X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Ambasadorul Bulgariei în Moldova: Relațiile noastre se bazează pe apropierea istorică, culturală și spirituală a popoarelor noastre

27 oct. 2021,, 10:00 (reactualizat 27 oct. 2021,, 21:00)   Interviuri
6968 2

Deși Republica Moldova și Bulgaria nu au hotare comune, la noi această țară este percepută nu ca o simplă vecină, ci ca una prietenoasă, frățească. Moldovenii întotdeauna vizitează cu plăcere Bulgaria, - fie în călătorii turistice sau de afaceri, vizitarea prietenilor și na rudelor, sau studiile. Și chiar nici restricțiile ce țin de pandemie nu au putut slăbi numeroasele relații între oameni și state. Pentru portalul Noi.md, ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova Evghenii Stefanov Stoicev a vorbit despre relațiile moldo-bulgare.

Domnule Ambasador, voi începe cu o întrebare fără de care nu este posibilă nicio discuție acum. Cum se confruntă țara Dvs. cu situația pandemică? Putem spune că virusul a fost învins?

Din păcate, în condițiile unui alt val de pandemie, tendințele în toată Europa sunt negative, cu o creștere a numărului de pacienți aproape peste tot. Țara noastră nu face excepție. Cele mai actualizate informații despre situația epidemică din Bulgaria, precum și despre măsurile de combatere a răspîndirii COVID-19 pot fi găsite pe Portalul Unificat de Informații https://coronavirus.bg/. Toate deciziile instituțiilor bulgare cu privire la termenii și condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Bulgaria vor fi publicate imediat acolo.

În ciuda statisticilor nefavorabile din ultimele săptămîni, situația rămîne sub control. În Bulgaria, au fost introduse măsuri complexe și echilibrate pentru limitarea infecției, stimularea afacerilor și sprijinirea celor mai vulnerabile pături ale populației. Efectul lor este pozitiv.


Din păcate, ceea ce vedem atît la nivel global, cît și în țările noastre, ne arată că virusul nu a fost învins. De aceea ar trebui să continuăm să depunem toate eforturile atît pentru păstrarea sănătății populației, cît și pentru susținerea redresării economice. În acest sens, cred că vaccinarea este una dintre cheile pentru realizarea unui progres în lupta împotriva bolii insidioase.

În ce măsură situația recentă, legată de covid, a influențat dinamica relațiilor bilaterale moldo-bulgare?

Republica Moldova ocupă un loc important în prioritățile politicii externe ale Bulgariei, care este determinat de nivelul tradițional bun de cooperare dintre cele două țări, de prezența în țară a unei minorități naționale bulgare (peste 60.000 de persoane) și de importanța strategică a politicii UE în cadrul inițiativei Parteneriatului Estic, din care face parte Moldova.

Politica europeană de vecinătate, care vizează îmbunătățirea securității și promovarea coeziunii economice și a contactelor interumane, atît bilateral, cît și prin instrumente multilaterale ale UE pentru vecinii estici ai UE, cum ar fi Inițiativa Parteneriatului Estic, deschide oportunități suplimentare pentru relațiile cu Republica Moldova.

Pandemia a anulat sau cel puțin amînat o serie de inițiative bilaterale. Cred că am început să depășim șocul inițial al limitărilor și să ne adaptăm treptat la noile realități. Stăpînim și folosim cu succes tehnologiile de comunicare la distanță, care reprezintă o alternativă bună, dar nu pot înlocui complet întîlnirile tradiționale față în față, în special în domeniul diplomației.

Constat cu plăcere, că în ciuda circumstanțelor nefavorabile, s-au înregistrat progrese politice - primele consultări între ministerele de externe ale celor două țări după a. 2008 au avut loc la 20 octombrie, 2020 sub forma unei videoconferințe, care este crucială pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor tradiționale de prietenie dintre Sofia și Chișinău. În prezent, suntem în proces de a conveni asupra unui plan de acțiune ulterioară în cadrul consultărilor politice.

În februarie, 2022 vom marca o dată foarte importantă în istoria noastră comună - 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Bulgaria și Moldova. În acest sens, planificăm diverse evenimente oficiale, inclusiv la nivel înalt, care sper să dea un impuls suplimentar contactelor noastre bilaterale.

În plan economic, remarcăm consolidarea cooperării și chiar o anumită creștere a comerțului - cu 14,5% în 2020. În același timp, în zonă există încă un potențial serios nerealizat, pe care l-am putea folosi mai mult în interesul ambelor părți. Cu eforturi comune din partea Bulgariei și a Republicii Moldova, vor fi reluate reuniunile Comisiei mixte de cooperare comercială, economică, științifică și tehnică, ultima dintre acestea a avut loc în 2016.

Relațiile moldo-bulgare se caracterizează în mod tradițional printr-o bunăvoință și o prietenie deosebită. Care este potențialul lor în această etapă?

Bulgaria apreciază foarte mult relațiile sale excelente cu Republica Moldova, care se caracterizează prin respect reciproc și cooperare prietenoasă. Apropierea istorică, culturală și spirituală a popoarelor noastre, precum și valorile noastre comune, joacă un rol semnificativ în acest sens.

Suntem mulțumiți de buna dinamică a dialogului politic bilateral, inclusiv la nivel înalt. Sperăm ca acest spirit bun și prietenos de cooperare să fie transferat la nivelul ministerelor sectoriale pentru a rezolva probleme și inițiative specifice ambelor țări. Aceasta înseamnă, că pentru a realiza potențialul neexploatat este necesară întărirea interacțiunii dintre departamentele interesate, în special în domeniile educației, culturii, economiei și turismului.

Acordăm o prioritate deosebită cooperării în domeniul educației și științei. Motiv pentru aceasta servesc nevoile etnicilor bulgari din Moldova de a studia limba, istoria, tradițiile și cultura bulgară. În acest sens, trebuie remarcat faptul, că în cadrul sistemului educațional moldovenesc există 30 de instituții de învățământ, în care limba bulgară este predată sub diferite forme. Este un prilej de a exprima autorităților moldovenești recunoștință pentru eforturile lor de a garanta drepturile și interesele lingvistice ale minorității noastre.

O atenție deosebită acordăm Universității de Stat Taraclia „Georgi Țamblak”, înființată în perioada existenței sale ca centru cultural și educațional și simbol al bulgarilor din Moldova. Din păcate, în ultimii ani universitatea a întîmpinat dificultăți din cauza diferiților factori obiectivi. Acest lucru complică funcționarea sa normală și ridică îngrijorări cu privire la existența sa viitoare. Din acest motiv, propunem ca universitatea să fie transformată într-o filială a Universității Bulgare din Ruse „Angel Kanchev”, care nu numai că va rezolva problemele financiare, ci va oferi acces la o educație de înaltă calitate, în conformitate cu cele mai bune practici europene și standarde academice. De ea vor putea beneficia toți cetățenii moldoveni, nu doar cei de origine bulgară. În acest scop, la începutul lunii februarie, 2020 ne-am pregătit și am depus la Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova un proiect de acord, la care, însă, nu avem încă un răspuns oficial. Probabil, lipsa răspunsului a fost motivată și de epidemia de coronavirus, dar sperăm la un răspuns pozitiv din partea Republicii Moldova, care să corespundă excelentelor noastre relații bilaterale și sprijinului puternic și fără rezerve al țării noastre pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

Bulgaria a fost întotdeauna un loc preferat de vacanță pentru turiștii moldoveni. Spre deosebire de anul trecut, anul acesta stațiunile din Bulgaria, din fericire, au fost deschise pentru turiștii noștri. Ce măsuri au făcut posibil pentru acest lucru și cum putem spera, că în sezonul viitor cetățenii noștri vor putea vizita în mod liber Bulgaria?

Din păcate, turismul este zona cea mai afectatî de pandemie, în relațiile bilaterale dintre Bulgaria și Moldova. În sprijinul cuvintelor mele, voi aduce cîteva cifre. În 2019, țara noastră a fost vizitată de 260.000 de turiști moldoveni, iar în 2020 - de doar 35.000, ceea ce reprezintă o scădere drastică de circa 86%. Motivele sunt de înțeles - ele țin, în principal, de restricțiile de călătorie și de închiderea frontierelor în întreaga Europă.

Turismul este o ramură definitorie structurală a economiei bulgare, motiv pentru care am început să aplicăm măsuri pentru a atenua industria turismului. Efectul acestora este pozitiv, întrucît în ​​sezonul de vară a anului 2021 se înregistrează o creștere semnificativă față de anul precedent. Sper că tendința va continua și că vom restabili în curînd fluxul complet de turiști în Bulgaria.

Apreciem foarte mult turiștii moldoveni din țara noastră și din acest motiv am făcut multe pentru a ușura regimul de călătorie între cele două țări. În prezent, Moldova se încadrează în așa-numita zonă portocalie de risc epidemiologic, care necesită depunerea unuia dintre următoarele documente pentru intrarea pe teritoriul Bulgariei: certificat digital valabil de vaccinare, de boală sau test PCR negativ. Sper ca actualul regim liberal de călătorie să se mențină în sezonul de iarnă, astfel încît să putem primi oaspeții noștri moldoveni în stațiunile noastre montane, care oferă oportunități excelente de recreere și turism activ.

