X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Viitorul lui Ursula von der Leyen la Comisia Europeană, încă incert

18 iun. 12:00   Externe
3348 0

Liderii UE nu au ajuns încă la o decizie cu privire la un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a anunţat marţi şeful Consiliului European

„Scopul de astăzi nu a fost de a lua o decizie", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, jurnaliştilor după dineul de lucru al liderilor UE, în pofida aşteptărilor larg răspîndite privind un acord rapid.

„Acest lucru este planificat pentru săptămîna viitoare", potrivit agerpres.ro

Mai degrabă, a spus Michel, scopul reuniunii de luni a fost „de a avea un schimb de opinii aprofundat", reuniunea fiind „un pas util pentru a pregăti următorul Consiliu European".

Întîlnirea liderilor a fost prima de la alegerile europarlamentare din 2024, în urma căreia s-au înregistrat cîştiguri pentru centru-dreapta şi naţionaliştii de dreapta, dar înfrîngeri umilitoare pentru preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.


La dineul de la Bruxelles, cei 27 de lideri naţionali ai UE au discutat despre cine ar trebui să conducă puternicul organism executiv al Comisiei Europene, cine ar trebui să prezideze reuniunile Consiliului European şi cine ar trebui să ocupe postul de şef al politicii externe.

„A fost o conversaţie bună, (ea) merge în direcţia bună, cred eu. Dar nu există niciun acord în această seară", a declarat el reporterilor după cină.

Michel a spus că partidele politice paneuropene au făcut propuneri cu privire la posturi şi că va fi nevoie de mai multă muncă pentru a ajunge la un acord. El nu a oferit detalii despre aceste propuneri.

Liderii urmează să ia o decizie oficială în cadrul unui summit care va avea loc în perioada 27-28 iunie.

Von der Leyen va avea nevoie de sprijinul Parlamentului European, care va vota în prima sa sesiune din 16 iulie.

Întreaga Comisie formată din 27 de membri, inclusiv şeful politicii externe, are nevoie, de asemenea, de sprijin parlamentar.

12
4
2
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав