TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Vaccinul Sputnik creează scandal în altă țară UE

Ministrul ceh de Externe, Tomas Peticek a fost demis, luni, a anunțat biroul președintelui Milos Zeman, pe Twitter, pe motivul că s-a opus achiziționării și folosirii vaccinului rusesc Sputnik, relatează Politico. Ministrul de Interne, Jan Hamacek va prelua interimar postul.

Este vorba de a doua demitere a unui ministru din cabinetul ceh pe motivul refuzului achiziționării vaccinului rusesc împotriva Covid-19. Săptămîna trecută, Jan Blatny, ministrul sănătății, a fost și el demis din același motiv, și înlocuit cu Petr Arenberger, care este de acord cu testarea în Cehia a acestui vaccin. Petricek a mai spus, jurnaliștilor, însă, că demiterea sa a fost legată pe lîngă refuzul vaccinului, și de opoziția sa față de implicarea companiei rusești Rosatom în construcția unei centrale nucleare.

„Nu e niciun secret că am fost un cui în talpa președintelui de multă vreme. Motivele sînt centrala nucleară, unde am spus mereu că siguranța trebuie să fie cea mai importantă, și vaccinul Sputnik, pentru că sănătatea cetățenilor este esențială pentru mine”, a spus ministrul demis.

Experți în securitate din ministerele cehe ale internelor și externelor au pledat în mod repetat cu guvernul să nu includă Rosatom în construcția centralei pentru a evita situația în care Kremlinul ar șantaja guvernul ceh.

Președintele țării, premierul și miniștrii inustriei și comerțului au ignorat avertismentele. Alte firme care au participat la licitație includ firme din Franța, Coreea de Sud și SUA-Canada.


Nu este primul scandal iscat de Sputnik V, anterior, întregul guvern al Slovaciei s-a prăbușit din cauza controverselor legate de vaccinul rusesc. Ulterior, Slovacia și Rusia au intrat în conflict diplomatic după ce autoritățile slovace s-au plîns că Rusia le-a trimis un vaccin neconform.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Sondaj Toate

load