COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI770 910 INFECTAȚI289 025(+648)   TRATAȚI 273 259     DECESE 6695(+16)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2923
Puterea stiri: 6769

Venezuela va organiza alegeri regionale în noiembrie

14 mai. 07:55   În lume
1051 0

Alegerile regionale şi municipale din Venezuela vor avea loc la 21 noiembrie, a anunţat joi Consiliul Naţional Electoral (CNE), în contextul în care puterea şi opoziţia şi-au înmulţit în ultimele zile declaraţiile privind reluarea dialogului, blocat din august 2019, notează AFP.

Aceste alegeri vor fi primele după alegerile legislative din 2020 şi prezidenţialele din 2018 care au văzut realegerea preşedintelui Nicolas Maduro în 2018. Cele două scrutinuri au fost boicotate de opoziţie.

Liderul opoziţiei, Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de către o parte a comunităţii internaţionale (58 de ţări, printre care Statele Unite), a propus marţi puterii să negocieze ridicarea sancţiunilor în schimbul, mai ales, al "unui calendar pentru alegeri libere şi corecte", reclamînd "un acord salvare naţională".

Miercuri, preşedintele Nicolas Maduro a spus că "este dispus să întîlnească toată opoziţia" sub o "mediere internaţională".

Anunţul datei alegerilor intervine la o săptămînă după înfiinţarea noului CNE de către Adunarea Naţională, unde puterea are 256 de locuri din 277. Juan Guaido a spus că nu recunoaşte acest consiliu, unde trei dintre cei cinci membri sînt favorabili puterii.

CNE trebuie să organizeze toate scrutinurile în următorii şapte ani, în special aceste regionale desfăşurate împreună cu cele municipale.

Venezuela, care traversează o gravă criză, trebuie să facă faţă sancţiunilor economice impuse în special de Statele Unite care încearcă să îl înlăture pe Nicolas Maduro de la putere.

Discuţiile dintre guvern şi opoziţia reprezentată de Juan Guaido cu Norvegia ca mediator au fost suspendate în august 2019 după anunţul înăspririi sancţiunilor americane.

De atunci, puterea a negociat în mod regulat cu alte sectoare ale opoziţiei şi, în special, cu Henrique Capriles, de două ori candidat la prezidenţiale.

Nicolas Maduro l-a îndemnat marţi pe Juan Guaido să se alăture negocierilor. "CNE s-a născut dintr-un mare dialog cu toate sectoarele opoziţiei, toate sectoarele, cu excepţia unuia! Sectorul extremist, pucist, care a facilitat loviturile, sancţiunile, atacurile. Dacă Guaido doreşte să integreze dialogurile în curs, bun venit! Dar să nu se considere şef, conducătorul suprem al unei ţări care nu-l recunoaşte", a spus preşedintele socialist.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