TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Uniunea Europeană va organiza un summit cu privire la problemele vaccinării și la hotare

Șefii statelor și guvernelor Uniunii Europene vor organiza o nouă întîlnire virtuală. Ei vor comunica de la distanță, deoarece încă există riscul de infectare cu coronavirus. Pe ordinea de zi a summit-ului se află problema: cum să terminăm cu pandemia și să revenim la viața normală, transmite euronews.com.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris liderilor UE că și în continuare prioritară rămîne problema accelerării vaccinării în întreaga UE. Aceasta înseamnă accelerarea procesului de autorizare a vaccinurilor, precum și a producției și livrării acestora.

Dar unii deputați europeni doresc ca Bruxelles-ul să meargă și mai departe:

"Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar trebui să atragă atenție la acele țări în care vaccinările poartă un caracter limitat, să ofere acestor țări sfaturi și orice ajutor care poate fi acordat, a declarat irlandezul Ciaran Cuffe. Trebuie să ne uităm la experiența, de exemplu, a Danemarcei, unde acest lucru este bine stabilit și să întrebăm țările care rămîn în urmă: vă putem da o mînă de ajutor dacă aveți nevoie de personal medical, dacă aveți nevoie de mijloace financiare, dacă aveți nevoie de ajutor logistic".

Un alt subiect de discuție sînt frontierele interne ale UE. Unele țări-membre examinează deschiderea lor, în timp ce altele, dimpotrivă, se gîndesc să limiteze și mai mult mișcarea oamenilor prin Uniune, motivînd acest lucru prin nivelul ridicat de infecție în unele zone. De dragul renașterii turismului, liderii vor discuta propunerea de a elibera călătorilor certificate de vaccinare.


COVID-19 a testat dur solidaritatea țărilor Uniunii Europene, care uneori nu s-au grăbit să se ajute reciproc. Iar acum ele se află la diferite etape ale implementării vaccinurilor, de asemenea diferite. Participanții la această întîlnire, cel mai probabil, vor încerca să demonstreze unitatea de cîndva.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load