Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Zeci de mii de americani au rămas fără electricitate din cauza uraganului Henri

24 aug. 2021,, 00:30   Externe
2935 1

Peste 100.000 de locuitori din nord-estul Statelor Unite au rămas fără electricitate duminică după trecerea uraganului Henri, retrogradat apoi în categoria furtunilor tropicale, potrivit unui site specializat, în timp ce preşedintele Joe Biden a lansat un apel la prudenţă din cauza riscurilor de inundaţii, informează AFP.

Peste 72.000 de persoane din statul Rhode Island, 30.000 din Connecticut şi 10.000 din Massachusetts au fost afectate de întreruperea alimentării cu electricitate în cursul zilei de duminică, potrivit site-ului poweroutage.us.

Furtuna tropicală Henri a atins coastele americane din Rhode Island la ora locală 12:15 (16:15 GMT), potrivit serviciului american de meteorologie (National Weather Service - NWS).
În buletinul său de la ora locală 17:00 (21:00 GMT), Centrul american pentru supravegherea uraganelor (NHC) anunţa că furtuna genera vînturi cu viteze de pînă la 65 de kilometri pe oră, mai mici în raport cu viteza de 120 de kilometri pe oră înregistrată în ziua precedentă, pe mare.

"Este important să monitorizaţi situaţia şi să fiţi pregătiţi în casa voastră şi în cartierul vostru. Asiguraţi-vă că aveţi provizii pentru întreaga familie, inclusiv medicamentele necesare, alimente, apă şi radiouri cu baterii în cazul unor lungi pene de curent", a declarat spre sfîrşitul după-amiezii preşedintele Joe Biden într-o conferinţă de presă.



Uraganul Henri, care a fost retrogradat duminică dimineaţă în categoria furtunilor tropicale de specialiştii de la NHC, ar trebui să se deplaseze cu viteze mai scăzute în orele următoare, sublinia acelaşi buletin meteorologic, potrivit căruia furtuna ar putea "să stagneze la graniţa dintre statele New York şi Connecticut în noaptea de duminică spre luni".

Nord-estul Statelor Unite este de obicei scutit de astfel de furtuni, care ating mai degrabă statele aflate în sudul ţării, precum Florida şi Louisiana.

Odată cu încălzirea apei de la suprafaţa oceanelor, uraganele devin mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă. Ei au evidenţiat un risc tot mai ridicat pentru comunităţile umane din zonele costiere, afectate de valuri înalte şi inundaţii, amplificate de creşterea nivelului oceanelor.

Deşi guvernatorului statului Rhode Island, Dan McKee, a afirmat că existau "inundaţii importante" în anumite zone, primele reacţii ale unora dintre localnici par să indice faptul că furtuna Henri nu a fost atît de distrugătoare precum se aşteptau meteorologii.

"A fost cît pe ce", a declarat James Kiker, un rezident din Newport, afirmînd că a văzut doar "puţine pagube" în zona în care locuieşte, unde a observat cîteva crengi rupte ale unor copaci.

Precipitaţii cuprinse între 7 şi 15 centilitri pe metru cub aşteptate în această regiune, care pot să ajungă pînă la 25 de centilitri pe metru cub în anumite zone, potrivit NHC, în contextul în care înrăutăţirea condiţiilor meteorologice a determinat deja sîmbătă seară stoparea unui amplu concert organizat în Central Park din New York pentru a marca "reîntîlnirea" artiştilor cu publicul din metropola americană.

Cîntăreţul Barry Manilow a fost întrerupt la jumătatea unui cîntec de unul dintre organizatori, care le-a cerut spectatorilor să evacueze zona cît mai repede posibil, dar să îşi păstreze calmul.

Deşi mai mulţi artişti de renume, precum Andrea Bocelli, LL Cool J, Jennifer Hudson, Journey, Carlos Santana & Rob Thomas, The New York Philharmonic, Jon Batiste, Earth, Wind and Fire and Wyclef Jean, au evoluat pe scenă înainte ca show-ul să fie întrerupt, alţi muzicieni care erau capete de afiş ale evenimentului, inclusiv Bruce Springsteen, Patti Smith, Paul Simon şi Elvis Costello, nu au mai putut să îşi susţină recitalurile programate, relatează site-ul deadline.com.

NHC a ridicat duminică după-amiază toate alertele ce vizau inundaţii potenţiale în regiunile de coastă.

Primarul din Boston, cel mai mare oraş din statul Massachusetts, le-a cerut duminică dimineaţă rezidenţilor să se pregătească în special pentru "vînturi distrugătoare" şi pentru "potenţiale pene de curent".

"Vă rog, rămîneţi în case", a declarat Kim Janey într-o conferinţă de presă.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat stare de urgenţă sîmbătă odată cu apropierea uraganului Henri de coastele americane, precizînd că 500 de soldaţi din Garda Naţională au fost mobilizaţi pentru a sprijini eforturile locale de ajutorare a rezidenţilor afectaţi de furtună.

Locuitorii din New York, capitala culturală şi economică a Statelor Unite, au încă amintiri dureroase despre uraganul Sandy, care a făcut 44 de victime în acest oraş în anul 2012.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?