Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ambasadorul Chinei în Moldova: China a fost prima țară care i-a întins Moldovei o mână de ajutor în timpul pandemiei

1 feb. 2021,, 18:10   Interviuri
6548 3

La 30 ianuarie, 2021 s-au împlinit 29 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Populară Chineză. În acest context, E.S. Dl. Zhang Yinhong, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Moldova, a răspuns cu amabilitate la întrebările site-ului Noi.md.

Domnule Ambasador, anul trecut a intrat în istorie ca an al pandemiei de coronavirus. China a fost prima țară care a suferit în urma pandemiei, cum este azi atmosfera în China? Cum se descurcă țara Dvs.?

De la izbucnirea pandemiei Covid-19, guvernul chinez a luat cele mai severe măsuri de profilaxie și control asupra bolii, conform principiului „Oameni și viața poporului sunt mai presus de toate”. Întregul popor a participat la acest război fără precedent împotriva virusului, și prin eforturi mari și sacrificii enorme a obținut rezultate strategice în combaterea epidemiei. Fiind o țară mare și responsabilă, China a informat în timp util OMS și alte țări despre focarele epidemiei, a împărtășit tuturor experiența chineză în profilaxia bolii, a oferit ajutoare umanitare la peste 150 țări și organizații internaționale, a susținut și a participat activ în activitatea OMS de identificare a sursei COVID-19, aducând contribuții importante la combaterea antiepidemică internațională.

În prezent, situația epidemiologică din China este stabilă, per ansamblu, iar activitatea economică și viața cotidiană a poporului se restabilește treptat. În a.2020, China a realizat o creștere economică cu 2,3%, iar acest rezultat nu este deloc ușor de obținut în contextul pandemiei. Grație experienței acumulate și măsurilor științifice, recent au fost stinse rapid mici focare apărute în unele raioane. Pe de altă parte, la scară globală situația epidemiologică se agravează încontinuu, au apărut noi tulpini ale virusului, care se împrăștie rapid. Așa că munca noastră de profilaxie este în continuare sub o mare presiune. Nimeni nu trebuie să piardă vigilența până epidemia nu va fi controlată eficient în toată lumea.

Virusul este dușmanul comun al omenirii, destinele tuturor popoarelor sunt strâns legate între ele ca niciodată, și doar împreună putem depăși aceste greutăți. China este fidelă conceptului „comunității umane cu un destin comun” și este gata să lupte cu Covid-19 până la final, împreună cu toate țările și să contribuie pe toate căile la această cauză importantă.


Există multe opinii, chiar și contradictorii, cu privire la necesitatea introducerii unor măsuri restrictive pentru a opri extinderea infecției. Ce spune experiența Chinei despre aceasta?

Noi trebuie să abordăm epidemia Сovid -19 într-un mod științific și responsabil. China a luat și va lua în continuare cele mai severe măsuri de profilaxie și control, iar aceste măsuri s-au dovedit a fi foarte necesare, la timp și eficiente, cu înțelegerea și sprijinul comun al oamenilor. Toate acțiunile noastre au un scop preventiv, într-o luptă împotriva timpului, pentru a controla maxim extinderea epidemiei și a minimiza pierderile de vieți omenești, înainte să apară vaccinuri mature și medicamente eficiente. Pe de altă parte, fiecare țară are propria situație reală și culturi diferite, iar măsurile pe care le-au luat, de asemenea, diferă. Noi trebuie să învățăm unul de la altul experiența pozitivă, și reieșind din realitățile proprii să elaborăm măsuri practice și eficiente de profilaxie și control, pentru a asigura siguranța vieții și sănătatea oamenilor.

Ca diplomat, Dvs. ați avut de susținut un test dificil – să fiți ambasadorul Republicii Populare Chineze anume în perioada pandemiei. Cum a activat ambasada în această perioadă? Ce experiență nouă ați acumulat?

