X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

WP: În cadrul NATO au început dezacordurile privind extinderea prezenței militare în Europa de Est

18 mai. 2022,, 07:25   Externe
2735 0

Țările membre ale Alianței Nord-Atlantice nu pot ajunge la un compromis privind nivelul extinderii prezenței militare a Alianței în Europa de Est în legătură cu operațiunea specială a Rusiei în Ucraina. Despre acest lucru a anunțat tass.

Potrivit acesteia, există "dezacorduri" între membrii NATO cu privire la desfășurarea de noi forțe în Europa de Est. Publicația menționează că statele Alianței evaluează în mod diferit posibilele consecințe ale operațiunii speciale din Ucraina. Astfel, statele baltice și Polonia "cer extinderea semnificativă a prezenței militare pe teritoriul lor", precum și arme moderne și sisteme de apărare aeriană. În același timp, alți membri ai blocului, inclusiv Italia și Franța, sînt "sceptici" că Rusia "va reprezenta o amenințare pentru teritoriul NATO în viitorul apropiat", se spune în articol.

Potrivit surselor The Washington Post din cadrul Administrației SUA, unele state consideră "desfășurarea permanentă a unui mare contingent NATO în estul [Europei] costisitoare și incomodă". De asemenea, ele se tem că "Alianța se va abate de la alte amenințări asupra cărora s-a concentrat în ultimii ani, inclusiv terorismul și migrația ilegală în Marea Mediterană. Aceste subiecte îngrijorează mai mult țări precum Spania și Italia, care sînt departe de Rusia, dar aproape de Africa de Nord".

În plus, continuă ziarul, țările de pe flancul estic al NATO au cerut altor membri ai Alianței să renunțe oficial la Actul Fondator din 1997 privind relațiile reciproce, cooperarea și securitatea dintre Federația Rusă și NATO. Acordul, reamintește The Washington Post, limitează amploarea desfășurării trupelor alianței în mod permanent în Europa de Est. O serie de țări din alianță susțin că Acordul nu mai este valabil în legătură cu operațiunea specială efectuată de Federația Rusă. Cu toate acestea, unii membri ai Alianței din Europa de Vest și SUA "evită respingerea directă a acordul, menționînd că acesta este un instrument util pentru viitoarea coordonare între NATO și Rusia".

Publicația menționează faptul că o decizie preliminară privind amploarea prezenței militare în Europa de Est ar trebui luată pînă la sfîrșitul lunii iunie, cînd liderii țărilor Alianței se vor reuni pentru un summit la Madrid. Extinderea prezenței militare a fost unul dintre subiectele reuniunii informale a miniștrilor de Externe ai NATO la Berlin la sfîrșitul săptămînii trecute, care au convenit să continue negocierile pe această temă.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?