COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Zelenski a făcut primul pas spre lustrația lui Poroșenko

Zelenski a făcut primul pas spre lustrația lui Poroșenko

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a înregistrat în Rada Supremă a ţării un proiect de lege, conform căruia fostul șef de stat, Petro Poroșenko, și întregul său anturaj nu vor putea deține funcții publice.

„Pentru a opri abuzul de putere, de poziția oficială în îndeplinirea atribuțiilor oficiale, pentru a evita responsabilitatea pentru acțiunile care vizează îmbogățirea proprie, proiectul de lege a extins categoriile de posturi pentru care se efectuează măsuri de curățare a puterii (lustrație), precum și clarificarea criteriilor de implementare a curăţirii puterii de stat”, se menţionează în nota explicativă a documentului.

La 11 iulie, Zelenski a declarat despre necesitatea lustraţiei întregii conduceri de vîrf a Ucrainei, care a fost la putere din anul 2014, inclusiv Poroşenko.


„Sîntem acuzați că vrem să anulăm lustrația. Aş vrea ca toată lumea să ştie – noi nu anulăm lustrația, noi propunem să o intensificăm”, a declarat șeful statului.

Potrivit amendamentelor la „Legea cu privire la curățarea puterii”, elaborate de echipa Zelenski, toți membrii guvernului și Rada Supremă ar putea fi supuşi lustrației, inclusiv președintele Parlamentului, șefii Procuraturii Generale, Serviciului de Securitate, Consiliului Național de Securitate și Apărare, serviciilor fiscale și vamale, comisiei antimonopol și reprezentanții conducerii de vîrf a întreprinderilor de apărare, care și-au deţinut funcţiile din 23 februarie, 2014, pînă la 19 mai, 2019.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load