Anul 2020 s-a dovedit a fi foarte dificil pentru ambasada noastră. Pe de o parte, suntem nevoiți să ne protejăm de pandemie, pe de alta, nu puteam lăsa la o parte activitatea noastră. În pofida situației epidemiologice grave, toți diplomații au continuat să-și exercite funcțiile, au demonstrat spirit de echipă și devotament cauzei comune. Cu această ocazie, vreau să le mulțumesc pentru efort și devotament. Epidemia ne-a provocat multe incomodități în menținerea relațiilor externe, dar noi păstrăm în continuare legătura cu prietenii noștri moldoveni, de obicei în formatul conferințelor video, ceea ce ne-a permis să comunicăm activ cu partenerii din raioane îndepărtate și orașe din afara Chișinăului, și să le auzim opiniile și propunerile privind colaborarea moldo-chineză. Eu cred că noi și după pandemie trebuie să folosim această metodă eficientă. În perioada pandemiei muncim mult pentru a asigura, în continuare, dezvoltarea colaborării noastre bilaterale. Diplomații ambasadei țin legătura cu colegii din China și au reușit să organizeze și să aducă în Moldova 6 loturi de ajutoare umanitare cu mijloace antiepidemice. Astfel, China a fost prima țară care i-a întins Moldovei o mână de ajutor în timpul pandemiei. În toată această perioadă expedierile poștale și coletele din China în Moldova au fost o dată stopate, din lipsa capacităților de transportare, ceea ce a creat incomodități populației din Moldova. Ambasada noastră și-a coordonat activ acțiunile cu serviciile poștale din ambele țări, iar în cele din urmă, a reușit să soluționeze această problemă actuală spre binele poporului moldovenesc.

Anterior, presa internațională a scris pe larg despre experiența de creare a sistemului de creditare socială, care se desfășura în mai multe provincii din China. Cum s-a finalizat această experiență și va fi oare ea aplicată pe întregul teritoriu al țării?

În prezent China perfecționează tot mai mult sistemul de creditare socială, este o necesitate reală în dezvoltarea continuă a economiei de piață în China, care contribuie la consolidarea sistemului de drept al țării, la sporirea eficienței de administrare a societății și la îmbunătățirea mediului de afaceri.

În cadrul acestui sistem, în țară a început aplicarea "Codului unic de creditare socială", acest cod de 18 cifre este eliberat fiecărei persoane juridice ca un fel de ”buletin de identitate” recunoscut de toate instituțiile din țară, ajută agenților economici să-și organizeze mai eficient activitatea pe întregul teritoriu al Chinei. A fost creată o platformă națională a datelor creditare, cu ajutorul căreia instituțiile competente pot căuta și verifica online datele necesare despre persoana juridică. Aceasta simplifică mult procedurile de înregistrare a afacerilor și economisește timp. Sistemul de creditare socială are un rol important și în sfera serviciilor financiare. Agenților economici și persoanelor fizice care au un rating înalt de creditare li se oferă condiții și mai avantajoase de creditare, astfel contribuind la dezvoltarea businessului mic și mijlociu.

Sistemul de creditare socială este un proiect sistemic, mai avem mult de lucru pentru îmbunătățirea și îmbogățirea lui. Noi sprijinim toate provinciile și orașele în tendința lor de a elabora idei și metode noi de îmbunătățire continuă a acestui sistem și de sporire a eficienței administrării societății noastre.

În ultimii ani China a obținut rezultate frumoase în eradicarea sărăciei. Ne puteți relata despre situația și experiența acumulată în acest domeniu?

Guvernul chinez acordă o atenție sporită eradicării sărăciei și reducerii ei la scară largă. În ultimii 70 de ani China a izbăvit de sărăcie 850 milioane de oameni și și-a adus aportul la cauza internațională de eradicare a sărăciei. Mai ales după Cel de-al 18 Congresul Național al Partidului Comunist Chinez, care a pus în fața guvernului, ca sarcină prioritară, eradicarea sărăciei. După opt ani de muncă asiduă, noi am reușit să îndeplinim în timp util această mare sarcină și în conformitate cu standardele actuale de stabilire a limitelor sărăciei toți locuitorii săraci din satele chineze au scăpat de sărăcie, este vorba despre circa 100 milioane de oameni. Acest rezultat a atras atenția multor țări și este apreciat în toată lumea.

