Zi neagră pe bursele internaţionale. Acuzațiile lui Donald Trump

Zi neagră pe bursele internaţionale. Acuzațiile lui Donald Trump

Zi neagră la bursele din toată lumea, după ce principalul indice de la New York, Dow Jones, a pierdut peste 800 de puncte. Şi indicele Nasdaq s-a depreciat cu 4%. Primele care au resimţit una de şoc au fost bursele asiatice, cu pierderi de peste 5%.


A urmat Europa, unde din fericire piederile sînt mult mai mici. Potrivit economiştilor, totul a plecat de la creşterea dobînzii de referinţă, decisă de Rezerva Federală Americană pentru a combate inflaţia.


„În New York, miercuri a fost cea mai proastă zi pe Wall Street din ultimele 8 luni, banii au ieşit din acţiuni şi au intrat în obligaţiuni, în timp ce economia SUA face tranziţia de la o economie cu ritm lent de creştere la un ritm mai rapid, dar tranziţia a fost urîtă. La sfîrşitul şedinţei, indicele Dow a scăzut cu 831 de puncte, o scădere de 3%, NASDAQ a avut cea mai neagră zi după iunie 2016 (votul pentru Brexit din Marea Britanie, n.r.)”, relatează John Terrett, jurnalist CGTN.


„Cred că Rezerva Federală greşeşte. sînt prea prudenţi. Cred că cei de acolo au înnebunit. Ai putea spune, ei bine, este o măsură de securitate financiară care îţi oferă şi o marjă de profit”, spune Donald Trump, preşedintele SUA.


Deşi pentru burse luna octombrie este una dificilă, de data aceasta a fost mult mai mult, dovadă nervozitatea de pe piaţă. Portofoliile de acţiuni ale giganţilor tech precum Netflix, Apple sau Twitter au avut cel mai mult de suferit şi s-au depreciat, în medie cu 8 procente.


„Este una dintre cele mai mari scăderi ale indicelui din istorie. Octombrie este în mod tradiţional o lună dură pentru acţiuni. Pe fundalul unei economii în creştere, vedem cum Rezerva Federală încearcă să limiteze inflaţia din procesele economice, aşa că au crescut dobînzile. Iar acest lucru este îngrijorător pentru investitori”, relatează Alison Kosik, corespondent economic CNN.


Multe voci din domeniu, la care se adaugă şi preşedintele american, au dat mesaje liniştitoare. Este doar o corecţie, deci o reglare a burselor, nu începutul unei noi crize de proporţii. Asta nu înseamnă că pierderile nu generează presiune asupra investitorilor.


„De fapt, asistăm la o corecţie pe care o aşteptam de multă vreme. În rest, dezaprob acţiunile Rezervei Federale”, spune Donald Trump.


„Pieţele dezvoltate, în frunte cu SUA, au avut o creştere masivă, ele sînt în etapele tîrzii. Iar ceea ce am văzut peste noapte este, credem noi, o corecţie naturală şi este probabil ca ea să continue. Dar în acelaşi timp, sînt destul de multe tensiuni în pieţele globale şi ne aşteptăm ca această volatilitate să aibă impact asupra investitorilor”, spune Medha Samant, expert internaţional.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load