Anterior, cînd ați preluat funcția de Ambasador în Moldova, ați discutat cu partea moldovenească despre modalitățile de atragere a companiilor și investițiilor bulgare în legătură cu oportunitățile de investiții din țara noastră, precum și de activare a proiectelor comune în diverse domenii de interes reciproc. Ce proiecte ați reușit să implementați, și care urmează?

Bulgaria încearcă să sprijine Moldova în diverse direcții. În funcție de capacitățile noastre, implementăm anual un număr mare de programe, care vizează dezvoltarea social - economică a țării, precum și pentru a promova schimburile bilaterale în domeniul educației și științei. Cele mai de succes dintre ele, care și-au dovedit eficiența de-a lungul anilor, sunt „Limba și cultura nativă în străinătate” a Ministerului Educației și Științei și „Cooperarea pentru dezvoltare” a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria. În total, în cadrul celor două programe, Bulgaria finanțează în fiecare an circa 40 de proiecte pe teritoriul Moldovei.

În plus, statul nostru oferă o subvenție anuală Universității de Stat din Taraclia „Gregory Tsamblak”, care sprijină întreținerea și funcționarea acesteia. De asemenea, oferim sprijin deplin celor 160 de studenți din comunitatea bulgară din Moldova, care își exprimă dorința de a intra în instituțiile de învățământ superior din Bulgaria. În acest sens, trebuie să remarc că unii dintre cei mai activi membri ai minorității noastre, angajați cu succes în activități economice, culturale, educaționale și de comunitare în Moldova, sunt absolvenți ai universităților bulgare.

Valoarea totală a ajutorului bulgar pentru Moldova depășește 1 milion de euro pe an. Nevoile, desigur, sunt mult mai mari, iar ambiția noastră este să extindem sfera programelor de proiecte și să le creștem finanțarea.

Atragerea investițiilor bulgare în Moldova și a celor moldovenești în Bulgaria este principala sarcină și prioritate pentru activitățile întregii ambasade. Încercăm să fim cît mai utili și să ajutăm la stabilirea de contacte între reprezentanții afacerilor din ambele țări. Apropierea culturală și istorică și relațiile de prietenie dintre țările noastre oferă condiții bune pentru dezvoltarea cooperării investiționale. Există un imens potențial nerealizat în această direcție, care ne obligă să lucrăm și mai activ pentru a oferi noi oportunități și perspective de interacțiune.

Țara dumneavoastră a dezvoltat o relație specială cu regiunea Taraclia din Moldova, unde etnicii bulgari trăiesc compact. Multe proiecte de investiții au fost implementate în această regiune cu asistența părții bulgare. Vizitați des regiunea Taraclia, cu cine Vă întîlniți, există planuri noi?

Regiunea Taraclia este dens populată cu cetățeni moldoveni de origine etnică bulgară, ceea ce o face deosebit de importantă pentru noi. Acolo se concentrează o mare parte a proiectelor de dezvoltare, implementate cu ajutorul nostru. O parte semnificativă a școlilor în care se studiază limba, istoria, cultura și tradițiile bulgare se află în regiune. Înființarea regiunii Taraclia ca centru cultural, istoric, educațional și economic al cetățenilor moldoveni de origine bulgară și-a găsit expresia politică prin deschiderea Consulatului Republicii Bulgaria la Taraclia în a. 2017.

Înainte de pandemia de COVID-19, am vizitat adesea zona cu diverse ocazii - sărbători, evenimente oficiale și evenimente comemorative. Nevoia de a respecta distanța socială și de a respecta măsurile anti-epidemice ne-a impus să limităm călătoriile și să ne bazăm în principal pe consulul nostru din Taraclia, pentru a asigura reprezentarea diplomatică. Cu toate acestea, atunci când condițiile ne permit, continuăm să vizităm zona, să menținem și să dezvoltăm contactele.

Avem o colaborare foarte bună cu conducerea regiunii Taraclia, cu Departamentul de Educație, Cultură și Turism, bineînțeles cu Universitatea de Stat Taraclia „Grigory Tsamblak”, cu multe dintre școlile și instituțiile culturale locale. Profit de această ocazie și mulțumesc tuturor pentru primirea călduroasă, pe care ne-o oferă de fiecare dată cînd îi vizităm.

Următorul eveniment din regiune, la care plănuim să participăm, este Ziua Bulgarilor Basarabeni - 29 octombrie. Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători ale comunității bulgare nu numai în Moldova și în Ucraina , sperăm că situația pandemică ne va permite să participăm activ la festivitățile planificate. În această zi, în mod tradițional, premiem reprezentanți remarcabili ai comunității noastre pentru contribuția lor la păstrarea culturii și tradițiilor bulgare și aducem un omagiu celor mai faimoși bulgari basarabeni din istoria noastră.

