X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Alina Chirondă, tînăra care creează adevărate capodopere din mărgele de nisip

2 apr. 2022,, 08:58   Interviuri
7517 0

Din momentul în care ne-am născut în R. Moldova, este cumva de datoria fiecăruia dintre noi să rămînă acasă și să dea tot ce are mai bun pentru a crea o societate mai bună. De această părere este invitata ediției de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă”, Alina Chirondă.

Mamă a trei copii și profesoară de istorie, Alina este pasionată de peste cinci ani de broderia cu mărgele de nisip, creînd adevărate operee de artă. Tînăra spune că pacea o găsește astăzi acasă, lîngă familie și rude, și nu crede că i-ar fi mai bine într-o altă țară. „Acasă este acolo unde este mama”, mărturisește protagonista.

Întreaga ei poveste, o puteți vedea în materialul video de mai jos:

Vedeți mai jos varianta scrisă a interviului:

- Salutare, prieteni și bine v-am găsit la o nouă ediție a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” marca Noi.md. Invitata mea de astăzi este Alina Chirondă, mamă a trei copii, profesoară de istorie, care, în aceste vremuri grăbite, reușește să găsească timp și pentru ceea ce-i place - broderia cu mărgele de nisip. Alina, te salut!


- Bună ziua! Mulțumesc pentru invitație, Anastasia.

- Cu asta aș vrea să începem - broderia cu mărgele de nisip. De unde ai moștenit această pasiune și cînd ai descoperit că vrei să faci acest lucru?

- Eu brodam încă din clasa a V-a, cînd profesoara de educație tehnologică ne-a insuflat dragostea față de acest frumos meșteșug - arta broderiei în cruciuliță, după care am practicat și alt gen de broderie și anume goblenul. E ceva mai complicat pentru că necesită mai multă minuțiozitate, ca mai apoi să le amîn pe un timp mai îndelungat, pentru că urmaseră studiile la colegiu, după care universitatea, plus cele două programe de master și mai apoi chiar nu găseam timp ca să le îmbin pe toate. Aflîndu-mă în concediu de îngrijire a copilului, am decis că timpul meu liber pe care îl am trebuie să-l îmbin plăcut, astfel că, pe lîngă rutina zilnică pe care o am și lucrurile pe care le are femeia în casă - mîncare, curățenie, care la final de zi nu se vede, am vrut să simt că acest timp îl petrec și util, și plăcut. Totul a început de la un tutorial de pe YouTube. Am încercat cu propriile forțe și așa am dat de acest gust al cusutului cu mărgele de nisip. Apoi, de la o lucrare la alta, a pornit totul.

- Este cumva asta și o afacere pentru tine? Se cîștigă bani din asta?

- Inițial nu m-am gîndit că va fi o afacere, pentru că aceste materiale costă și timp, și bani. Mă gîndeam că fac asta mai mult pentru plăcerea mea. Apoi am făcut niște lucrări pe care le-am făcut cadou și pe urmă am zis că trebuie să le arăt și prietenilor mei pe rețelele de socializare care este îndeletnicirea mea, pe lîngă faptul că stau în concediu de maternitate. Am văzut că interacțiunea a fost destul de ok și bună, cu mesaje de încurajare, și mi-am zis „de ce nu?!”, mai ales că îmi găsisem o tematică mai aproape de sufletul meu - religia. Aveam acolo niște îngerași, iconițe și lucrul sporea. Din 2017 și pînă acum, am peste 400 de lucrări realizate.

- Republica Moldova este țara în care te simți astăzi bine?

- Da! Chiar discutasem cu soțul meu și el îmi spunea că eu sînt mai atîrnată de aceste meleaguri, de țara mea, pentru că este mama, este familia mea aici.

- Ai avut vreodată gîndul de a pleca peste hotare sau poate ai trăit o perioadă în afara țării?

- De trăit nu am trăit, dar am avut o escapadă în Sankt Petersburg, un oraș care m-a fascinat la propriu și la figurat, nu știu de ce. Aveam impresia că trăiam într-o altă viață, anume în perioada asta victoriană, în această epocă a marilor edificii care s-au creat acolo. Am o amintire destul de plăcută, gîndindu-mă la Sankt Petersburg. Am fost și în România, la fel are niște locuri excepționale, dar eu, totuși, sînt bine aici, în Moldova.

- Te-ai gîndit vreodată că vrei să lași R. Moldova și să te stabilești într-o altă țară, crezînd că acolo ți-ar fi mai ușor, ai putea să le oferi copiilor tăi tot de ce au nevoie?

- La momentul actual, mă gîndesc că aș putea fi de folos țării mele, pentru că a investit în mine în cei 7-8 ani de studii universitare și vreau cumva să ofer înapoi ceea ce am primit. Și cred că este un lucru nobil de a multiplica ceea ce ai primit, să oferi și altora ce știi și să-i îndrumi pe o cale dreaptă.

- Este R. Moldova țara în care te vezi îmbătrînind fericită?

- Bineînțeles! Vreau să mă văd anume în R. Moldova, dar vreau să cred că așa cum pot fi eu de folos țării mele, să mă susțină și ea, pentru că atunci cînd ai o familie trebuie să te gîndești că, pe lîngă faptul că e o meserie pe care o faci cu dragoste, ai nevoie și de o motivație financiară. Pentru că atunci cînd nu este motivația financiară, celelalte cad. Piramida lui Maslow are cumva alte priorități. Așa cum mă atîrn eu cu seriozitate, așa și statul trebuie să ofere oportunități tinerilor ca să se dezvolte în țară, ca să aducă plus valoare și eficacitate țării în care activează. Da, eu nu neg că poate voi avea tendința de a face un master peste hotare sau poate un doctorat, dar asta nu înseamnă că eu nu voi veni în țară ca să implimentez ceea ce am învățat. Așa cred că este corect. Din momentul în care sînt născută în Moldova, vreau să cred că trebuie să fii de folos aici, în țară.

- Evident că nu totul este roz. Fiecare se confruntă cu probleme de orice gen aici, în țară. După părerea ta, ce-i lipsește R. Moldova?

- Eu vreau să văd partea plină și bună a paharului ca să mă pot alimenta cu această energie pozitivă și pentru a feri răul și energia negativă la o parte, pentru că și așa este destul. Acum ne rugăm să fie pace, un cuvînt pe care îl utilizam și nu-i înțelegeam semnificația la justa lui valoare. Sperăm să se termine totul și să revină tot la o etapă favorabilă atît pentru dezvoltarea noastră personală, cît și a țării și nu numai.

- Alina, tu ce definiție ai oferi cuvîntului „acasă”?

- Acasă este acolo unde este mama, unde este familia mea și copiii mei. Dacă mă întrebai mai înainte, îți spuneam că acasă este acolo unde este mama, indiferent că mama este în pădure, pe deal, în grădină lucrînd - acolo era casa mea. Acum, acasă este acolo unde îmi sînt copiii, unde este soțul și acolo unde încercăm cumva să dăm tot ce este mai bun ca să le oferim copiilor poate ceea ce nu am avut noi și acele valori de care are nevoie acum societatea.

- De ce are nevoie un om ca să fie fericit? Bani, mașini, averi?

- În primul rînd, un om ca să fie fericit e nevoie să fie stabil emoțional, să aibă acea intenție emoțională de care se tot vorbește. Dacă ne raportăm la piramida lui Maslow, găsim toate elementele. Dar consider că în momentul în care ești realizat pe plan familial, te regăsești ușor și în alt domeniu. E nevoie și de o stabilitate financiară ca să întreținem aceste elemente, pentru că banii n-aduc fericirea, dar o întrețin.

- Care este marele tău vis?

- Marele meu vis este ca toți membrii familiei să fie sănătoși, să fie pace-n țară. Poate pare banal, dar ultimul timp ne arată că trebuie să prioritizăm corect lucrurile.

- Asta aud de la foarte multă lume, în prezent, că vor să fie sănătoși, să aibă un cer senin deasupra capului. Cumva averile au trecut pe planul secund sau chiar au dispărut din lista visurilor.

- Păi îți aduni castele, mașini luxoase și la un moment dat ești pus față-n față cu ideea de a-ți lua cîteva haine-n bagaj și să pleci. Eu cred că cel mai valoros e în tine și cînd tu ca persoană reprezinți o valoare, eu cred că, indiferent unde te-ai afla, faci lucrul la cel mai înalt nivel.

- Adevărat! Aș vrea să te întreb la final, pentru că asta întreb pe toată lumea, de ce pentru tine „nicăieri nu-i ca acasă”?

- Nicăieri nu-i ca acasă, pentru că acasă este locul în care noi am crescut, în care am copilărit, locul de care ne leagă amintiri plăcute sau mai puțin plăcute, dar toate sînt pentru ca să luăm anumite învățăminte, pentru că fiecare om sau eveniment din viața noastră vine pentru a ne fi o lecție, o binecuvîntare sau a fi acel impuls pentru a ne modifica sau a nu ne limita la ceea ce avem și a continua să vrem mai mult. Nicăieri nu-i ca acasă, pentru că din moment ce ne-am născut pe acest pămînt, așa a dorit bunul Dumnezeu și consider că toți sîntem cu o misiune și anume de a da un plus valoare locului în care ne aflăm. Omul sfințește locul și dacă e așa, atunci trebuie să dea tot ce e mai bun din el ca să rămînă în memorie nu doar prin acțiuni, ci peste ani să-și aducă aminte cineva că uite a fost cineva care a motivat sau influențat sub o altă formă ca să ia acel curs corect al vieții.

- Eu îți mulțumesc tare mult pentru această discuție caldă, de suflet, și îți urez succes în tot ceea ce faci. S-avem liniște și pace ca să ne putem crește copiii aici, în R. Moldova, avînd strictul necesar pentru a-i întreține.

- Îți mulțumesc și ție, Anastasia pentru invitație. M-am simțit foarte bine, o atmosferă destul de plăcută și caldă și vreau să-i îndemn pe toți, indiferent de locul în care s-ar afla, pot fi și peste hotare, pentru că nu-i învinovățesc, nu s-au dus de viață bună, să vină acasă și să aducă acel plus valoare prin locul în care activează. Sfaturile pe care le-au obținut peste hotare să vină și să le aplice aici, pentru că Moldova nu se va dezvolta dacă n-o să vină cineva, spunînd „de ce eu?”, dînd vina pe alții. Trebuie de la noi să vină schimbarea. Trebuie să aducem valoare prin ceea ce sîntem noi și prin lucrul pe care îl facem.

-Prieteni, aceasta a fost ediția de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă”. Vă reamintim și de această dată, dacă doriți să deveniți și voi eroii rubricii noastre, așteptăm să ne scrieți pe adresa de email intreaba@noi.md sau pe rețelele de socilaizare. Aducem mulțumiri rețelei de restaurante Trattoria. Pînă la noi întîlniri!

Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.

Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?