X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4064

Zelenski va participa în Franţa la a 80-a aniversare a debarcării aliate în Normandia

28 mai. 23:05   Externe
2782 0

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va asista pe 6 iunie în Normandia la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliată în Franţa, a anunţat marţi omologul său francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

"Voi avea ocazia, cînd preşedintele Zelenski va veni în Franţa cu ocazia D-Day săptămîna viitoare, să-l primesc şi să mă exprim atunci foarte precis pentru a anunţa ce vom face" mai mult în continuare pentru a sprijini Ucraina în faţa agresiunii ruse, a spus Macron la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, desfăşurată la castelul Meseberg în apropiere de Berlin.

Pe de altă parte, el a refuzat să comenteze anunţul eronat al comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, privind încheierea deja a unui acord între Kiev şi Paris pentru trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina.

"Nu voi face comentarii asupra a ceea ce au fost comunicaţii necoordonate şi nefericite", a răspuns Macron unei întrebări pe acest subiect.

"Ministerul ucrainean al Apărării a rectificat marţi informaţia oferită în ziua precedentă de generalul Oleksandr Sîrski, cu privire la sosirea iminentă în Ucraina a unor instructori militari francezi. "În prezent continuă discuţiile cu Franţa şi cu alte ţări asupra acestei chestiuni", afirmă Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, precizînd că această instituţie împreună cu Statul Major al armatei ucrainene au început pregătirea documentelor pentru momentul "cînd va fi luată decizia respectivă".


Generalul ucrainean anunţase luni că au fost semnate "documentele care le vor permite primilor instructori militari francezi să viziteze curînd" bazele de instrucţie militară în Ucraina pentru "a cunoaşte infrastructura şi personalul".

În mesajul său, scris după o discuţie prin videoconferinţă cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, generalul Sîrski saluta "iniţiativa Franţei de a trimite în Ucraina instructori pentru a pregăti soldaţi ucraineni". Ministrul francez a emis un comunicat referitor la această discuţie, la care a participat şi ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, fără a face vreo menţiune cu privire la trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina.

2
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?