COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 596 955   INFECTAȚI 259 202(+184)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6253(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2826
Puterea stiri: 6434
Coronavirus stiri: 7307

Un oraş din Cehia îşi lansează propria monedă pentru a stimula recuperarea post-COVID

17 mai. 22:00   În lume
961 0

Un oraş din Cehia a lansat un sistem prin care locuitorii primesc bani pentru a-i cheltui în magazine şi cafenele, grav afectate de restricţiile COVID-19, sub formă de vouchere digitale prezentate ca monedă locală specială, relatează Reuters.

În jur de 2.000 de locuitori din Kyjov primesc fiecare „corrents” în valoare de 400 de coroane (19 dolari), un nume care combină cuvintele „coronavirus” şi „monedă”, pentru a-i cheltui la 40 de firme, inclusiv magazine de încălţăminte, o farmacie şi un fast-food.

Atunci cînd fac o achiziţie în cadrul schemei, participanţii plătesc jumătate din aceasta cu corrents şi cealaltă jumătate cu banii lor. „Este bine să îi sprijinim pe oameni să vină să cumpere un burger şi să ne susţină şi pe noi”, a spus Verka Vaskova, care lucrează la un punct de vînzare fastfood lîngă piaţa principală din Kyjov. „Oamenii sînt interesaţi”, a spus ea. Republica Cehă, care are o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, a fost puternic afectată de pandemie. Restricţiile ţineau majoritatea magazinelor neesenţiale închise de la sfîrşitul lunii decembrie pînă în această săptămînă. Schema Kyjov este finanţată cu 800.000 de coroane (38.000 de dolari) de către o persoană privată care nu doreşte să rămînă anonimă şi administrată de Pepe Rafaj, care a venit cu ideea. Rafaj se referă la corrents ca „bani cu drona”, o modalitate de a-i compara cu mult discutatul concept de „bani din elicopter” - sumele acordate direct cetăţenilor ca o formă de sprijin. „Am vrut să-mi dau seama cum să iau bani din elicopter şi să-i schimb în bani cu drona, care vor fi cheltuiţi eficient pentru creşterea cererii şi ofertei”, a spus el. Consumatorii se înregistrează online pentru un cont de correntsi. Atunci cînd fac o achiziţie, tot ce trebuie să facă este fie să ofere companiei numărul actului de identitate, fie să utilizeze un cod livrat printr-un mesaj text. Compania trimite apoi un mesaj text către sistem, care transferă automat suma din contul clientului în contul propriu. Compania transformă apoi corrents în coroane, de obicei a doua zi. Banca centrală a ţării clasifică schema Kyjov ca un sistem local devouchere electronice şi, prin urmare, nu este o chestiune care să îngrijoreze autoritatea monetară. "În acest moment, pentru un scop atît de extraordinar, poate fi un instrument adecvat", a declarat guvernatorul Jiri Rusnok pentru Reuters. Primarul oraşului Kyjov, Franisek Lukl, a declarat că speră că schema va putea fi extinsă şi în alte părţi ale Republicii Cehe, folosind probabil bani din fondurile de recuperare post-pandemică ale Uniunii Europene. El a spus că intenţionează să discute acest lucru cu ministrul muncii săptămîna viitoare.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