În ultimii ani, concepția Chinei de reducere a sărăciei la scară largă este actualizată și dezvoltată mereu, sistemele și mecanismele relevante se perfecționează încontinuu, astfel găsind calea potrivită de combatere a sărăciei reieșind din realitățile țării noastre. Noi am clasificat raioanele sărace reieșind din particularitățile lor și, respectiv, am elaborat științific foaia de parcurs pentru a acorda populației nevoiașe ajutor concret și a lua măsuri exacte de lichidare a sărăciei. În China există un proverb :„ Dă-i unui sărac un pește și el va fi sătul o zi, învață-l să prindă pește și el va fi sătul o viață ”. În practica noastră, noi nu „împrăștiem bani” orbește în raioanele sărace, ci încercăm să creăm un mecanism de lungă durată pentru a stimula dezvoltarea economică și a reduce sărăcia, spre exemplu - le oferim mai multe resurse educaționale pentru a spori calificarea oamenilor, propunem raioanelor mai multe proiecte în diverse ramuri reieșind din particularitățile locului, le propunem mai multe politici avantajoase și astfel le ajutăm să-și sporească „capacitățile hematogene”.

China este numită cea mai puternică economie din lume. SUA, obișnuite să fie lider mondial, percepe China ca pe un adversar. Poate oare fi schimbată această confruntare, este oare posibilă coexistența pașnică a tuturor centrelor mondiale de forță, sau lumea este condamnată la o veșnică confruntare?

În prezent, relațiile chinezo-americane se află într-o dilemă fără precedent. Motivul fundamental este că Statele Unite nu pot vedea corect și obiectiv dezvoltarea Chinei, nu pot face față realității de creștere a Chinei și o consideră drept „cea mai mare amenințare”. Dacă cunoașteți istoria și cultura chineză, veți ști, că asemenea îngrijorări sunt absolut inutile. Din cele mai vechi timpuri, chinezii au subliniat întotdeauna, că cele mai importante valori sunt pacea și armonia, și nu își asigură niciodată propria dezvoltare prin prejudicierea intereselor celorlalți. Desigur, recunoaștem că există o concurență între țări, dar ea trebuie să se bazeze pe respectarea principiilor morale de bază și trebuie să se îmbunătățească prin propriile eforturi, nu să împiedice dezvoltarea altora prin toate mijloacele.

Oamenii din întreagă lume, indiferent de naționalități, vor să ducă o viață cât mai bună, așa doresc și americanii, și moldovenii, și chinezii. Lumea este atât de mare, iar înțelepciunea umană este complet suficientă. Avem capacitatea să extindem interesele comune prin cooperare ca să împărtășim roadele dezvoltării. În calitate de membru permanent al Consiliului de securitate al ONU, SUA ar trebui să-și asume responsabilitatea de a menține pacea și stabilitatea lumii, în loc să submineze interesele și dezvoltarea altor țări, fără limită pentru propriile beneficii sau chiar să aducă comunitatea internațională spre divizare și confruntare.

În prezent, relațiile chinezo-americane se află la o nouă răscruce. Ne așteptăm ca partea americană să rezolve conflictele prin intensificarea dialogurilor și abandonarea hegemonismului,să îmbunătățească încrederea reciprocă pe baza găsirii unor interese comune, pentru a promova reîntoarcerea relațiilor chinezo-americane la normalitate, în beneficiul popoarelor ambelor țări și a întregii lumi.

După ce în a. 2014 a fost semnat acordul de colaborare economică și tehnică cu China, inclusiv în cadrul ”Centurii economice a Drumului mătăsii”, Chișinăul a declarat în repetate rânduri că este foarte interesat de inițiativa „O centură, Un drum”, deoarece ea deschide perspective frumoase pentru Moldova. Dar pentru aceasta Moldova trebuie să mai facă multe lucruri. Ce a reușit țara noastră să facă la etapa inițială, pentru ca foaia de parcurs să fie eficientă și pentru mărfurile chineze în Europa, și pentru cele europene în China?

Inițiativa „ O Centură, Un Drum” își propune să aprofundeze cooperarea reciproc avantajoasă între țări, să conlucreze pentru a face față provocărilor de dezvoltare și să realizeze prosperitatea comună. De la lansarea sa, această inițiativă a fost înalt apreciată de comunitatea internațională și a obținut rezultate fructuoase, ceea ce demonstrează că această inițiativă are o vitalitate puternică și un viitor strălucit și a adus interese tangibile țărilor pe traseul „ O Centură, Un Drum” .

