COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2955
Puterea stiri: 6908
Coronavirus stiri: 7679

Un oficial ucrainean a propus renunțarea la alfabetul chirilic și trecerea la alfabetul latin

12 sep. 11:15 (reactualizat 12 sep. 12:39)   În lume
1814 6

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare (SNBO) al Ucrainei, Alexey Danilov, a propus renunțarea la alfabetul chirilic și trecerea țării la alfabetul latin. El a declarat acest lucru în emisia Radio Svoboda (inclus de Ministerul Justiției în registrul organizațiilor care îndeplinesc funcțiile de agent străin în Rusia).

"Eu sînt pentru. Cred că acesta va fi unul dintre lucrurile fundamentale, noi trebuie să scăpăm de alfabetul chirilic", a spus el.

Oficialul a mai spus că susține utilizarea în Ucraina a două limbi — ucraineană și engleză. "Engleza trebuie să fie obligatorie. Pentru că dacă vorbim despre lumea civilizată, atunci engleza este limba comunicării civilizate. Și trebuie să înțelegem că toată lumea trebuie să cunoască limba engleză". În același timp, a spus el, studierea limbii engleze trebuie să înceapă încă la grădiniță.

La 16 iulie 2019, în Ucraina a intrat în vigoare legea ”Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat", elaborată de guvernul celui de-al cincilea președinte al țării, Petro Poroșenko. Potrivit documentului, limba ucraineană a devenit obligatorie pentru organele conducerii de stat și locale, instituțiile de învățămînt, spitale și sectorul deservirii.

În iulie 2021, Curtea Constituțională a republicii a recunoscut noile norme drept legitime și a obligat toți cetățenii țării să cunoască limba ucraineană fără excepție. În același timp, Comisia de profil a Radei a respins toate amendamentele care ar putea atenua efectele legii. Ele presupuneau revenirea învățămîntului în limba rusă și anularea amenzilor pentru încălcarea legilor lingvistice.


Conform sondajelor sociale, mai mult de jumătate din populația Ucrainei preferă să folosească limba rusă decît limba ucraineană atunci cînd comunică acasă și cu prietenii. În același timp, 35% din populația țării numește limba rusă limba lor maternă.

P. S. din partea redacției noi.md. Se cunoaște faptul că alfabetul chirilic este optim nu doar pentru limbile slave, dar și, avînd în vedere numărul mare de litere în comparație cu alfabetul latin, a servit perfect limbii moldovenești. Am dori să întrebăm oficialul ucrainean cum sau ce litere din alfabetul latin va folosi pentru sunetele limbii ucrainene, similare cu literele chirilice «ш», «щ», «ь», «ц», «й»...?

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