COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Ungaria vine cu învinuiri grave la adresa Ucrainei

19 oct. 10:45   În lume
2277 1

Campania de "minciuni provocatoare" a Ucrainei referitoare la achiziţiile de energie ale Ungariei a eşuat "ruşinos", Uniunea Europeană afirmînd clar că acordul pe termen lung încheiat de Budapesta cu Rusia este perfect legal, a declarat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto (foto), transmite MTI, citată de economica.net.

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a spus clar că Ungaria are dreptul de a semna un astfel de contract şi nu i se poate reproşa nimic, a scris Szijjarto pe Facebook, în pauza unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al UE, transmite Noi.md cu referire la publika.md.

Borrell şi-a comunicat poziţia şi Kievului, subliniind că Ungaria a acţionat în conformitate cu legea la semnarea contractului, a adăugat ministrul de Externe ungar.

Potrivit acestuia, Ucraina a desfăşurat o campanie de comunicare şi politică intensă şi ostilă, recurgînd la minciuni provocatoare împotriva Ungariei şi, în pofida faptului că nu este membră a UE, a depus o plîngere pe lîngă Comisia Europeană împotriva unui stat membru.

„Ucraina a vrut să blocheze livrările de energie sigure către Ungaria, a intervenit grav în afacerile noastre interne şi a întreprins măsuri pe plan internaţional care ne-au încălcat suveranitatea”, a adăugat el.


Ministrul de Externe ungar a subliniat că resursele de energie ale Ungariei sînt o chestiune de suveranitate şi că Ungaria are dreptul să semneze contracte care garantează livrările de energie cu orice ţară doreşte, insistînd că Budapesta respinge „cu toată fermitatea” campania de comunicare şi politică ostilă a Ucrainei ce pune sub semnul întrebării suveranitatea Ungariei şi plasează acest stat într-o lumină proastă.

Szijjarto a mai notat că anul trecut şi în acest an cea mai mare parte a gazului achiziţionat în Europa a ajuns în Ucraina via Ungaria şi că, ţinînd cont de acest aspect, ar fi „inacceptabil” pentru Kiev să introducă orice restricţii în ce priveşte drepturile etnicilor maghiari din Transcarpatia.

Importanţa acordului privind livrările de gaz între Ungaria şi Rusia este evidentă în lumina actualelor preţuri ridicate la energie, acest contract permiţînd Ungariei să cumpere gaz la un preţ bun şi să-şi asigure livrări pe termen lung, a notat şeful diplomaţiei ungare.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X