X 

Zelenski acuză Germania că împiedică Ucraina să achiziţioneze arme defensvie

15 dec. 2021,, 03:00   Război în Ucraina
3136 1

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Germania că împiedică livrarea de arme defensive Kievului, în plină perioadă de tensiuni cu Moscova, suspectată că ar pregăti o invazie a Ucrainei.

"Germania ne-a împiedicat recent să obţinem încărcături de arme anti-dronă şi sisteme împotriva trăgătorilor de elită în cadrul cooperării cu NATO şi care sînt arme exclusiv defensive", a declarat Zelenski într-un interviu pentru ziarul italian La Repubblica, pe care preşedinţia l-a publicat integral în ucraineană.

"Orice stat democratic care se protejează împotriva unei agresiuni trebuie să aibă dreptul de a achiziţiona acest gen de instrumente defensive. Însă în anumite capitale în continuare domină teama", a mai spus el.

Kievul a anunţat în noiembrie că doreşte să achiziţioneze arme defensive suplimentare de la occidentali din cauza "agresivităţii" Rusiei.

Estul Ucrainei este din 2014 teatrul unui război cu separatiştii pro-ruşi despre care se consideră că sînt susţinuţi de Kremlin, în pofida faptului că acesta infirmă. Acest conflict, care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, a început după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea.

În aceste ultime săptămîni tensiunea a urcat şi mai mult, Occidentul acuzînd Kremlinul că pregăteşte o invazie a Ucrainei şi înmulţind avertismentele faţă de Rusia.

În acest context, preşedintele american Joe Biden a discutat săptămîna trecută cu Vladimir Putin, ameninţîndu-l pe acesta cu sancţiuni "cum nu s-au mai văzut" în caz de atac asupra Ucrainei.

Pentru moment, aceste eforturi nu au dat rezultate, a spus marţi Zelenski. "Suntem recunoscători pentru susţinere, dar aceste eforturi colective pentru moment nu sînt suficiente" pentru a schimba politica Moscovei, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean a mai afirmat că în pofida negocierilor între Moscova şi Washington, contingentele şi echipamentele militare ruse masate la frontiera cu Ucraina nu au fost reduse.

Temîndu-se de o escaladare în teren, occidentalii au ezitat multă vreme să vîndă arme Kievului. Ucrainenii au reuşit în cele din urmă să-şi procure anumite sisteme defensive, în principal dispozitive de rachete antitanc americane Javelin şi drone de luptă turce.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?