COVID-19 în MOLDOVA

Ungaria cumpără din SUA un sistem de apărare antiaeriană

Ungaria cumpără din SUA un sistem de apărare antiaeriană

Ungaria va da un miliard de dolari pentru a-și achiziționa din Statele Unite un sistem de apărare antiaeriană aer-aer, aceasta fiind cea mai mare achiziție de armament din istoria coopăerării militare bilaterale, informează Agerpres.

Conform unei declaraţii de intenţie semnate miercuri la Budapesta de ministrul ungar al apărării Tibor Benko şi ambasadorul SUA în Ungaria, David Cornstein, este vorba de sistemul Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM). Achiziţia în valoare de 1 miliard de dolari se înscrie în programul SUA pentru Vînzări militare în străinătate (Foreign Arms Sales), tranzacţia urmînd să fie finalizată până la 30 septembrie.

Ministrul ungar al apărării a precizat că sistemul va fi folosit în principal cu rol de descurajare, dar şi pentru creşterea securităţii şi pentru antrenament. Sistemul este produs de compania Raytheon Technologies.


Ambasadorul american a subliniat la rîndul său că acest sistem de apărare antiaeriană, folosit deja în mai multe ţări, este compatibil cu standardele NATO, adăugînd că speră ca Ungaria să nu fie nevoită niciodată să-l folosească.

Ungaria, membră a NATO, şi-a intensificat eforturile de apărare sub mandatul premierului Viktor Orban, crescînd bugetul alocat apărării de la 0,95% din PIB în 2013 la 1,21% în 2019. Ținta cerută de NATO și în special de Statele Unite este însă de 2 la sută din PIB.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load