X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Unde și de ce dispare fierul din scoarța Pămîntului

10 iun. 2018,, 01:32   Externe
3263 0

Fierul din subteranele Pămîntului dispare, iar această întîmplare le-a dat bătăi de cap geologilor care au încercat să înțeleagă fenomenul de-a lungul timpului.

Probabil că știi deja de ce Marte are acea nuanță roșiatică, de unde și ”porecla” de Planeta Roșie. Fierul din compoziția crustei planetei este prezent într-o cantitate atît de mare, încît rocile de la suprafață ruginesc de-a binelea atunci cînd sînt expuse la oxigenul din atmosferă. De aceea, planeta este atît de roșiatică încît nuanța poate fi văzută și de pe Pămînt.

Și Pămîntul ar fi putut rugini dacă în scoarța planetei era ceva mai mult fier. Cu toate acestea, ceva din adîncuri reușește să ”fure” fierul Terrei.

După cîteva decenii de întrebări, un articol publicat în jurnalul Science Advances ne indică un vinovat pentru lipsa fierului din scoarța terestră. Acesta nu ar fi magnetita, cum s-a crezut pînă acum, ci un alt mineral, granatul.

Abundența granatului se corelează cu grosimea crustei. Almandinul, o varietate de granat bogată in fier, se formează cel mai bine la temperaturi și presiuni ridicate, obișnuite sub vulcanii tereștri. Tot în aceste zone bogate în almandin se găsesc cantități mult mai mici de fier, iar cercetătorii au observat o corelație care merita studiată în continuare.


Pentru a-și testa teoria, cercetătorii au pornit în căutarea xenoliților, roci care pot exista la adîncimi de pînă la 80 de kilometri adîncime. Rocile descoperite au fost colectate din Arizona, din locul erupției unui vulcan, care a avut loc acum cîteva milioane de ani.

Analiza xenoliților a arătat că rocile s-au format în zona de sub un vulcan și că erau bogate în granat. Pentru a testa mai departe corelația, cercetătorii au petrecut cîteva luni analizînd informații despre xenoliți din baza de date GEOROC, de la institutul Max Planck. Astfel și-au confirmat ipoteza conform căreia magma care includea mai multe fragmente de granat avea un conținut scăzut de fier. Astfel, granatul a devenit acum suspectul principal în ceea ce privește cantitățile reduse de fier din scoarța planetei noastre.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?