Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Un pin de 350 de ani din Cehia este "Copacul anului" în Europa

19 mar. 2020,, 02:28   Externe
3536 0

Competiția "Copacul anului în Europa" și-a desemnat câștigătorul, după ce peste 47.000 de oameni și-au exprimat aprecierea față de un pin de 350 de ani din Cehia, supranumit "Gardianul satului inundat".

Alți 28.000 de oameni au votat un arbore din specia Ginkgo Biloba care crește în Croația (locul doi) și peste 27.000 de voturi au mers către "Plopul singuratic" din Rusia.

Locul 1: Paznicul Satului Inundat, Cehia

Aflat în Chudobin, în regiunea Vysocina din Cehia, câștigătorul titlului The Tree of The Year în Europe face parte din specia pin de pădure (Pinus sylvestris) și trăiește pe stâncile din barajul Vîr. Numele pinului are legătură directă cu satul inundat Chudobin, distrus de oameni pentru a construi un baraj de acumulare.


Legendele locale spun că diavolul stătea noaptea sub pin și cânta la vioara. De fapt, cel mai probabil, localnicii auzeau sunetele vânturilor care loveau puternic în vale.

Arborele este, astfel, atât un important reper localm cât și o mărturie a rezistenței sale sporite la schimbările climatice și în față impactului pe care omul îl are asupra naturii.

Locul 2: Ginkgo din Daruvar, Croația



Locul doi în competita europeană a copacilor este ocupat de un arbore din specia Ginkgo Biloba, în vârstă de 242 de ani, din Bjelovar-Bilogora, Croația.

Prezentarea copacului realizată de oamenii din țară să sună așa: "Sunt Ginkgo din Daruvar. De secole întregi cresc lângă castel, alături de orașul meu. Îi provoc pe oameni să-și deschidă brațele și să-mi îmbrățișeze întreg trunchiul. Sunt acolo pentru copiii care vor să se joace și să se cățere până în vârful meu. Am primit un nume paradisiac, Adam, și zilnic scriu noi pagini din istoria interacțiunii dintre oameni și natură.

Locul 3: Plopul Singuratic, Rusia

Rusia ocupă locul trei în competiție cu un Plop cu frunze de laur (Populus laurifolia) de 103 ani.

Legendă spune că Plopul singuratic din stepele din Kalmykia a fost plantat de către un Călugăr budist, la începutul secolului XX. El ar fi adus semințele într-un săculeț, după ce s-a întors dintr-un pelerinaj în Tibet. Călugărul a îngropat semințele în cel mai înalt punct al dealului, în stepă fără margini.

Plopul a crescut, devenind un copac imens, ale cărui crengi asigurau o umbră răcoroasă. Fiecare trecător se oprea aici pentru a se odihni și își punea o dorința. Legendă spune că fiecare dorința spusă la umbră plopului devenea realitate, iar "Plopul singuratic" a devenit un loc venerat în Kalmykia, asemenea unui altar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?