Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Un tip rar de praf spațial, descoperit în premieră în omătul antarctic

13 aug. 2019,, 04:30   Externe
2137 0

Oamenii de știință care studiază omătul proaspăt căzut din Antarctica au depistat un izotop rar de fier în interiorul prafului spațial care ne-ar permite să presupunem că praful a apărut recent. Această descoperire ar putea să ne ofere informații importante despre istoria exploziilor stelare în vecinătatea noastră galactică.

Se cunoaște că praful spațial mereu coboară pe pămînt, cioburi mici de noroi și formațiuni mici de stele și planete apărute în unele cazuri miliarde de ani în urmă. Antarctica este un loc perfect pentru căutarea acestui praf deoarece este una dintre cele mai intacte regiuni ale Terrei ceea ce ușurează căutarea izotopilor care nu au apărut pe planeta noastră.

În cazul dat izotopul determinat de cercetători ca 60F sau (fier - 60) este una dintre numeroasele variante radioactive ale fierului. Anterior prezența acestui tip de fier în sedimentele de adîncime și în resturile bacteriene fosilizate ne sugera că una sau mai multe supernove au explodat în apropierea Pămîntului între 3,2 și 1,7 milioane de ani în urmă.

Noul studiu menționează în premieră atunci cînd 60F interstelar a fost depistată recent în zăpadă că praful ar fi căzut din cer în ultimii 20 de ani.

Situația este următoarea: Sistemul Solar traversează în prezent ceea ce este cunoscut sub numele de Local Interstellar Cloud (LIC), un buzunar de mediu interstelar dens care conține mai mulți nori de praf interstelar.

Dacă fierul-60 este depus pe Pămînt în ultimii ani, acest lucru ajută la confirmarea ideii că cartierul nostru galactic local și structura sa specială de imagini stelare interstelare ar putea fi formate de supernove.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?