Zelenski se pregătește pentru o "operațiune diplomatică specială

14 sep. 19:15   Război în Ucraina
2919 1

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski intenționează să se prezinte personal la reuniunea anuală a liderilor mondiali de la ONU, care începe săptămîna viitoare.

Despre acest lucru relatează Politico, citînd surse din cadrul guvernului ucrainean.

Publicația sugerează să numească vizita o "operațiune diplomatică specială". Scopul acesteia este de a "folosi farmecul președintelui ucrainean" în întîlniri individuale pentru a-i convinge pe liderii unui număr de țări ezitante să sprijine Ucraina. În plus, Zelenski intenționează să țină un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU.

Se remarcă faptul că principala problemă este reprezentată de majoritatea țărilor din Africa, Asia și America Latină, care nu doresc să strice relațiile cu niciuna dintre marile puteri, de teamă să nu-și afecteze propriile interese naționale. Chiar și cei care au făcut declarații de susținere a invaziei rusești nu au reușit să ia măsuri economice și diplomatice semnificative pentru a-și susține cuvintele. Ei sînt cei care asigură Moscovei fluxul de bani.

"Pentru a asigura o pace cuprinzătoare și pe termen lung, avem nevoie de mai mult decît de sprijin politic din partea Occidentului. Trebuie să implicăm multe țări, inclusiv din Sudul global, pentru că vocile lor contează", a declarat un oficial anonim cu care au discutat reporterii.


Unul dintre principalele obiective ale călătoriei este de a prezenta personal planul de pace în 10 puncte al Ucrainei liderilor mondiali.

"Nu este necesar ca țările să aprobe toate cele 10 puncte ale planului. Ele pot alege diferite puncte cu care se simt confortabil și își pot uni eforturile pentru a le promova și implementa", a declarat interlocutorul agenției.

A doua sarcină importantă este găsirea unor noi mecanisme pentru exportul de cereale ucrainene după închiderea coridorului de cereale din Marea Neagră. În special, Zelenski speră să convingă țările din Sudul Global să facă presiuni asupra Kremlinului pentru a pune capăt acțiunilor sale în Marea Neagră, care au dus la o creștere a prețurilor la alimente în lume.

Sursele mai spun că, în timpul actualei Adunări Generale, va avea loc o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU dedicată subiectului Ucrainei, la care Zelenski va fi invitat. Totuși, acest lucru nu a fost încă convenit.

4
4
0
1
33

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?