Xi Jinping: "China și Rusia apără ordinea mondială bazată pe dreptul internațional"

20 mar. 10:15   Război în Ucraina
2227 0

China și Rusia apără ordinea mondială, care se bazează pe dreptul internațional și pe Carta ONU.

Acest lucru se afirmă într-un articol publicat luni de președintele Chinei, Xi Jinping, pentru Rossiiskaia Gazeta.

"China și Rusia apără ferm sistemul internațional centrat pe ONU și ordinea mondială bazată pe dreptul internațional, precum și normele și principiile fundamentale ale relațiilor internaționale bazate pe scopurile și principiile Cartei ONU, desfășoară o strînsă coordonare și interacțiune în cadrul ONU, SCO (Organizația de cooperare de la Shanghai - n. TASS), BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - n. TASS), grupul G-20 și alte platforme internaționale, depun eforturi comune pentru a promova multipolaritatea și democratizarea relațiilor internaționale", a spus liderul chinez.

"Părțile iau măsuri eficiente pentru a implementa multipolaritatea autentică, pentru a dezvolta valori universale și pentru a promova formarea unui nou tip de relații Internaționale și a unei comunități cu un destin comun al omenirii", a subliniat el.

Xi Jinping a menționat că relațiile ruso-chineze au avut o cale dificilă în istoria lor și au trecut testul de rezistență.

"Istoria și practica arată că, în condițiile turbulențelor globale, relațiile chino-ruse au trecut testul rezistenței datorită faptului că am ales calea cea bună de stabilire a relațiilor interstatale", a spus liderul chinez.

Potrivit acestuia, de mai bine de 70 de ani, relațiile dintre cele două state au avut o cale dificilă. "Privind înapoi la trecut, sîntem profund conștienți de faptul că nivelul actual al relațiilor chino-ruse nu a fost obținut ușor, iar prietenia neîntreruptă dintre China și Rusia trebuie păstrată cu atenție", a subliniat Xi Jinping.

Președintele RPC a explicat că vizita sa în Rusia "are drept scop consolidarea prieteniei, cooperării și păcii". El și-a exprimat disponibilitatea de a discuta, împreună cu președintele rus Vladimir Putin, despre noi planuri privind perspectivele relațiilor dintre cele două țări.

Președintele Chinei va efectua o vizită de stat în Rusia în perioada 20-22 martie, la invitația președintelui rus Vladimir Putin. Purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, a declarat că liderii vor organiza un schimb de opinii cu privire la relațiile bilaterale și problemele internaționale și regionale majore de interes reciproc. Potrivit consilierului președintelui Rusiei, Iuri Ușakov, Putin și Xi Jinping, în special, vor discuta despre cooperarea energetică și tehnico-militară dintre Rusia și China, precum și despre conflictul din Ucraina. În urma discuțiilor de la Moscova, șefii de stat vor semna două declarații comune, în total este planificată semnarea a peste 10 documente, a spus Ușakov.


21
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?