Fiind partener și prieten, China salută participarea activă a Republicii Moldova la construirea comună a inițiativei „O Centură, Un Drum” și este dispusă să împărtășească cu partea moldovenească oportunități de creștere și rezultate de dezvoltare. Observăm faptul, că Moldova are un avantaj geografic unic și că s-a angajat să joace rolul unui „ pod” care leagă cele două piețe majore din Est și Vest. În ultimi ani, China și Moldova au intensificat coordonarea strategiei de dezvoltare și au promovat în mod activ negocierea acordului de liber schimb între cele două țări. China are o piața imensă, o populație de 1,4 miliarde, inclusiv 400 milioane grupuri cu venituri medii. La moment, economia chineză a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare. Sunt convins că, o dată cu deschiderea mai departe către exterior, China preconizează să importe și mai multe produse. Dacă Acordul de liber schimb poate fi semnat de China și Moldova la o dată timpurie, cu siguranță va aduce mai multe oportunități companiilor moldovenești care vor explora piața chineză.

Ce proiecte sunt analizate deja în cadrul acestei inițiative? Poate în Moldova, ca și în alte țări, există sau se preconizează crearea unei organizații, asociații sau grup de susținere BRI?

În ultimii ani, colaborările între China și Moldova s-au aprofundat în diferite domenii. China a ajutat Moldova la o serie de proiecte, ca de exemplu, construirea sistemului de monitorizare a traficului din orașul Chișinău, procurarea sistemului de inspecție vamală din Aeroportul Internațional Chișinău și Portul Feroviar Ocnița, desfășurarea activităților, în prima și a doua fază, ale Centrului de asistență al medicinii tradiționale chineze în Moldova. Toate aceste proiecte au jucat un rol pozitiv la dezvoltarea economică și socială al Moldovei și au îmbunătățit mediul de trai al oamenilor. În prezent, proiectul de centrală solară 2.8MW din Criuleni și cea de-a treia fază a Centrului de asistență al medicinii tradiționale chineze în Moldova progresează în mod stabil. În ceea ce privește cooperări culturale și schimburi umane, cele două țări acordă studenților 20 de burse guvernamentale pe an, în anul 2018 au semnat acordul de recunoașterea reciprocă a diplomelor de studii superioare, iar partea chineză planifică să mai acorde unilateral părții moldave alte 10 burse guvernamentale .

Mi-am dat seama, că Moldova a acordat o mare importanță atragerii investițiilor străine, și a depus eforturi la îmbunătățirea mediului de afaceri în continuu. Unii prieteni din Moldova au înființat în mod spontan camere de comerț, asociații de prietenie pentru a coordona proiectele din cadrul inițiativei „O Centură, Un Drum”. În prezent, tot mai multe companii chineze au început să acorde atenție pieței moldovenești și au venit să facă cercetări pentru proiectele de investiții în Moldova. Sper ca pe viitor ambele părți să consolideze coordonarea și să promoveze colaborările bilaterale la un nivel și mai înalt.

În cadrul inițiativei „O Centură, Un Drum”, ce proiecte potențiale de investiții în Moldova au atras atenția agenților economici chinezi?

În ultimii ani, Moldova acordă o atenție deosebită dezvoltării infrastructurii, mai ales la construirea drumurilor și a căilor ferate. Din câte știu, foarte multe companii chineze și-au exprimat interesul pentru participarea la aceste proiecte, iar capacitatea Chinei de construcție a infrastructurii este la cel mai înalt nivel mondial, are avantaje evidente cu privire la calitatea și costul proiectelor, inclusiv și perioada de construcție. Sunt sigur că, dacă companiile chineze au șansa să participe la proiecte relevante, ele vor juca un rol pozitiv la modernizarea infrastructurii din Moldova. Am observat că sistemele rurale de apă potabilă și de irigații agricole în Moldova sunt relativ slabe, de exemplu, seceta de anul trecut a adus mari dificultăți privind apa menajeră din zonele rurale și a provocat, de asemenea, pierderi imense agriculturii. De aceea, propun ca ambele părți să ia în considerare consolidarea cooperării în acest domeniu. Se știe că Moldova are un avantaj geografic extraordinar, multe Zone Economice Libere și Parcuri Industriale sunt foarte atractive pentru companiile străine. Partea moldavă poate continua să le facă mai multe prezentări, ca să atragă ochii mai multor companii chineze, asta va ajuta la dezvoltarea economiei Moldovei. Pe de altă parte, cele două părți au, de asemenea, perspective largi de cooperare în domenii ca agricultura, energia nouă și managementul deșeurilor. Sper ca ambele părți să-și deschide orizontul, să consolideze comunicarea și coordonarea, în căutarea activă a unor proiecte adecvate pentru a obține noi rezultate de cooperare în domenii conexe.

Domnule Ambasador, îmi mai permiteți niște întrebări privind relațiile moldo-chineze. Tradițional, între țările noastre există relații bune de prietenie și în sfera economică, și în cea umanitară. COVID 19 a influențat cumva aceste relații?

Pandemia COVID-19 creează într-adevăr anumite obstacole în calea schimburilor și a cooperării internaționale, fapt care a afectat inevitabil relațiile moldo-chineze. În ciuda acestui fapt, dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre China și Moldova nu au tastat butonul ”pauză”, iar relațiile de prietenie dintre cele două popoare au devenit și mai strânse. Poporul moldovenesc a ținut pumnii pentru China și poporul chinez, în cel mai critic moment al luptei Chinei împotriva pandemiei. Liderii moldoveni au trimis mesaje de compasiune liderilor chinezi îndată ce a izbucnit pandemia, iar unele administrații locale, instituții și persoane private au donat materiale de protecție foarte necesare Chinei. De când pandemia s-a răspândit în Moldova, China a ajutat Moldova cu materiale antiepidemice, cu o valoare cumulată de peste 1 milion de dolari SUA, a furnizat pentru Moldova versiunea în limba română a „Manualului de prevenire și control al coronavirusului de tip nou”, precum și alte ghiduri, a organizat împreună cu partea moldovenească videoconferințe cu experți chinezi în prevenirea și controlul epidemiilor. În acest moment dificil, China și Moldova se sprijină și se ajută reciproc, demonstrând pe deplin ce înseamnă „Prietenul la nevoie se cunoaște”.

Într-adevăr, pandemia a redus schimbul de persoane între cele două țări, dar sunt convins că iarna rece a pandemiei va trece în cele din urmă, iar primăvara caldă ne va aștepta. Avem încredere că prin eforturile comune cu prietenii moldoveni, relațiile dintre China și Moldova se vor ridica la o nouă etapă, iar colaborările bilaterale vor obține rezultate și mai fructuoase.

În a. 2019, China trebuia să asigure pentru 125 cetățeni moldoveni studii în domeniul creării și administrării zonelor comerțului liber, a medicinii tradiționale chineze, a producerii și comercializării vinurilor. A avut loc acest stagiu, și care-s rezultatele ?

În ultimii ani, guvernul chinez a oferit prietenilor moldoveni, în cadrul colaborării bilaterale, mai multe proiecte de pregătire a cadrelor, în domeniul administrării, educației, culturii, sănătății, agriculturii, silviculturii și pisciculturii, dezvoltării turismului, infrastructurii etc., care au jucat un rol activ în sporirea calificării specialiștilor din domeniile respective. În timpul aflării lor în China, ei nu numai că au absolvit cursurile speciale, dar și au vizitat diverse raioane ale Chinei, au făcut cunoștință cu experiența dezvoltării orașelor și satelor, au comunicat direct cu experții și colegii chinezi, ceea ce a contribuit la înțelegerea reciprocă dintre oamenii noștri. Pe viitor, vom continua să consolidăm colaborarea cu partea moldovenească în această direcție, vom organiza pentru prietenii noștri mai multe studii în China, facem schimb de experiență pentru a promova împreună dezvoltarea și prosperitatea țărilor noastre.

Moldova a simplificat procedura de eliberare a vizelor moldovenești pentru cetățenii chinezi. Care sunt perspectivele simplificării regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, conform principiului de reciprocitate ?

În ultimii ani, grație regimului simplificat de vize pentru cetățenii chinezi, în Moldova sosesc tot mai mulți chinezi în scopuri turistice sau de afaceri, ceea ce contribuie activ la dezvoltarea economiei turistice a Moldovei și a adus țării mai multe posibilități de a atrage investiții. Ambele părți acordă atenție mare colaborării în vederea simplificării regimului de vize, în prezent pregătim pentru semnare acordul privind regimul fără vize pentru cetățenii țărilor noastre. China, astăzi, este cea mai mare piață de turism, iar în a. 2019 în străinătate au călătorit 150 milioane de chinezi. Am certitudinea că, dacă acest acord va fi semnat, acesta va aduce comodități cetățenilor noștri, dar și va atrage în Moldova mai mulți turiști chinezi și va contribui la dezvoltarea sferei turismului în economia moldovenească.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?