În mod tradițional, mulți reprezentanți ai tinerilor moldoveni au studiat în universitățile din Sofia și din alte orașe. Cum stau lucrurile în acest moment?

Din cauza pandemiei, în anii 2020 și 2021 campania de înmatriculare a candidaților și studenților a decurs cu totul altfel ca în ​​anii precedenți. În locul tradiționalei comisii de examinare din Bulgaria, cererea a fost depusă în baza evaluărilor diplomelor de studii medii absolvite, precum și prin desfășurarea examenelor generale și de specialitate la distanță, în funcție de specialitățile și universitățile alese. În acest scop, a fost creată o platformă de internet specializată (https://higher-edu.mon.bg) pentru a facilita munca persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din străinătate.

Admiterea pentru anul universitar 2021/2022 nu s-a încheiat încă. Ne așteptăm ca aproximativ 140 de candidați din Moldova să fie admiși în universitățile bulgare – cam la fel ca anul trecut. Avem și multe programe de masterat, precum și doi doctoranzi.

În ceea ce privește cursul anului universitar, momentan instruirea se desfășoară personal, dar dacă va fi necesar, vom trece la prelegeri și exerciții la distanță. Universitățile bulgare sunt foarte bine asigurate în acest sens, iar cadrele didactice sunt pregătite să lucreze în orice condiții pentru a face ca situația să nu afecteze negativ calitatea educației.

În 2021, au existat cazuri cînd, îndreptîndu-se spre Bulgaria, mulți dintre cetățenii noștri au întîmpinat dificultăți în tranzitarea României, în ciuda faptului că serviciul de frontieră românesc punea la dispoziția moldovenilor toate documentele necesare în condițiile de covid. Care a fost motivul pentru aceasta și ce au făcut părțile pentru a rezolva această problemă?

Din păcate, au existat într-adevăr cazuri în care pentru cetățenii moldoveni de origine bulgară tranzitul prin România a fost dificil. Au fost afectați șistudenții din Bulgaria, dar și turiștii și persoanele care călătoresc în interes de afaceri. Problemele s-au datorat, probabil, schimbării dinamice a mediului și coordonării administrative dificile a cerințelor de călătorie în contextul pandemiei COVID-19. Am abordat în mod repetat problema cu partea română și am inițiat negocieri la diferite niveluri pentru a găsi o soluție acceptabilă. Sper cu tărie, ca pe viitor să nu mai apară situații, care să împiedice călătoria liberă a cetățenilor moldoveni în Bulgaria, mai ales în contextul începutului de an universitar.

Bulgaria este membră a Uniunii Europene, Moldova se îndreaptă spre integrarea europeană. Ce experiență a Bulgariei poate fi utilă pentru țara noastră? Ce greșeli ar trebui să evităm? Cum se stabilesc prioritățile?

În calitate de stat - membru al UE, Bulgaria a oferit de-a lungul anilor și va continua să ofere sprijin fără rezerve eforturilor Moldovei de a se apropia de Uniune. Din 2014, țara dumneavoastră a fost partener asociat al UE și a depus eforturile necesare pentru coeziunea politică și integrarea economică în conformitate cu Acordul de asociere. Drumul este, fără îndoială, lung și anevoios, dar din experiență pot spune, că merită.

Ca domenii prioritare de cooperare între Bulgaria și Moldova, în contextul Asociației Europene, considerăm comerțul și investițiile, tineretul, educația și știința, contactele interpersonale, precum și provocările comune precum lupta împotriva schimbărilor climatice și securitatea energetică. Consolidarea statului de drept rămîne, de asemenea, o chestiune prioritară, care este direct legată de interesul cetățenilor și de îmbunătățirea climatului investițional. Credem că în Moldova experiența bulgară poate fi utilă în diferite domenii de interes, cu accent pe schimbul de bune practici în domeniul mediului, agriculturii, dezvoltării regionale și autonomiei locale, în vederea unei implementări corecte de către autoritățile moldovene a Acordul de asociere între Republica Moldova și UE.

Aveți locuri preferate în Moldova, la Chișinău?

Din păcate, de la începutul epidemiei de COVID-19, oportunitățile de vizitare a obiectivelor turistice au fost relativ limitate. Totuși, îmi place să mă bucur de frumoasele parcuri din Chișinău „Valea Morilor” și „Valea Trandafilor”, care se numără printre locurile mele preferate pentru plimbările de seară. Nu întîmplător Chișinăul se numără printre capitalele verzi europene, bogate în vegetație lemnoasă.

De asemenea, sunt impresionat de bogatele colecții de la Muzeul Național de Istorie, Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală și Galeria Națională de Artă. De asemenea, am amintiri frumoase despre producțiile geniale ale Teatrului național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?