COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Zgîrie-nori incendiat de protestatari în capitala chiliană

Zgîrie-nori incendiat de protestatari în capitala chiliană

Starea de urgenţă a fost declarată în capitala Chiliană, Santiago, după o noapte de proteste violente. Locuitorii oraşului au ieşit în stradă din cauza creşterii preţului biletelor la metrou, relatează BBC.

Protestatarii, mulţi dintre ei elevi de liceu şi studenţi, au sărit peste turnicheţi şi au atacat mai multe staţii de metrou, incendiindu-le şi blocînd traficul pentru mii de alţi locuitori ai oraşului.

Imaginile difuzate de televiziuni arată staţii distruse de flăcări, protestatari aruncînd cu pietre înspre forţele de ordine şi atacînd vehiculele acestora. Un autobuz a fost incendiat. Jandarmeria a acţionat folosind gaze lacrimogene şi bastoane împotriva protestatarilor.


Tulburările care afectează capitala sud-americană arată clivajul adînc care separă societatea chiliană, care deşi este una dintre cele mai bogate ţări din regiune, se confruntă cu o rată a sărăciei destul de mare. Protestele vin după o tensiune crescîndă în rîndul populaţiei care se plînge de costurile crescute şi crescînde ale vieţii, mai ales în Santiago, un oraş cu aproximativ şase milioane de locuitori.

Preşedintele chilian, Sebastian Piñera a declarat că motivul pentru care a fost decretată starea de urgenţă este „asigurarea ordinii şi siguranţei publicului şi proprietăţii private”. Măsura permite autorităţilor să restricţioneze libertatea de mişcare.

În ciuda protestelor, autorităţile spun că nu vor anula majorarea preţurilor biletelor care au crescut cu mai mult de echivalentul unui dolar american.

Protestele au continuat pînă după miezul nopţii, iar lucrurile au degenerat pînă în punctul în care clădirea unei companii de energie a fost incendiată în centrul oraşului Santiago.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load