COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Un veteran a spus că încă în anii '70 a aflat despre prăbușirea URSS

Un veteran a spus că încă în anii '70 a aflat despre prăbușirea URSS

Angajații CIA încă în anii 1970, în cercuri înguste, împărtășeau planurile de distrugere a Uniunii Sovietice.

Despre acest lucru a declarat într-un interviu pentru TASS un veteran al serviciului de informații externe (SIE) din Rusia, Eroul Rusiei, Iurii Șevcenko, căruia, la inițiativa directorului SIE, Serghei Narîșkin, abia în acest an i-a fost scoasă ștampila "Secret".

Miercuri, el a apărut pentru prima dată în fața camerelor foto și video ale jurnaliștilor la prezentarea la agenția TASS a cărții "Agentul care a reluat Abwehr" (Агент, переигравший абвер), dedicată colegului său, cercetașului legendar, Erou al Uniunii Sovietice, Gevork Vartanean.

Iurii Șevcenko în vîrstă de 80 de ani, din 1969 pînă în 2001, în calitate de colaborator al serviciilor de informații externe, pleca regulat în deplasări peste hotare, obținînd inclusiv informații cu ștampilă superioară de secretizare "космик" mai întîi pentru URSS, apoi pentru Rusia.


"Despre ce va fi cu țara, am aflat de acolo, din interior", a spus în interviu Șevcenko, dezvăluind pentru prima dată detalii despre munca sa peste hotare. "Cei mai buni prieteni ai mei au fost din CIA, și ei povesteau cum se prăbușește țara noastră, ce fac ei (pentru asta – n. red TASS), cum se va întîmpla - totul era cunoscut. Aceasta a fost la începutul anilor 1970 și pînă în anii 2000", a spus Șevcenko.

Întrebat de TASS la ce nivel au fost îndeplinite aceste planuri, el a menționat succint: "Putea fi (mai rău). Ei au realizat prima etapă - au distrus Uniunea Sovietică, dar acesta a fost doar începutul sfîrșitului nostru. Iar sfîrșitul trebuia să fie îngrozitor".

"În ultimul moment noi totuși am salvat (țara). În ultimul moment, pentru că totul era planificat", a adăugat el în primul său scurt interviu pentru jurnaliști.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load