X 
Puterea stiri: 7334
Criza energetică stiri: 1129

Uniunea Europeană a întrerupt importul de cărbune rusesc

10 aug. 10:17   Război în Ucraina
1507 0

Marea Britanie și Uniunea Europeană vor înrerupe importul de cărbune rusesc începînd cu 10 august, ca parte a sancțiunilor impuse din cauza operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina. După cum a menționat anterior Londra și Bruxelles, aceste restricții sînt menite să "afecteze" economia rusă.

În același timp, Marea Britanie a fost nevoită să ia măsuri destul de drastice, avînd în vedere că țara depindea în mod semnificativ de aprovizionarea cu cărbune din Rusia. Conform statisticilor pentru 2021, 48% din totalul cărbunelui din țară era importat, al cărui volum total era de 4,6 milioane de tone, dintre care 43% era cărbune rusesc.

În plus, Rusia se numără printre cei mai mari furnizori de cărbune către țările UE. Potrivit Ministerului Energiei al Federației Ruse, în 2021 Rusia a furnizat 48,7 milioane de tone de cărbune țărilor UE sau 21,8% din exportul total al acestei materii prime. În 2020, această cifră a fost de 22%.

După cum a declarat Eric Momber, reprezentantul oficial al Comisiei Europene (CE), în cadrul unui briefing din 5 august, Bruxelles se așteaptă ca toate țările UE să respecte interdicția importurilor de cărbune din Rusia, în ciuda crizei energetice. El a reamintit că embargoul asupra aprovizionării cu cărbune rusesc face parte din cel de-al cincilea pachet de sancțiuni adoptat în aprilie, iar pe 10 august se încheie perioada de tranziție, timp în care au fost permise achizițiile de cărbune rusesc, iar Comisia Europeană este încrezătoare că toate țările UE vor respecta această restricție.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав