X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Vacanța de două săptămîni la mare în Odesa ar putea dura o lună și jumătate

24 iun. 2020,, 09:00   Societate
5892 1

Săptămâna aceasta au fost reluate cursele cu autocarul dintre Moldova și Ucraina. Deocamdată, este vorba despre cursele regulate Chișinău – Odessa. NM s-a interesat, dacă este posibilă deja odihna la mare în Odessa și de ce o vacanță de două săptămâni ar putea să vă ia o lună și jumătate.

Ce s-a întîmplat?

Săptămîna aceasta au fost reluate cursele cu autocarul dintre Moldova și Ucraina. Deocamdată, este vorba despre cursa Chișinău – Odessa, plecarea fiind de la Gara Nord, de două ori pe zi. Pînă acum, din cauza epidemiei și a hotarelor închise, cursele regulate cu autocarul dintre Moldova și Ucraina au fost sistate.

Deci, acum putem merge la mare, la Odessa?

Da, se poate. Pentru început însă va trebui să stați acolo în carantină, timp de 14 zile. Fără carantină obligatorie pot veni în Ucraina doar cetățenii din țările în care la 100 mii de locuitori sînt înregistrate cel mult 40 de cazuri de COVID. În Moldova, conform autorităților ucrainene, acest indice este de 144,5. Din această cauză, Kievul a inclus Moldova în „zona roșie”.


Apropo, România este în „zona verde”, însă locuitorii Moldovei cu pașaport românesc, care pleacă din Moldova în Ucraina, sînt considerați persoane care vin din „zona roșie”. Iar aceasta înseamnă că fără carantină, nu veți reuși să vă odihniți la mare.

Și dacă accept carantina?

În acest caz, va trebui să cumpărați poliță de asigurare medicală pentru Ucraina. Acest lucru poate fi făcut în regim online. Pentru Ucraina, în funcție de compania de asigurare și suma asigurării, costul poliței variază de la 90 pînă la 706 lei. Și, desigur, înainte de a merge la mare, trebuie să stați două săptămîni în carantină.

Și dacă am testul de COVID cu rezultat negativ?

În documentele oficiale ale Ucrainei nu se spune nimic despre teste. Iar aceasta înseamnă că rezultatul testului nu influențează nicicum obligativitatea de a sta în carantină.

Ne oferiți detalii despre carantină – unde și cum să stăm?

Sunt două opțiuni – autoizolarea și „observația”. Prima opțiune este mai plăcută: închiriați o locuință și vă înregistrați în aplicația specială «Дiй вдома» („Stai acasă”). La intrarea în țară, vă vor verifica dacă aveți această aplicație. De menționat că pentru a vă înregistra în această aplicație, aveți nevoie de un număr de telefon ucrainean. Cum puteți face rost de el pe teritoriul Moldovei este exclusiv problema voastră (ca și faptul, cine vă va aduce mîncare în timp ce veți sta în carantină).

Aplicația «Дiй вдома» va monitoriza timp de 14 zile geolocația voastră și vă va reaminti despre necesitatea de a transmite fotografia voastră. De asemenea, potrivit afirmațiilor unui interlocutor NM, care cunoaște procedura de carantină în Ucraina, organele de supraveghere vă contactează periodic, pentru a verifica locul în care vă aflați.

Acum – despre a doua opțiune – „observația”. În acest caz, nu e chiar clară situația. Teoretic, trebuie să petreceți 14 zile în carantină, într-un loc special rezervat pentru aceasta. Dar cum se întîmplă acest lucru în practică, veți fi lăsat ori nu să intrați în țară și unde trebuie să mergeți pentru „observație”, nu e chiar atît de clar. La fel, e neclar, cît trebuie să plătiți pentru aceasta.

Ce se va întîmpla dacă sînt încălcate regulile?

În Ucraina, pentru încălcarea regulilor de carantină, sunt prevăzute amenzi de la 17 mii până la 34 mii de hrivne (11 mii – 22 mii de lei).

Deci, pentru a ne odihni două săptămîni în Ucraina, e nevoie de o lună?

Nu: o lună și jumătate. Pentru că, revenind din Ucraina în Moldova, va trebui să stați și aici două săptămîni în carantină. Dacă toată această „aritmetică” vă convine, puteți pleca la mare la Odessa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?