Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Ungaria a refuzat să discute despre sancțiuni împotriva Rusiei fără bani din Europa

24 mai. 17:35   Război în Ucraina
1599

Premierul ungar Viktor Orban a refuzat să discute despre interzicerea europeană a achizițiilor de petrol rusești la un summit al UE săptămîna viitoare. Cu o scrisoare corespunzătoare, el s-a adresat președintelui Consiliului European Charles Michel, scrie Financial Times.

Orban a spus că țara sa nu ar putea sprijini noi sancțiuni fără o discuție detaliată asupra finanțării europene accesibile pentru Budapesta: fondurile sînt necesare pentru ca țara să poată face față consecințelor embargoului. Săptămîna trecută, Comisia Europeană a dezvăluit un plan de 210 de miliarde de euro care propune modalități de eliminare treptată a combustibilului rusesc, dar Orban nu este mulțumit de acesta – documentul nu menționează asistența financiară acordată statelor europene dependente de importurile de petrol din Rusia.

„Nu există nicio indicație privind forma și momentul finanțării investițiilor urgente necesare pentru a înlocui petrolul rusesc”, a spus Orban. Potrivit lui, Ungaria are nevoie de bani pentru a-și adapta rafinăriile la materie primă non-rusă și pentru a construi conducte alternative pentru a asigura livrări noi.

„Discuția asupra unui pachet de sancțiuni la nivel de lideri în absența unui consens ar fi contraproductivă. Acest lucru ar sublinia doar contradicțiile noastre interne și nu ar exista nicio oportunitate realistă de a le rezolva”, a scris premierul. Totuși, el a subliniat și că este pregătit pentru discuții ulterioare „cu accent pe rezultate”.

Budapesta a indicat deja că este pregătită să-și schimbe poziția cu privire la sancțiuni, cu condiția să primească despăgubiri. Șeful Ministerului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a propus partenerilor europeni să ofere țării asistență în valoare de 15-18 miliarde de euro.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав