, a răsturnat regimul monarhic al lui Mohammad Reza Pahlavi, care, după cum se știe, a condus țara aspru și despotic. La 1 aprilie 1979, Iranul a fost proclamat oficial republică islamică. Care este, în opinia dumneavoastră, semnificația istorică a acestei revoluții?

Potrivit multor experți politici ai lumii, Revoluția Islamică din 1979 din Iran nu are analogi în istoria evenimentelor și proceselor politice din lume. Revoluția Islamică din Iran este o mișcare populară în masă sub o conducere extraordinară, cu scopul de a se opune marii influențe americane în Iran. Înainte de această revoluție cu adevărat populară, Iranul se afla mereu în sfera de influență a forțelor externe care răspîndeau această influență atît din Vest, cît și din Est, iar Statele Unite atunci, în comparație cu acele puteri care țineau anterior Iranul în sfera lor de influență, și-au consolidat și mai mult influența asupra tuturor sferelor politicii și economiei Iranului.

Statele Unite ale Americii în 1953 au efectuat o lovitură de stat, au răsturnat guvernul popular condus de M.Mosaddegh și au sprijinit regimul șahului despotic. Revoluția din 1979 din Iran a fost o luptă împotriva despotismului intern și a politicii externă de colonizare. Această revoluție, într-adevăr, a asigurat independența Iranului. Una dintre principalele sloganuri ale Revoluției Islamice a fost: "Nici Occidentul, nici Orientul, ci Republica Islamică". Acest principiu este, de asemenea, principala prioritate a politicii externe a Republicii Islamice Iran. În Iran, Revoluția Islamică a contribuit, de asemenea, la realizări enorme ale poporului iranian în multe domenii, inclusiv în diverse industrii, știință etc.

După Revoluția Islamică, Iranul s-a retras din blocul agresiv SENTO, a anulat acordul iraniano-american din 1959 și s-a alăturat Mișcării de Nealiniere. De atunci a trecut mult timp. Credeți că Iranul a reușit să influențeze, la nivel internațional, situația geopolitică globală și ce fapte pozitive ați putea menționa?

După cum am spus, după Revoluția Islamică din Iran, țara și-a schimbat calea de la dependența față de marile puterile la independență și această mișcare i-a schimbat total direcția. Retragerea Republicii Islamice Iran din alianțele militare dependente de Occident ar trebui, de asemenea, luată în considerare în acest cadru. O abordare independentă și continuarea politicii "Nici Occidentului, nici Orientul, ci Republica Islamică", de asemenea, a devenit o prioritate a politicii externe a Republicii Islamice Iran, iar poporul a devenit stăpînul sorții sale.

Energia generată de Revoluția Islamică și atractivitatea ei pentru popoarele din regiune, pe de o parte, precum și nemulțumirea popoarelor musulmane din regiunea Orientului Mijlociu față de implicarea distructivă a marilor puteri din Orientul Mijlociu au contribuit la întărirea poziției geopolitice a Iranului în Asia de Vest. În prezent, nicio problemă din această regiune nu poate fi rezolvată fără a lua în considerare rolul și interesele Iranului.

Toată lumea știe că ayatolahul R. Khomeini este o mare figură istorică. Spuneți-ne despre această persoană, care a fost și lider religios al șiismului, și o figură politică majoră, marele conducător al Iranului.

Imam Khomeini (Fie cu El mila lui Allah!) nu a fost doar un lider politic. El a fost și un filozof musulman, gînditor, legiuitor, moralist, mentor moral, poet. El cunoștea situația politică internă și internațională din acea perioadă.

Structura de stat a Republicii Islamice Iran și Constituția țării au fost, de asemenea, create în baza Islamului, a opiniilor politice și a conceptului juridic al imamului Khomeini (Fie cu El mila lui Allah!), iar acest dispozitiv a fost prezentat lumii datorită voinței poporului. Musulmanii lumii sînt profund interesați de personalitatea și ideile politice ale imamului Khomeini (Fie cu El mila lui Allah!). Peste zece milioane de persoane au participat la ceremonia funerară a imamului Khomeini, liderul Republicii Islamice Iran. Aceasta este una dintre cele mai masive procesiuni funerare din istoria lumii. De asemenea, în fiecare an, pe lîngă poporul iranian, în multe țări musulmane, cu ocazia aniversării morții Imamului Khomeini figuri politice și religioase participă la evenimente dedicate memoriei sale.

Domnia sa imam Khomeini (Fie cu El mila lui Allah!) a dus un stil de viață modest, ascetic și a avut curaj politic fără precedent. El, datorită ideilor și credințelor sale, a răsturnat regimul care era protejatul celor mai puternice puteri mondiale și a stabilit un guvern al poporului bazat pe credințe religioase. Personalitatea și ideile imamului Khomeini (Fie cu El mila lui Allah!), precum și trăsăturile distinctive precum curajul și capacitatea de a exercita conducerea politică, au contribuit la faptul că a devenit o mare personalitate de nivel mondial.

Recent, Ambasadorul Iranului în Afganistan, Bahador Aminyan, a declarat că Teheranul oficial nu va recunoaște autoritățile actuale ale Afganistanului, reprezentate de mișcarea talibanilor pînă la crearea unui guvern incluziv. El a menționat că într-o țară multinațională, guvernul nu poate fi creat doar din reprezentanți ai unui singur grup etnic. Care este opinia Dvs. cu privire la perspectivele relațiilor iraniano-afgane și evaluarea Dvs. cu privire la politica talibanilor față de alte grupuri etnice și religioase ale populației Afganistanului?

Ceea ce s-a întîmplat în Afganistan în ultimele luni este o tragedie și o înfrîngere rușinoasă clară a politicii agresive a Statelor Unite. Statul care a capturat Afganistanul acum 20 de ani sub sloganul luptei împotriva terorismului, în ciuda pierderilor grele și a cheltuielilor uriașe, a cedat această țară în mîinile unei grupări de dragul luptei cu care americanii au invadat Afganistanul cu 20 de ani în urmă. Eu consider că condițiile în care s-a pomenit Afganistanul reprezintă o lecție pentru țările care au încredere în Statele Unite și care pun toate interesele lor politice și militare la dispoziția SUA. Statele Unite ale Americii au confirmat că, în afară de propriile interese, ele nu atrag atenție la interesele nici unei alte țări. Afganistanul de astăzi este rezultatul a 20 de ani de agresiune și ocupație americană.

Republica Islamică Iran, ca vecin al Afganistanului, a simțit întotdeauna impactul evenimentelor din această țară. Afganistanul de astăzi, din cauza ocupației îndelungate, se confruntă cu greutăți semnificative. Grupul care guvernează astăzi Afganistanul este ilegitim și nu are recunoaștere internațională. Republica Islamică Iran nu poate fi indiferentă față de frații și surorile sale afgane și, de aceea, pe parcursul ultimelor luni am primit zeci de mii de cetățeni afgani, fiind ghidați de principiile islamice și umaniste. Sper că actuala conducere a Afganistanului va lua măsuri pentru a normaliza situația din țară și va fi format un guvern incluziv cu participarea tuturor partidelor și grupurilor din această țară. După cum știți, societatea afgană este formată din diferite naționalități și grupuri etnice și, prin urmare, formarea unui guvern incluziv, cu participarea tuturor grupurilor, fără influențe exterioare, este o problemă foarte importantă.

Iranul este un stat antic, una dintre originile civilizației umane. Imperiile Ahemenid, Sasanid și Parția antică au fost cele mai mari state din Est. Ce activități desfășoară astăzi lumea științifică iraniană privind studierea de către istorici, arheologi a acestui patrimoniu și păstrarea lui?

Conform surselor istorice și inscripțiilor antice, în timpul erei Ahemenide și în perioadele ulterioare, teritoriul Iranului era foarte extins, iar Iranul era unul dintre cele două mari imperii mondiale. Ne-am mîndrit întotdeauna și ne mîndrim cu istoria și civilizația țării noastre, pentru că a adus o contribuție demnă la formarea culturii și civilizației mondiale. Conform datelor științifice și a monumentelor istorice care au ajuns pînă în zilele noastre, locuitorii Iranului au fost printre primele societăți din lume, care au creat primele orașe din lume în urmă cu aproximativ 5.500 de ani. Iranienii în perioada cuprinsă între 700 î.HR. și 651 d.Hr. au creat o serie de state mari, care erau conduse de dinastii care se succedau.

Un număr semnificativ de monumente istorice și culturale se află în diferite orașe iraniene, iar în diferite complexe culturale au loc săpături arheologice intensive. Datorită eforturilor Iranului, majoritatea monumentelor antice ale țării sînt incluse în Registrul patrimoniului mondial. În plus, Ministerul Turismului și Patrimoniului Cultural îndeplinește funcția de protejare a patrimoniului cultural și istoric al țării.

În Iran, înainte de islam exista o religie antică - zoroastrianism. Aceasta a fost și religia cărții. Cartea a fost Avesta. Primele ei șaptesprezece Ghat-uri (cîntece-poezii) au fost create de profetul zoroastrianismului Zarathustra și, pentru prima dată în istorie, apare în ele ideea unicului zeu Ahura Mazda și a Duhului Sfînt (Spenta-Mainyu). Care este situația actuală a zoroastrienilor din Iran și dacă există centre științifice care studiază această moștenire spirituală?

Zoroastrienii sînt o parte integrantă a poporului și societății iraniene și, conform Constituției, drepturile lor religioase și sociale, precum și drepturile adepților altor religii Divine sînt respectate. În plus, sînt protejate locurile de pelerinaj venerate de zoroastrieni, altarele și templele, care se află în principal în orașul Yazd din partea centrală a Iranului. Ei au propriile obiceiuri și tradiții și sînt liberi să se ocupe cu treburile lor religioase. Ei au și propriul lor reprezentant printre deputații Parlamentului Iranian. În principiu, adepții religiilor non-musulmane, adică. creștinii, evreii și zoroastrienii se bucură de aceleași drepturi politice și sociale ca și musulmanii. Toți sînt liberi să-și practice cultele religioase și au reprezentanții lor în Parlamentul Iranian, al cărui număr este proporțional cu numărul comunităților lor religioase.

Marea cultură a Iranului Islamic, ai cărei reprezentanți erau figuri precum Rudaki, Unsuri, Saadi Shirazi, Firdousi, Omar Khayyam, au adus o contribuție uriașă la tezaurul spiritual și cultural al lumii. Într-adevăr, ea a influențat întreaga lume și întreaga civilizație umană, procesul, formarea și spiritualitatea sa istorică. Cum vedeți perspectivele culturii iraniene moderne în acest dialog al culturilor și în ce măsură spiritualitatea iraniană și persană poate avea un impact asupra lumii moderne de astăzi, asupra aspectului civilizației umane?

Cultura oricărei țări este influențată de factori istorici, civilizatori, dar este determinată și de identitatea națională. De asemenea, elemente importante ale culturii sînt și personalitățile culturale remarcabile și monumentele istorice. Iranul, din punctul de vedere al ambelor aspecte, are o cultură foarte bogată. Diferite elemente ale culturii iraniene, care s-au răspîndit mult în afara granițelor actuale ale țării, au avut un impact asupra altor popoare ale lumii. Limba persană și dialectele sale, sărbătorile populare, de exemplu, Novruz și noaptea Yalda (sărbătorită în ziua solstițiului de iarnă), cronologia conform calendarului solar iranian, filosofia, obiceiurile și tradițiile religioase, arta iraniană, literatura, în special, poezia persană, arhitectura iraniană, bucătăria națională, cultura locală a popoarelor din Iran, muzica tradițională iraniană - sînt principalele elemente ale culturii iraniene în lumea modernă. Iranul a influențat foarte mult culturile și popoarele lumii, în regiuni și țări precum Italia, Macedonia și Grecia, Rusia, Europa de Est, Asia Centrală, Peninsula Arabică, Asia de Sud-Est, subcontinentul Indian și Asia de Est, iar cultura iraniană a avut un impact semnificativ asupra civilizației umane prin artă, arhitectură, poezie, știință, tehnologie, medicină, filozofie și inginerie.

În calitate de Ambasador, aveți multe întrevederi cu reprezentanții Republicii Moldova. Cu care dintre politicienii moldoveni, persoanele publice și personalitățile culturale aveți relații deosebit de strînse și prietenoase?

Din fericire, în pofida schimbărilor repetate din Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova din ultimii trei ani, s-au dezvoltat relații bune între ambasada Iranului și conducerea Republicii Moldova. Din cauza restricțiilor existente privind călătoriile în Republica Moldova, din cauza răspîndirii coronavirusului, am monitorizat multe probleme ale legăturilor bilaterale prin intermediul spațiului virtual. În cadrul unei întrevederi recente online cu Președintele Republicii Moldova, șeful statului moldovean a numit relațiile cu Iranul drept prietenoase și a salutat extinderea și creșterea nivelului relațiilor bilaterale.

