X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ungaria solicită Occidentului să prevină confruntarea între blocuri cu Estul

17 ian. 2023,, 19:00   Externe
2553 0

Occidentul nu trebuie să admită o confruntare cu Estul prin blocuri militaro-politice formate pe baza amplasării geografice.

O astfel de avertizare a fost făcută marți de ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la Forumul Economic Mondial de la Davos, scrie tass.ru.

„Confruntarea dintre blocuri pe baza amplasării lor geografice are un impact deosebit de negativ asupra acelor țări care se află undeva la mijloc”, a spus ministrul de Externe, amintind că Ungaria ocupă tocmai un astfel de loc în centrul Europei.

El a mai menționat că, înainte de începerea conflictului armat din Ucraina, cu participarea Rusiei în 2022, a existat în general încredere și respect reciproc între Est și Vest, ceea ce a făcut posibilă desfășurarea „cooperării eurasiatice, care a fost foarte benefică pentru Europa". „Acum există o confruntare a blocurilor geografice”, a adăugat Szijjártó.

Moderatorul discuției, politologul american Ian Bremmer, a spus că acum, mai degrabă, ar trebui să vorbim nu despre blocul estic, ci despre Rusia și aliatul său Belarus. Szijjarto a fost de acord cu opinia sa și a clarificat că a vorbit despre temerile sale, adică despre amenințarea unei confruntări între blocuri. Totodată, ministrul ungar şi-a exprimat încrederea că evenimentele care se observă acum în lume sînt „mai grave decît războiul rece”.


Cu toate acestea, el consideră că Rusia este „o parte a realității” și, prin urmare, canalele de comunicare cu ea trebuie menținute deschise. Potrivit acestuia, astfel de canale sînt necesare, în special, pentru a căuta începerea negocierilor pașnice privind soluționarea situației din Ucraina. Altfel, va fi imposibil să „păstrăm speranța lumii”, a explicat Szijjártó.

El a menționat că menținerea relațiilor normale de cooperare între statele din întreaga lume necesită, de asemenea, respect reciproc și o abordare a soluționării problemelor bazată pe „realitatea fizică, nu pe ideologie”. Acest din urmă principiu, din punctul său de vedere, privește, în special, sfera securității energetice, adică aprovizionarea cu petrol, gaze și alte tipuri de combustibil. Șeful Ministerului de Externe al Ungariei a participat la una dintre discuțiile tematice de la forumul de la Davos, care s-a referit la problemele globalizării.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?