Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Vicepremierul australian Joyce consideră că Julian Assange nu ar trebui extrădat în SUA

14 dec. 2021,, 21:30   Externe
2250 1

Vicepremierul australian Barnaby Joyce i-a luat apărarea conaţionalului său Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, adresînd un apel Marii Britanii să nu îl extrădeze în Statele Unite, informează marţi dpa, citat de Agerpres.

Barnaby Joyce este de părere că Assange ar trebui reţinut şi judecat în Marea Britanie sau repatriat în Australia, transmite Noi cu referire la bursa.ro.

Julian Assange, în vîrstă de 50 de ani, se confruntă cu extrădarea în SUA, unde este inculpat pentru spionaj în legătură cu publicarea de către WikiLeaks în 2010 şi 2011 de informaţii militare clasificate, acuzaţie pentru care riscă să fie condamnat la 175 de ani de închisoare.

Vicepremierul Joyce, care a contractat coronavirusul în timpul unei vizite în Regatul Unit în luna decembrie, a afirmat că Assange nu a furat dosarele secrete americane şi nici nu se afla pe teritoriul Statelor Unite în momentul publicării lor de către WikiLeaks.

Vicepremierul, care este şi deputat, a adăugat că Julian Assange nu a încălcat niciuna din legile australiene în timpul acţiunilor sale.


'Ca individ, fie că îl placi sau îl dispreţuieşti, este peste puterile sale, date fiind circumstanţele, să îşi apere singur drepturile. Prin urmare, trebuie să sperăm că vor face aceasta tribunalele britanice, iar noi îi vom judeca organizaţia în consecinţă', a scris Joyce într-un editorial apărut în publicaţiile grupului australian Nine Newspapers.

'Nu l-am întîlnit niciodată şi, din cele văzute, nu îl respect. Presupun că nu l-aş plăcea. Pentru a privi situaţia cu claritate, trebuie să îşi laşi preconcepţiile neinformate la uşa spectacolului colorat de fundal. Trebuie de asemenea să laşi deoparte problemele serioase care înconjoară acţiunile lui Assange', spune vicepremierul.

'Ele sînt o chestiune distinctă de problema cheie: unde se afla acest individ atunci cînd se prezumă că încălca legea americană pentru care Statele Unite îi cer acum extrădarea de la Londra?', adaugă el.

Assange a petrecut ultimii doi ani în închisoarea Belmarsh din Londra, după ce aproape un deceniu s-a ascuns în ambasada Ecuadorului din capitala britanică.

SUA au obţinut o victorie majoră vineri, Înalta Curte britanică anulînd o decizie de primă instanţă care se opunea extrădării australianului.

Julian Assange intenţionează să conteste hotărîrea la Curtea Supremă.

La sfîrşitul săptămînii trecute, logodnica sa a acuzat autorităţile britanice că joacă rolul de 'călău' după ce Assange a suferit un accident vascular cerebral minor în timpul detenţiei.

Potrivit AFP, fratele lui Julian Assange, Gabriel Shipton, a declarat luni la New York că se teme că fondatorul WikiLeaks ar putea să moară în decursul bătăliei judiciare împotriva extrădării sale în SUA.

Shipton, producător de cinema, a manifestat luni în faţa consulatului Marii Britanii la New York, alături de alte 30 de persoane, printre care actriţa americană Susan Sarandon şi muzicianul britanic fondator al grupului Pink Floyd, Roger Waters.

Shipton s-a declarat 'foarte îngrijorat de ceea ce se întîmplă peste capul lui Julian şi care nu face decît să crească presiunea'. 'Trăim cu teama că nu va rezista sau că pur şi simplu va muri în timpul acestui proces' judiciar de extrădare, a declarat el pentru AFP, subliniind că Julian Assange 'nu mai este omul care era atunci cînd a început totul', dar că 'rămîne puternic şi combativ'.

La rîndul său, Roger Waters consideră că 'vieţile noastre, libertatea noastră (...) democraţia (..) depind în întregime de ceea ce se întîmplă cu Julian Assange', în vreme ce, pentru Susan Sarandon, 'indiferent de ceea ce ai crede despre Julian Assange, aceasta priveşte libertatea de informare şi a jurnalismului'.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?