TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Vizita lui Kim Jong Un în Rusia a luat sfîrșit: ‘Data viitoare ne vedem la Phenian!’

Vizita lui Kim Jong Un în Rusia a luat sfîrșit: ‘Data viitoare ne vedem la Phenian!’

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a părăsit Vladivostok vineri după prima sa întîlnire cu Vladimir Putin, care i-a permis să-şi afişeze legăturile cu aliatul istoric al Phenianului, în plin impas diplomatic cu SUA, relatează AFP, potrivit agerpres.


După o ceremonie militară, Kim Jong Un s-a deplasat spre gara din acest port din Extremul Orient rus pentru a urca în trenul său blindat, a constatat o jurnalistă a AFP. Trenul s-a pus în mişcare în jurul orei 05.30 GMT pentru o călătorie de circa zece ore spre Coreea de Nord, după care gara a fost redeschisă publicului.


Kim Jong Un a petrecut joi cinci ore cu preşedintele rus, într-un tete-a-tete de două ore, apoi la o reuniune de lucru între delegaţii şi în cele din urmă la un dineu de gală unde au avut loc toasturi şi s-a făcut schimb de cadouri. O întîlnire „deschisă şi amicală”, a declarat el potrivit agenţiei nord-coreene KCNA, care relatează că Vladimir Putin „a acceptat cu promptitudine” invitaţia sa de a vizita Coreea de Nord.


La finalul întîlnirii, preşedintele rus s-a declarat favorabil, la fel ca şi SUA, unei „denuclearizări totale” şi consideră „posibilă” o soluţionare, cu condiţia de a oferi Phenianului „garanţii de securitate şi de suveranitate” şi de a favoriza „dreptul internaţional” în detrimentul „dreptului celui mai puternic”.


Fără nici un progres concret, întrevederea a constituit pentru liderul nord-coreean prima întîlnire cu un şef de stat străin după fiascoul summitului de la Hanoi din februarie cu Donald Trump.


În pofida invitaţiilor repetate, Rusia a rămas pînă acum departe de destinderea actuală în relaţiile cu Coreea de Nord. Kim Jong Un s-a întîlnit din martie 2018 de patru ori cu preşedintele chinez Xi Jinping, de trei ori cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi de două ori cu Donald Trump.


Liderul nord-coreean încearcă să obţină susţinere în relaţia cu Washingtonul şi o anumită reechilibrare în relaţiile sale cu Beijingul, cel mai apropiat aliat al său, şi Moscova, vechiul său aliat din timpul Războiului rece. URSS-ul este acel care l-a instalat la putere pe bunicul său şi pe fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Kim Il Sung.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load