X 

Zelenski s-a întîlnit cu Biden: despre ce au vorbit cei doi șefi de stat

22 sep. 09:21   Război în Ucraina
1842 0

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Washington, s-a întîlnit cu omologul său american Joe Biden la Casa Albă. Acesta a spus că SUA continuă să ofere sprijin în Kievului, relatează CNN.

„La începutul acestei săptămîni, la Adunarea Generală a ONU, am spus clar că nicio țară nu poate fi cu totul sigură dacă nu ne ridicăm și nu apărăm libertatea Ucrainei. De aceea am reunit o coaliție de peste 50 de țări — 50 de țări pentru a ajuta Ucraina să se apere. Este vital”, a spus Biden la începutul întîlnrii din Biroul Oval, transmite Digi.


Biden a mai spus că SUA au început procesul „de oficializare a angajamentului pe termen lung față de securitatea Ucrainei”, împreună cu liderii din G7 și alți parteneri internaționali, „și de aceea susținem o pace justă și durabilă, una care respectă suveranitatea ucraineană și integritate teritorială.”

Biden a lăudat „curajul enorm” al poporului ucrainean.

„A inspirat lumea cu hotărîrea de a apăra aceste principii și, împreună cu partenerii și aliații noștri, poporul american este hotărît să facă tot ce poate pentru a ne asigura că lumea este alături de voi”, a spus el.

Biden urmează să anunțe un nou pachet de asistență militară, în valoare de peste 325 de milioane de dolari, în timpul întîlnirii sale cu Zelenski. Potrivit a doi oficiali americani, pachetul ar urma să includă mai multă muniție cu dispersie. Ar fi a doua oară cînd SUA furnizează arma controversată Kievului. Înainte de această întrevedere, Casa Albă a anunţat că Statele Unite vor livra Ucrainei „importante” mijloace de apărare aeriană, dar că preşedintele Joe Biden nu doreşte să furnizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune solicitate de Zelenski.

Preşedintele american „a decis că nu va furniza ATACMS, dar nu a exclus această posibilitate în viitor”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Zelenski a spus că vizita sa în SUA este foarte importantă și i-a mulțumit lui Biden pentru sprijinul acordat de SUA. Anterior, președintele ucrainean a vizitat Capitoliul și a spus că a avut un „dialog important” cu parlamentarii americani.

2
0
1
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?