Preşedintele stiri: 3024
Puterea stiri: 7076

Zelenski cere un control mai riguros asupra spectacolelor susţinute de artiştii ruşi în Ucraina

28 oct. 07:04   În lume
2306 3

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri autorităţilor să vegheze cu mai multă rigurozitate asupra respectării legislaţiei referitoare la prestaţiile artiştilor ruşi în Ucraina, după ce un renumit producător ucrainean a cerut interzicerea oricăror turnee ale artiştilor ruşi în această ţară, transmite Noi.md cu referire la safenews.md.

Răspunzînd solicitării producătorului Igor Kondratiuk, care a colectat în sprijinul ei 25.000 de semnături, Zelenski a susţinut necesitatea „garantării securităţii Ucrainei, protejării intereselor naţionale şi a spaţiului cultural naţional”.

După anexarea Crimeii de către Rusia şi declanşarea conflictului armat cu separatiştii proruşi din Donbas, Ucraina consideră Rusia „stat agresor”, iar în referirile la Crimeea şi la teritoriile controlate de aceştia include menţiunea de teritorii „ocupate temporar”.

Preşedintele Zelenski a amintit că în Ucraina există deja legi ce reglementează turneele artiştilor străini în ţară, în special în cazul artiştilor ruşi, în plus faţă de restricţiile privind proiecţiile de filme şi programele de televiziune ruseşti.

Zelenski a amintit că există mai multe liste negre cu artişti ruşi care „reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională” a Ucrainei

Astfel, o lege ucraineană interzice artiştii care „promovează sau fac propagandă în favoarea ţării agresoare sau autorităţilor acesteia, reprezentanţii autorităţilor ţării agresoare şi acţiunile lor care prezintă o imagine pozitivă a ţării agresoare, justifică sau consideră legală ocupaţia teritoriului ucrainean”.


Zelenski a mai amintit că există şi mai multe liste negre cu artişti ruşi care „reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională” a Ucrainei, liste validate de instituţiile culturale ucrainene şi de autorităţile de la Kiev.

Prin urmare, el s-a abţinut să solicite noi măsuri împotriva activităţilor culturale şi mass-media ruse, dar a cerut autorităţilor ucrainene să „analizeze respectarea legislaţiei” pentru o mai bună aplicare a acestor norme şi înăsprirea sancţiunilor împotriva celor care le încalcă.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X