Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1148

Zelenski, acuzat de autocraţie după îngheţarea activelor lui Poroşenko

7 ian. 11:30   Război în Ucraina
2318 0

Opoziţia din Ucraina l-a acuzat joi pe preşedintele Vladimir Zelenski de comportament autocratic, după ce o instanţă a îngheţat bunurile predecesorului lui Zelenski, Petro Poroşenko, şi a două canale de televiziune care i-au aparţinut cîndva, transmite Reuters.

Sechestrele de bunuri fac parte dintr-o investigaţie oficială pentru a stabili dacă Poroşenko a comis o înaltă trădare prin finanţarea separatiştilor susţinuţi de ruşi în estul Ucrainei în timp ce era în funcţie în 2014-2015. El a negat acuzaţiile, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

Partidul Solidaritatea Europeană al lui Poroşenko a calificat decizia curţii de la Pecersk din Kiev ”ilegală, nedreaptă” şi menită să reducă la tăcere opoziţia faţă de guvernarea lui Zelenski.

Zelenski nu a comentat deciziile instanţei, dar a negat anterior că ar dori să exercite influenţă asupra procurorilor de stat sau a sistemului judiciar.

”Declaraţiile actuale ale partidului lui Poroşenko nu sînt surprinzătoare. Trebuie să spună ceva tare pentru a distrage atenţia şi să nu explice zborul de facto al lui Poroşenko în străinătate din acţiunile de investigaţie. Statutul de fost preşedinte nu oferă privilegiul de a ignora acţiunile de investigaţie şi şedinţele de judecată”, a afirmat Mihailo Podoliak, consilier în biroul lui Zelenski, în comentarii scrise adresate Reuters.


Instanţa a îngheţat, de asemenea, activele a două canale de televiziune, Channel 5 şi Priami kanal, pe care Poroşenko le-a deţinut pînă în noiembrie, înainte de a le plasa într-un holding.

"Nu sînt avocat, dar, din cîte am înţeles, arestarea nu înseamnă închidere. Canalele continuă să funcţioneze. Libertatea de exprimare nu a avut de suferit", a declarat purtătorul de cuvînt al lui Zelenski, Sergii Nikiforov.

Conflictul a apărut în timp ce Ucraina se străduieşte să-şi asigure sprijin internaţional în confruntarea cu Moscova, după ce a tras un semnal de alarmă cu privire la acumularea de zeci de mii de trupe ruseşti în apropierea graniţelor sale.

Administraţia preşedintelui rus Vladimir Putin neagă planificarea unei ofensive militare majore împotriva Ucrainei, dar a cerut garanţii de securitate din partea Occidentului, inclusiv oprirea expansiunii NATO către est.

Oficialii americani şi ruşi se întîlnesc săptămîna viitoare pentru discuţii.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав