Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Unde e acum nava care a provocat explozia din Beirut

10 aug. 2020,, 08:00   Externe
3061 1

Nava Rhosus, ce a plutit în anii 2012-2014 sub pavilion moldovenesc şi care a transportat cele 2.750 de tone de azotat de amoniu, care ar fi sursa deflagraţiei de la Beirut, ce a provocat moartea a peste 150 de persoane şi a distrus cea mai mare parte a portului, s-ar afla la un kilometru de locul exploziei.

O anchetă realizată de jurnalişti de investigaţii de la New York Times, a identificat locaţia navei la mică distanţă de portul Beirut, după ce au analizat imagini prin satelit și date de urmărire a navei, transmite Mold-Street.

Astfel s-a constatat că de pe 21 noiembrie 2013, cînd a sosit în portul Beirut, cu încărcătura volatilă, nava Rhosus nu a plecat de aici niciodată, după ce autorităţile portuare au arestat nava şi încărcătura la cererea creditorilor. O fotografie din 2014 arată şi sacii cu cele 2.750 de tone de azotat de amoniu din port. Sacii se potrivesc cu cei ce apar mai tîrziu în fotografiile de la depozitul care a explodat în cele din urmă, postat de un jurnalist libanez pe Twitter după incident. Imaginile depozitului arată și numele companiei: Rustavi Azot LLC din Georgia, care apare și în documentele de transport din 2013 pentru marfă, scrie agora.md

Transponderul navei a trimis ultima poziție pe 7 august 2014, aceeași lună în care a fost eliberat echipajul. Potrivit New York Times, Rhosus a fost abandonată, după ce autoritățile libaneze au transferat marfa într-un depozit din port.

În 2015, nava a fost deplasată la 1.000 de metri pe dig, unde a rămas aproximativ trei ani. Imaginile din satelit arată o navă care corespunde dimensiunilor Rhosusului, cu goluri de marfă deschise, ceea ce indică că este goală. Rhosus a început să se scufunde în februarie 2018.


În cîteva zile, nava s-a scufundat complet, iar autoritățile au și uitat de ea, pentru că nu împiedica navigaţiei. La fel a fost și încărcătura explozivă, aflată la doar 1.500 de metri distanță într-un depozit.

Pe 4 august însă, un incendiu a aprins azotatul de amoniu, provocînd o explozie de proporţii ce a ucis peste 150 și rănind mii de persoane.

Reamintim că la scurt timp după explozie, Agenția Navală din Moldova a comunicat că nava Rhosus nu era sub pavilionul Republicii Moldova.

„Nava Rhosus a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor la data de 23.02.2012, iar din anul 2014, nu mai naviga sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, și a fost radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova, din cauza expirării documentelor de înregistrare”, se arată într-un comunicat al instituției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?