X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Alexandra Conunova: Procuratura caută o infracțiune cu vioară nu acolo unde trebuie

13 dec. 2021,, 13:10   Interviuri
7375 4

Începutul acestei istorii a căpătat o mare rezonanță, dar un sfîrșit fericit încă nu se prevede. Așadar, să reamintim: pe 22 octombrie a acestui an, pe aeroportul din Chișinău a avut loc un incident – din bagajele violonistei moldovene Alexandra Conunova, care zbura în Rusia, a fost confiscată o vioară din secolul al XVIII-lea.

Motivînd faptul că instrumentul nu a fost declarat în mod corespunzător, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal "pentru tentativă de contrabandă". Alexandra Conunova este o muziciană celebră, cîștigătoarea a numeroase competiții internaționale, care a cîntat împreună cu cele mai renumite orchestre simfonice ale lumii, iar la această vioară, confecționată de maestru Guadagnini, ea cîntă mai mult de patru ani și a călătorit cu ea în zeci de țări.

Se părea că neînțelegerea va fi rezolvată foarte repede, instrumentul îi va fi returnat muzicienei și i se vor aduce scuzele de rigoare. Cu toate acestea, cazul așa și nu a fost rezolvat, violonista a fost nevoită să anuleze mai multe concerte, spectacole programate, nemaivorbind de stresul moral și psihologic puternic de care avut parte.

Nu numai că "cazul" nu este închis - la 10 decembrie, reprezentanții Procuraturii și Serviciului Vamal au făcut declarații suplimentare în cadrul unui briefing. Aceștia susțin că Conunova a prezentat organului de urmărire penală documente false obținute după confiscarea instrumentului. Potrivit anchetatorilor, "o persoană fizică nu are dreptul să scoată de pe teritoriul Republicii Moldova valori culturale. Acestea pot fi scoase din țară, cu condiția ca permisul eliberat de Ministerul Culturii să indice valoarea obiectului, precum și faptul că acesta nu reprezintă un valoare culturală. La momentul descoperirii instrumentului muzical, persoana menționată nu avea o astfel de permisiune". Procurorii deocamdată nu intenționează să returneze vioara, deoarece în momentul de față a fost expediată o cerere către Interpol și a fost dispusă o expertiză judiciare complexe cu implicarea unui specialist internațional în acest domeniu pentru a stabili autenticitatea viorii, autorul manoperei și anul fabricării, costul acesteia și dacă reprezintă o valoare culturală.

Redacția Noi.md a rugat-o pe însăși Alexandra Conunova să-și exprime punctul său de vedere asupra a ceea ce se întîmplă.


Dragă Alexandra, în primul rînd vrem să vă asigurăm că întreaga Republică Moldova regretăsituația în care v-ați pomenit și speră că această va fi rezolvată cît mai curînd posibil.

Mulțumesc! Și vă mulțumesc pentru interesul dvs. pentru acest subiect.

Ce acțiuni concrete ați întreprins pentru a returna vioara neprețuită?

În primul rînd, imediat după ce vioara a fost arestată, primul lucru pe care l-am făcut, luni, 25 octombrie, am fost la Ministerul Culturii pentru a obține un certificat că acest instrument nu se află în registrul valorilor culturale moldovenești. Problema a fost că un producător local de vioare, căruia i-am solicitat un pașaport pentru vioară în Moldova și i-am explicat că vioara mi-a fost oferită de un sponsor elvețian, a scris că această vioară reprezintă un patrimoniu cultural și istoric al Moldovei. Această declarație și a devenit temei pentru ofițerii vamali ca să sechestreze vioara. Mai tîrziu s-a dovedit că acest așa-numit expert, în realitate nu este nici un fel de expert și a lucrat fără licență.

Așadar, cu acest certificat de la Ministerul Culturii, am venit la procuratură și, în principiu, cu aceasta cazul ar fi trebuit să se încheie. Ei au cerut un document elvețian de proprietate asupra acestei viori. Am prezentat contractul de utilizare între mine și proprietar. Ei au solicitat o copie a originalului, tradusă și legalizată, pe care le-am oferit-o șapte zile mai tîrziu, plus certificate de autenticitate a instrumentului din Londra și Boston, la fel traduse în limba moldovenească și legalizate notarial.

Am fost ținuți în neștire atît de mult și totul era atît de neclar, încît ultimul meu strigăt al sufletului a fost publicul către care m-am adresat. Către oamenii cărora le pasă de aceasta, pentru ca ei să semneze o petiție online pe care am creat-o pentru a reaminti autorităților noastre și procuraturii că ei caută o infracțiune cu vioara nu unde trebuie. Sînt recunoscător tuturor celor care au semnat această petiție - și este vorba de peste 1500 de oameni.

Există oameni, structuri, organizații care vă ajută în acest sens?

Mă ajută consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, doamna Angela Brașoveanu. Mă ajută ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, Ambasadorul Republicii Moldova în Elveția, Doamna Molchan. Avocatul meu Dmitrie Caștei, avocatul meu din Elveția, Cedric Berger, care a fost citat drept proprietar al acestui instrument, ceea ce este o informație incorectă. Desigur, mă ajută publicul, familia și prietenii mei. Sînt înconjurat de o echipă minunată.

În ce condiții și circumstanțe v-ar putea fi returnat instrumentul?

La ultimul briefing, pe care reprezentanții procuraturii l-au organizat doar pentru că a fost creată această petiție și ei pur și simplu nu mai puteau să tacă, deoarece această situație este reflectată activ în presă, ei au spus că vioara va fi returnată cînd voi deține procura de la proprietar pentru dreptul de a o scoate din Moldova. În cazuri obișnuite, rolul unei astfel de procuri îl joacă contractul de utilizare. Dar, din moment ce a fost deschis un dosar penal, ei au avut nevoie anume de acest document.

Procuratura a declarat că la momentul traversării frontierei de stat nu aveați documentele necesare eliberate de Ministerul Culturii pentru scoaterea unui instrument valoros de pe teritoriul țării. Cum ați comenta aceste declarații?

Da, procuratura a spus că nu aveam documentele necesare. Acest lucru este parțial adevărat, pentru că eu nu port documentele originale cu mine. Ele sînt în format electronic, iar acest lucru este întotdeauna suficient. Așa cum am mai spus, Ministerul Culturii a confirmat că această vioară nu este patrimoniu cultural moldovenesc, este proprietate personală a unui cetățean elvețian.

În același timp, ancheta menționează că, după confiscarea instrumentului, ați prezentat un document de la un expert acreditat de minister, care nici măcar nu a văzut instrumentul. Vă rugăm să comentați și aceste declarații.

Aceasta este o informație pe jumătate adevărată. Da, desigur, cînd el a emis acest nou pașaport, instrumentul nu mai exista, el fusese deja confiscat, dar această persoană este maestru meu din Chișinău și a văzut această vioară de cînd eu cînt la ea și a văzut-o nu o singură dată, nici de două, nici de trei ori, așa că el știa foarte bine despre ce instrument este vorba, știa toate caracteristicile sale. Așa că nu s-a întîmplat nimic ilegal aici.

În ce condiții trebuie păstrată vioara pentru a nuo deteriora? Sînteți sigură că acest instrument este ținut în condiții corespunzătoare?

Vioara trebuie păstrată în condiții de umiditatea potrivită, la o temperatură potrivită, la o lumină potrivită. În ce condiții o întrețin? Cred că procuratura are o mare responsabilitate. Sper că ei fac tot posibilul pentru ca totul să fie corect, deoarece înțeleg că aceasta este responsabilitatea lor personală.

Intenționațivă adresați instanțelor internaționalepentru a cere dreptate?

Dacă va fi nevoie, desigur, mă voi adresa instanțelor internaționale. Dar sper că nu se va ajunge la asta și că în curînd vom uita cu toții despre acest incident extrem de neplăcut. Sper că acest lucru va servi drept exemplu nu numai pentru mine, ci și pentru colegii mei și că nimeni nu va mai ajunge vreodată în astfel de situații.

Intenționați după aceastasă cereți de la autoritățile moldovenești despăgubiri pentru daunele morale provocate?

Desigur, voi cere cu siguranță despăgubiri pentru daunele morale. În ce formă și cînd, nu aș vrea să dezvălui deocamdată.

10
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?