De asemenea, am avut relații bune cu fostul ambasador al Republicii Moldova în Ucraina și am menținut contacte și cu fostul ambasador al Republicii Moldova în Iran. În plus, menținem în permanență legătura cu conducerea Camerei de Comerț și Industrie și cu o serie de instituții de stat ale Republicii Moldova. Sper că contactele bilaterale și cooperarea vor crea condiții pentru extinderea în continuare a relațiilor dintre cele două țări.

Ce impresie aveați despre Moldova la începutul aflării Dvs. aici și cît de mult s-a schimbat ea?

Pînă acum am vizitat frumoasa țară Moldova de două ori. În timpul celei de-a doua vizite, am observat transformări semnificative în orașul Chișinău, realizate cu scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor din Moldova. Moldova este o țară minunată, cu un potențial imens în regiunea Europei de Sud-Est. Deși din punct de vedere al teritoriului, țara dvs. este considerată o țară mică, cu toate acestea, potențialul semnificativ, în special în sectorul agricol, face ca Moldova să fie atractivă pentru cooperarea cu țările străine. Avînd în vedere acest lucru, Republica Islamică Iran și-a declarat întotdeauna disponibilitatea de a dezvolta relații reciproce și de a extinde cooperarea economică. Sper că în cadrul următoarei noastre vizite în Moldova, cu ajutorul conducerii țării dumneavoastră, vom putea da un nou impuls relațiilor bilaterale.

Moldova este o țară mică, dar moldovenii sînt un popor foarte spiritual. De fapt, sîntem cu toții tradiționaliști, mulți sînt foarte religioși. Iranul este o țară antică mare, islamul este o religie antică. Această spiritualitate și religiozitate ne apropie mult mai mult. Știm că, în ciuda distanței care ne separă, țările noastre au avut legături comerciale și culturale. Nu degeaba a existat o zicală în Persia medievală: "Nu este nimic mai frumos decît un tînăr persan pe un armăsar moldovenesc". Ce perspective ale cooperării moldo-iraniene ați putea menționa în acest sens? Căci ar putea fi creată o societate de prietenie și un centru cultural iranian în Moldova și multe altele. Acest lucru ar prezenta interes poporului nostru.

Acest vechi proverb își are rădăcinile în Evul Mediu, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare în Moldova și a dinastiei Ak-Koyunlu (1423-1478) în Iran. În această perioadă, a existat o cooperare foarte bună între conducătorii de atunci ai Iranului și Moldovei. Datorită interesului iranienilor pentru caii frumoși, a și apărut acest proverb, care a fost înregistrat pentru prima dată de Dimitrie Cantemir, care a fost, de asemenea, un om de știință și orientalist remarcabil. Acest proverb mărturisește legăturile istorice îndelungate dintre Iran și popoarele stabilite geografic pe teritoriul Moldovei moderne. Din fericire, acest proces istoric continuă și în zilele noastre, iar relațiile dintre Republica Islamică Iran și Republica Moldova se dezvoltă la un nivel care merită apreciere.

Văd perspective foarte pozitive ale cooperării bilaterale în sfera economică, politică și culturală. Recent s-a decis ca fotbalistul iranian Armin Sobhani să joace în clubul de fotbal "Spartanii" din Republica Moldova. Sper că acest jucător iranian va juca extraordinar în Liga Moldovei și, ca și alți iranieni de succes din întreaga lume, va deveni un bun reprezentant al poporului iranian.

Înființarea unei societăți a prieteniei, precum și dezvoltarea cooperării culturale se află pe ordinea de zi a ambasadei și sper că în timpul viitoarei noastre vizite în Moldova vom putea ajunge la acorduri bune cu conducerea moldovenească în acest domeniu și pe alte aspecte ale cooperării.

La finalul acestui interviu, profitînd de șansa creată astfel pentru un dialog cu minunatul popor moldovenesc, mă bucur să transmit poporului moldovean salutări calde și prietenoase din partea poporului iranian și vă doresc progres și prosperitate, liniște și pace.

Mulțumesc, Excelență, pentru o discuție interesantă și informativă. Pace și prosperitate poporului iranian și patriei Voastre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?